Forum > i40 VF

[i40 VF] 116 vs 136

<< < (2/5) > >>

Alonzo_:
Jak jest róznica w cenie  to wszystko gra. Robi to wielu. W Vagu masz paska/skode o róznych wariantach mocy  i cenie mimo, ze silniki konstrukcyjnie te same.
PSA podobnie w peugeocie 508  czy citroenie C5 oferowali kiedyś 140 i 163 wersje silnik a 2.0 HDI identycznego konstrukcyjnie.
Kiedys seat w 1,9TDi  za 3,5 albo 5 kawałków dawał program  podnoszący ze 105 na chyba 130 KM w nówce z ich gwaracją.
Renault Laguna III ma wersje 2.0 DCI 130/150 i 174 KM. Czasami najsłabsze wersje do najmocniejszych róznią się intercoolerami, turbinami, głowicą (16/8 zaworów) ale silniki turbodoładowane ogólnie czy to Pb czy ON mają spore rezerwy.
To są zabiegi szeroko stosowane. Łatwy sposób na wyciągnięcie kasy.
Zwłaszcza w Hyundaiu  gdzie gwarancja jest 5 lat. Wiadomo, że szkoda z niej rezygnować robiąc poza ASO program to wielu dorzuci te kilka tysiaków żeby mieć kilka koników więcej a silnik i tak jeszcze ma rezerwy bo podkręcają tyle żeby nie padło na gwarancji (poza pojedynczymi przypadkami wkalkulowanymi)

Venom:
No tak. zakup nowego auta póki co mi "grozi" zatem tego typu dylematy i okoliczności są mi nie znane . na swój własny użytek uważam że to dziwne choć jak widać  działa skoro kupowane są obie wersje . Spodziewałem się jakiejś większej różnicy .Gdzieś czytałem ze 115 nie ma DPF , gdzieś nawet doczytałem że ma tylko 5 biegów i to by do mnie przemawiało a tak, te parę koni więcej to jest powód do wprowadzanie dwóch różnych pozycji w cenniku ? Czemu nie trzech w takim razie i np. wersji z 100 albo 150 km? ;-)

Alonzo_:
Bo 150KM w tym silniczku mogłaby juz rodzić problemy z wytrzymalością w czasie 5 lat bez limitu km.
A czemu nie 100KM?
Nie wiem - hyundai/KIA ma tak chorą i poroniona politykę cennikową, że szkoda gadać. Chciałbym aby było jak w VAGu.
Tu wzorem japoni nie ma prawie indywidualnego konfigurowania. Masz Pan taki wybór (mały) jaki masz i bierzesz albo nie. Kompletnie nierynkowe podejście w tym koncernie na Europę.
Ty pytasz dlaczego nie ma 1,7 100KM a ja się pytam dlaczego nie ma 2,0 CRDI 186KM?  :lol:

Tak sobie wymyslili i tak jest.
Takie słabe wersje często są puszczane pod floty. Ale to bardziej ma rację w kompaktach (np 85KM 1,6tdci w fokusie) niż tu bo jak jakiś manager dostaje budżet na auto to z reguły wybiera coś fajnego i z reguły nie jest to I40 a już na pewno (wydaje mi się ) 115KM, chyba że mu dają go po prostu bez wyboru.
Bo takie zakupiła firma w jakims sporym rzucie aut.

Venom:
amen  :-)

konradek:
A ja mam pytanie (ostatnio oglądałem i40 115 KM) - czy auto z tym silnikiem jedzie?
Generalnie jak się poruszam to po Warszawie, bądź autostradzie.

K.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej