Autor Wątek: [Santa Fe SM] prędkościomierz oszukuje (o 60 km/h)  (Przeczytany 4163 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gorbi

• HKP
  • **
[Santa Fe SM] prędkościomierz oszukuje (o 60 km/h)
« dnia: 23 Sierpień 2016, 21:06:15 »
Witam i od razu pytanie, może głupie...

Prędkościomierz w moim Santa Fe wygląda na martwy, ale tylko do prędkości ok. 60 km/h. Powyżej wskazówka leniwie zaczyna piąć się w górę odejmując od właściwej prędkości właśnie te 60 km.
 Podłączyłem skaner OBD (ELM327) i sprawdzałem w aplikacji na androidzie parametry. Okazuje się, że czujniki podają wszystko prawidłowo, prędkość również. Miałem wątpliwości co do obrotomierza, ale ten działa prawidłowo.

Pytanie - czy przyczyną może być jakieś mechaniczne uszkodzenie (np. Turek przestawił wskazówkę jak cofał licznik)? Czy da się w ogóle przesunąć tę wskazówkę jakoś o te 60 km, żeby zaczęło działać dobrze? Czy szukać nowej tablicy wskaźników i ją zmienić?
Czy ktoś w ogóle miał podobny problem? W archiwum znalazłem tylko coś o jakimś module, ale on chyba działa, skoro skanerem odczytuję właściwe wartości...

Martwić się? :-)

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpień 2016, 22:10:58 »
A czym się tu martwić? Martwić to się można chorobą a nie prędkościomierzem :!:  Samochód zapala,jeździ i hamuje? Znaczy sprawny  :mrgreen: Poszukaj na spokojnie przyczyny i usuń. To często bywa zużycie mechaniczne jakiejś zębatki,linki itp.

Rono19755

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Wrzesień 2016, 13:47:05 »
Siemka  wymień czujnik prędkośioimierza przy skrzyni biegów ;-)

Offline gorbi

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Wrzesień 2016, 11:38:06 »
Ekstra, dzięki za konkret :-)
Na razie jeszcze nie szukałem rozwiązania u mechaników, ale to z pewnością niezły trop.

Edit:
ale czy niesprawny czujnik nie powodowałby również błędnych odczytów przez OBDII? Czy jest inne źródło danych? :-)

Edit 2:
Któregoś pięknego dnia (przedwczoraj ;-) ) po uruchomieniu silnika zauważyłem, że przez kilka sekund wskazówka prędkościomierza skakała między 0 km/h a jakimiś kosmicznymi 180-200 km/h.
W tym czasie licznik przebiegu dziennego zwiększył swój stan o dobre kilkadziesiąt km. Jakbym leciał "ponaddżwiękowo" ;-) To chyba jednak czujnik (chyba, że macie inne pomysły).

Dotychczas nie było to pilne, ale teraz chyba muszę się tym zająć, bo jak tak dalej pójdzie to będę musiał licznik cofać ;-)

Offline lotarr1977

• HKP
  • **
Ipmulsator
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudzień 2017, 19:41:49 »
Częściej niż zam impulsator pada zębatka na impilsatorze, przerabiałem ten temat. Impulsator od Kia 2,7 pasuje do Hyunaia, a jest tańszy, tylko trzeba szukać do takiej samej skrzyni. Zębatkę w foxie rzeszów także można kupić oddzielnie za niewielkie pieniądze.