Forum > Accent
Bierze olej
kml:
--- Cytat: "Vex" ---Z tego co widze na forum to w Accentach z reguły nie spotkasz dobrego oleju juz nie mowiac o katowaniu mineralnym, mysle ze ma to jakies znaczenie.
--- Koniec cytatu ---
Wypraszam sobie :-x 5w50 Mobil 1 super syn. Poza tym nawet na najlepszym oleju na swiecie można zabić silnik pałując go na zimno etc. Jak ktoś dba o samochód to jest ok a jak nie to jest kicha. Proste.
BartBartez:
--- Cytat: "szumi" ---silnik przy przebiegu 170tys km może miieć jak to nazwałeś duż zuzycie?
--- Koniec cytatu ---
Tak jak koledzy napisali sam przebieg o niczym nie świadczy. Moim zdaniem to są efekty dobrego oleju, który można wymienić raz na 15 tyś, a nawet na 20 tyś. Wszystko zależy od stylu jazdy. JA aut nie oszczędzam ale za to wymieniam olej co max 8 tyś. Silnik się odwdzięczy.
szumi:
--- Cytat: "Vex" --- Olej pol syntetyczny to nie jest akurat olej dobrej klasy. Jeden silnik bedzie spalal wiecej, drugi mniej. Accenty w opinii mechanikow potrafia juz powyzej 100 tys km. Silniki niestety sa delikatnie, dlatego tez zawsze sceptycznie podchodze "do sportu" z udzialem tych samochodow.
--- Koniec cytatu ---
Możesz rozwinąć chodzi mi tu o delikatne silniki.
Olej pół syntetyczny nie jest olejem dobrej klasy?? a jaki jest dobrej klasy mineralny??
apropo brania oleju znam przypadek (polonez caro 1,6) silnik palił ok. 2 l oleju po wymianie uszczelniaczy spalanie ustąpiło kompletnie, np. mój polonez miał 180tys.km jeździł na full syntetyku i nie brał nic. PS. wiem że może nie ma co porównywać do poloneza ale skoro silnik jest silnikiem to działa na podobnej zasadzie też ma gumki zaworowe pierścienie itp.;p
Vex:
--- Cytat: "kml" ---
--- Cytat: "Vex" ---Z tego co widze na forum to w Accentach z reguły nie spotkasz dobrego oleju juz nie mowiac o katowaniu mineralnym, mysle ze ma to jakies znaczenie.
--- Koniec cytatu ---
Wypraszam sobie :-x 5w50 Mobil 1 super syn. Poza tym nawet na najlepszym oleju na swiecie można zabić silnik pałując go na zimno etc. Jak ktoś dba o samochód to jest ok a jak nie to jest kicha. Proste.
--- Koniec cytatu ---
Na tym oleju, tzn. Mobil 5W50 jezdzil moj Hyundai i silnik byl w bardzo dobrym stanie a jakie robil czasy to pokazywalem na forum :) wiec jeden moj a ile innych Accentow na tym forum jezdzi na takim, pomijajac te kilkuletnie ??
Poza tym zmien ton, bo to nie moja wina ze Twoj samochod bierze olej. Odpowiadajac na Twoje nastepne pytanie, wlasnie wspomniany olej uwazam za olej dobrej jakosci, nie upierajac sie przy mobilu, ale chodzi o parametry pracy.
Co do delikatnych silnikow to bardzo proste - niskiej jakosci elementy, w tym uszczelniacze. Nie trzeba byc znawca, wystarczy zrobic srednia ile oleju chleeeeja Hyundaie przy przebiegu np. 200 tys przed remontem. Siedzac na forum kilka lat, odpowiem Ci ze duuzo. Mechanicy tez to potwierdzaja.
szumi:
Witam ponownie , właśnie wróciłem od mechanika który to mierzył mi ciśnienie na cylindrach
1) 12,5
2)8,5
3)8,5
4)9
z tego co wyczytałem to prawidłowo powinno byc 10:1 jesli sie myle to mnie poprawcie .
Nawigacja
[#] Następna strona