Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Ciśnienie powietrza w oponach

<< < (4/9) > >>

felkner:

Arni71:
Najgorsze są przełomy sezonów kiedy na letnie już jest za zimno - temp. poniżej +7stopni albo na zimowe za ciepło  +10stopni pierwsze sztywnieją i jeździ się jak na struganych z drewna a drugie zachowują się jak zrobione z plasteliny.
W Astrze stosowałem sezonowe opony i zawsze jest dylemat kiedy zrobić przekładkę, znowu z obserwacji innych widzę że duża część kierowców niestety czeka do ostatniej chwili i albo jak zdąży to czeka kilka godzin w kolejce do oponiarza albo zaskoczy jak wyląduje gdzieś w rowie albo na innym samochodzie.
Dlatego wielosezonówka jest dobrym wyjściem - ale jakaś dobra nie najtańsza.
Dodam że w m.in. moim wypadku gdy w aucie jest napęd 4x4 to już moim zdaniem nie ma co się zastanawiać.

Hulltay:
A tak wracając do tematu ciśnienia w kapciach to jak na letnich (niestety jeszcze dwa komplety:)) miałem 2.3 bara to delikatnie podcięło mi delikatnie przednie gumy po zewnętrznej (zawieszenie sprawne po kontroli), po upuszczeniu do 2.1 wszystko wróciło do normy. W zimówki też tyle wlałem tlenu i nie widzą ubytków na bieżniku:). też mam wozidełko z Włoch i wg tabliczki z ciśnieniami to po przeliczeniu wychodzi właśnie 2.1 bara na kapeć.

Arni71:
po jakim czasie zauważyłeś nieprawidłowe ubytki na gumie?? Ja jak na razie nie stwierdziłem nieprawidłowości - to dopiero 5 miesiąc jazdy - pewnie za wcześnie albo nie będzie ich wcale :)

Hulltay:
Sancia zakupiłem w marcu i zaraz dopompowałem do 2,3 bo wydawało mi sie ciut mało, w okolicach sierpnia jak szykowałem wozidełko do urlopu zauważyłem szlify na zew. części opon, myślałem że może zawiecha niedomaga lub geometria się rozjechała przy naszych boskich drogach. Ale okazało się że wszystko jest ok, poczytałem trochę jeszcze na starym forum i ktoś mi zasugerował że opony mogą być zbytnio napompowane. Przeliczyłem z tabliczki znamionowej i okazało się że powinno być 2,1 tyle ustawiłem i jest ok. Nie zauważyłem dalszego ścierania bieżnika. Oby u Ciebie nie wyszło w ogóle bo szkoda kapci:)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej