Autor Wątek: Do czego służy ta śrubka??  (Przeczytany 7143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomaszeknce

• Gość
Do czego służy ta śrubka??
« dnia: 24 Sierpień 2008, 22:18:32 »
Mam Hyundai Accenta 1.3 12V z roku 1996 mam pytanie do czego służy śrubka przy lince od gazu, czy nią można jakoś regulować i czym sie kierować przy kręceniu niom, proszę o pomoc bo coś źle chyba pokręciłem i teraz nie wiem jak to naprawić:/

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Sierpień 2008, 10:50:02 »
Jeżeli możesz to zrób zdjęcie i wklej.

Vex

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sierpień 2008, 23:08:02 »
Chociaz napisz co sie stalo. Zdjecie napewno duzo wniesie do tematu :)

tomaszeknce

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpień 2008, 06:42:27 »
oki zrobie zdjęcie i napisze wtedy więcej

tomaszeknce

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sierpień 2008, 22:10:01 »
[/URL][/img]
to jest ta śrubka ona reguluje jakoś obroty ale to jest silnik na wtrysku więc komputer powinien to regulować, pokręciłem ją i teraz nie mogę dojść do ładu z nią :-/

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sierpień 2008, 22:18:07 »
to nA zdjeciu to mi rurke przypomina a nie srubke ;o

tomaszeknce

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sierpień 2008, 23:06:00 »
ale tam w środku jest ta śrubka, ona jest tam w tej rurce

Vex

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Sierpień 2008, 23:08:34 »
Jakbys jeszce napisal co to znaczy "dojsc do ladu". W Pony co prawda srubka na przepustnicy byla w innym miejscu pelny wtrysk i mozna bylo regulowac obroty biegu jalowego, tak zeby np. nie spadaly ponizej 1100 rpm.

tomaszeknce

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Sierpień 2008, 23:22:14 »
pokręciłem nią i teraz nie wiem jak ją wyregulować żeby były dobre obroty i mam jeszcze jedno pytanie co może być powodem gaśnięcia samochodu na gazie, na benzynie chodzi dobrze a przy przełączeniu na gaz po odjęciu gazu obroty bardzo skaczą i samochod potrafi mi zgasnąć wymieniłem cały reduktor na nowy, był regulowany i to nic nie pomagało co może to powodować?? nie chce znowu wymieniać czegoś i dokładać jak to nie to, ostatni przy kolektorze ssącym jest wyjściówka podłączyłem do niej kabel przez który jest dodatkowo zasysane powietrze i obroty sie trochę wyregulowały że mi nie gaśnie ale chyba tak nie powinno być bo to wyjście było zabezpieczone

Vex

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Sierpień 2008, 23:33:41 »
Zalezy od czego jest ta srubka :) Jesli pelni taka sama funkcje jak opisalem to na wlaczonym silniku wkrecasz lub wykrecasz a obroty albo sie podnosza albo spadaja. Zadnej filozofii nie ma. Jak jest dokladnie w Accencie to nie wiem, bo nie przerabialem tematu ani nie ogladalem przepustnicy.

Tomasz1023

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Sierpień 2008, 21:21:56 »
Pokreciłes ,wiec rozregulowałes sobie wolne obroty.Wolne obroty koryguje ECU .Manuala do reki i reguluj pokolei jesli chcesz miec wolne obroty w normie a nie siupy...

Vex

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Sierpień 2008, 22:38:01 »
Jesli juz to silnik krokowy. W Pony w kazdym razie mozna bylo sobie recznie podniez/obnizyc obroty.

Tomasz1023

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Sierpień 2008, 01:04:52 »
Chyba tylko w gaznikowym pony tak mozna było robic.... A krokowym co steruje-ECU.Kazdy ci to powie ze krecac srubkami przy przepustniy na 100 % rozregulujesz obroty...
Tak samo jak chciałbys ustawiac w Pony,s-coupe i lantrach kąt zapłonu nie masujac kostki adj ,gdzie po daniu masy ECU nie steruje zapłonem.

tomaszeknce

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Sierpień 2008, 16:11:06 »
to czyli co mam zrobić bo już sam się pogubiłem :-/ , mogę to jakoś naprawić sam, będzie potrzebne coś do roboty przy komputerze i w ogóle można samemu mu błędy pokasować bo pewnie po tym kręceniu komputer nałapie jakiś błędów :-/

Vex

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Sierpień 2008, 18:41:20 »
Cytat: "Tomasz1023"
Chyba tylko w gaznikowym pony tak mozna było robic.... A krokowym co steruje-ECU.Kazdy ci to powie ze krecac srubkami przy przepustniy na 100 % rozregulujesz obroty...
Tak samo jak chciałbys ustawiac w Pony,s-coupe i lantrach kąt zapłonu nie masujac kostki adj ,gdzie po daniu masy ECU nie steruje zapłonem.

Ja mailem 1.5 MPI wiec gaznik to raczej nie byl :) W serwisie mi pokazali ten patant, poniewaz mialem troche problem z silnikiem krokowym, podkrecenie srubka obrotow wyeleminowalo problem. Jak podkrecilem na cieplym silniku na 1,1 to tak mialem.