Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Łożysko sprężarki klimy - wymiana  (Przeczytany 9318 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ELETomek

• Giełda
[Getz TB] Łożysko sprężarki klimy - wymiana
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Wrzesień 2019, 17:58:25 »
Zapytaj w firmie takiej jak Laser-Sinex czy może w Kielcach masz jakąś specjalistyczną. Albo wymień samo łożysko jak planowałeś. Po rozmiarach coś dobierzesz.

niby taką powinieneś mieć sprężarkę https://www.e-sklep-laser-sinex.pl/pl/p/Kompresor-klimatyzacji-do-HYUNDAI-Getz-TB%2C-regenerowana-sprezarka-klimatyzacji-HS15%2C-nowe-i-regenerowane-sprezarki-klimatyzacji%2C-regeneracja-kompresora-klimatyzacji-58176-/4082

Offline MktR

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Wrzesień 2019, 18:19:43 »
Chyba by się zgadzało. Szkoda, że nie ma na tych stronach wymiarów łożyska jakie są. Z kolei robaszek127 wymieniał samo łożysko, także jest dostępne tylko trzeba znać wymiary.

Jutro zadzwonię do tej firmy i skontaktuje się z mechanikiem, powiem mu jaka jest sytuacja. Stawia na łożysko, ale wspomniał, że może być też właśnie sprzęgło do wymiany. Z kolei jak nie rozbierze to nie będzie wiedział. Czynnik spuszczą, będzie do wymiany łożysko to wymienię, a jak trzeba będzie wymienić sprzęgło, które w Polsce nie będzie dostępne to sobie daruję. Oleję tą klimę i będę jeździł bez, bo i tak rzadko korzystam (nawet w lato). Więc wydawać 500zł za wszystko jak nie więcej by co jakiś czas klimę włączyć wydaje mi się bez sensu. W Vectrze też miałem uwaloną i jakoś jeździłem, tyle że gaz siadł, od niego uszczelka pod głowicą i sprzedałem, nie bawiłem się w remonty.

Dzięki za pomoc, jakoś mam nadzieję że będzie tylko łożysko do wymiany.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Wrzesień 2019, 20:07:57 »
Jak nie ma srzęgła do kupienia. Sam po wymianie tego łożyska znalazłem nie tylko na allegro całe jak i poszczególne częsci do sprzęgła sprężarki halla.
Jeśli cewka jest dobra kup sam element z łożyskiem wyjdzie podobnie jak zakup łożyska plus wymiana. Ja dałem 95zł za samo łożysko japońskie. A przy nieumiejętnej wymianie mogą skrzywić coś i bezie kiszka.
Na drugą sobotę jak znajdę pudełko to mogę nawet podać numer łożyska jaki mi zamontowali. Wywalić kasę to nie problem bo sam wtopiłem 150zł zamiast kupić cały nowy element.

Offline MktR

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Wrzesień 2019, 20:13:45 »
Cytat: "robaszek127"
Jak nie ma srzęgła do kupienia. Sam po wymianie tego łożyska znalazłem nie tylko na allegro całe jak i poszczególne częsci do sprzęgła sprężarki halla.

A mógłbyś mi pokazać bo ja nie mogę znaleźć, a jeśli już to w opisie jest do 1.5 CRDi, nie ma nic o wzmiance do mojego silnika. Chyba że pod złą nazwą szukam.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Wrzesień 2019, 20:22:13 »
Szukaj modelu sprężarki halla jaki masz. Ze zdjecia taka jak moja ale czy na pewno. Zrób zdjecie sprzęgła będzie widać co to za model. Bo podana na ali aukcja dotyczy takiej jak moja z getza 1.3.
Teraz bym sie nie bawił w wymiany łożyska a kupował nowy element. A nabić nawet można na "Janusza" Gazem do zapaliczek :-D

Offline MktR

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Wrzesień 2019, 20:26:59 »
To mam taką samą według numerów. Po VIN nr mojej sprężarki to 97701-1C150 i pasek 4PK wielorowkowy do klimy czyli by się zgadzało. Nie do końca się znam, tylko jakbyś mógł mi podać przykładową ofertę z allegro sprzęgła do Twojej sprężarki to byłbym wdzięczny.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Wrzesień 2019, 21:51:33 »
Może to to:
https://sklepcelcjusz.pl/home/701-sprzęgło-kompletne-halla-hs-hyundai-kia-4pk-123mm.html?search_query=hyundai&results=82
 Ale nie podają do jakiego modelu hyundai.
I całkiem nie daleko od Kielc ;-)

Offline MktR

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Wrzesień 2019, 07:45:07 »
Dziękuję ELETomek, napiszę e-mail z nr vin może dostanę odpowiedź czy pasowałby do Getza. Znalazłem części z m.in właśnie tego sklepu Celcjusz do sprężarki Halla HS15, ale nigdzie nie jest wymieniony Getz np. https://allegro.pl/oferta/sprzeglo-kompletne-halla-hs-15-hyundai-4pk-8421627916 ,ale w modelach w opisie jest tylko Sonata, Elantra, Tucson. Numerów pasujących do Getza też brak.

Cytat: "robaszek127"

Sprzęgło do kupienia jest, częsci są tylko nigdzie nie ma wzmianki, że pasuje do Getza 1.3 (jedynie do 1.5 crdi). Albo kiepski jestem w szukaniu, albo pod złą nazwą szukam. Jakbyś miał chwilę i mógł wysłać bo raczej sprężarkę mamy taką samą to byłbym Ci bardzo wdzięczny. A nie mam za bardzo czasu jak samochód zostanie rozebrany zamawiać części których nie jestem pewny i dopasowywać i w końcu wyjdzie, że żadne nie pasuje.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Wrzesień 2019, 18:09:07 »
To ja mam takie samo. Dla pewności trzeba by było zmierzyć wymiary ale raczej to samo. Jeśli cewka jest dobra można kupić samą część z łożyskiem będzie taniej niż cała kompletna. A najlepiej najpierw zdemontować stare i kupić wtedy nową.  
W sobotę będę w domu to napiszę mniej więcej wymiary mojego sprzęgła czy to takie samo jak w aukcji.

Offline MktR

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Wrzesień 2019, 18:48:33 »
Dzięki, ale do soboty to mnie nic nie ratuje ponieważ na jutro jestem umówiony by ogarnąć temat. Mam podjechać do znajomego na spuszczenie czynnika i po naprawie ponowne nabicie. Niby 50zł zaśpiewał po znajomości ale czy faktycznie tyle weźmie. Dla mnie to dobrze bo nie będę się pchał w koszty, a zaraz po tym mam podjechać do mechanika, który zajmie się resztą, ma rozebrać tego samego dnia i zamówić części a w międzyczasie robić inne auto. Także jak rozbierze to wtedy będę wiedział co i jak a do soboty mam nadzieję już samochód mieć złożony i fajnie by było jakby z działającą klimą  ;-)

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Wrzesień 2019, 21:09:26 »
MktR masz jakieś info w sprawie tego sprzęgła?

Offline MktR

• Giełda
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Wrzesień 2019, 22:06:58 »
Ze sklepu Celcjusz dostałem informację, że rodzaj sprężarki się zgadza, ale po numerze VIN część nie pasuje do mojego modelu. I tutaj nie wiem, można zamówić i sprawdzić, ewentualnie odesłać ale to są koszty i czas.

Jutro będę wiedział co i jak pewnie późnym wieczorem jak mi mechanik rozbierze. Jeśli już to zamówię to: https://allegro.pl/oferta/sprzeglo-kompletne-halla-hs-15-hyundai-4pk-8421627916

Halla HS-15, 4PK, wymiary zewn. koła 128 i wymiary łożyska 35x52x20. Wszystko się zgadza, pasowałoby. Jeśli faktycznie sprzęgło będzie walnięte, a łożysko będzie takich wymiarów to zamówię. Najwyżej zwrócę jeśli nie będzie pasować.

Klimatyzacja spuszczona, zeszło 195g czynnika. Napełni mi jak wszystko będzie zrobione. Policzył 50zł wraz z napełnieniem więc bardzo tanio :)

Offline MktR

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Wrzesień 2019, 19:54:27 »
Właśnie jestem po wymianie łożyska. Wyniosło mnie to 85zł (45zł łożysko+40zł robocizna). Jutro jadę nabić klimatyzację. O sprzęgle mechanik mi nic nie wspominał, a mówiłem mu że jakby było coś z nim nie tak to wymieńmy komplet, więc chyba było ok.