Forum > i30 GD
[i30 GD] Problem z hamulcami
paradoks1:
Mam najechane ok 35 tyś km piszczał mi prawy tył od strony pasażera. Piski pojawiały się po przejechaniu ok 8 km kiedy się tarcza zagrzała ( normalne jak klocek ociera ) zdjąłem koło na garażu, odkręciłem dwie śrubki z kopyta wyjąłem klocki. Oczyściłem klocki, rozruszałem linę z ręcznego z dźwignią i docisk , na docisku było trochę rdzy zjechałem pilnikiem . Całość poskładałem prowadnice i docisk posmarowałem smarem ATE plastilube - problem znikł.
Na Wiosnę przy okazji wymiany kół na letnie profilaktycznie przeczyszczę wszystkie koła i chyba wymienię płyn hamulcowy wszak to już 5 lat :-D
gzrybol:
Witam. Ja mam jeszcze inny problem. Mam już drugi komplet tarcz przednich. Wcześniej ATE teraz ZIMMERMANN SPORT i jest to samo. Hamulce się tłuką hurgocą, buczą jak w starym pociągu) i drga kierownica Piasty wyczyszczone, różnicy w sile hamowania na stacji nie ma.
robson87_30:
ja mam pytanie z innej beczki wogole. z jaka sila dokrecac sruby te ktore trzymaja zacisk do jarzma.
robson87_30:
mam dziwny problem z hamulcami. otóż podczas zjeżdżania z górki albo dohamowywania z dużej prędkości słychać dziwny dźwięk dochodzący z lewego koła. jest to dźwięk szurania metalu o metal
tak jakby chrobotanie jak dla mnie. dzieje się to wyłącznie przy skręcaniu w prawo i z lewej strony. co to może być? ma ktoś jakieś domysły. tarcze i klocki wymienione dwa dni temu i myślałem że to była wina nadmierne zużytej tarczy albo klocka, ale ten dźwięk pojawia się znowu nawet przy nowych podzespołach. proszę o pomoc bo nie wiem co to może być. pozdrawiam
Nawigacja