Forum > i20

[i20 PB] Katalizator silnik benzynowy 1.2.

(1/7) > >>

Kudłaty_1975:
Witam.
W pierwszej chwili myślałem, aby odświeżyć temat „3 lata z i20 – małe podsumowanie”,  bo tam jest dużo informacji odnośnie usterek, na które natrafiliśmy podczas eksploatacji i20, ale doszedłem do wniosku, że sprawa jest dość poważna, stąd  pozwoliłem sobie założyć nowy temat. A więc.

W aktualnym numerze „Auto-Świat” jest dość obszerny artykuł poświęcony i20. Jednym z tematów artykułu jest , cytuję: .. „Katalizator - w benzyniaku 1.2 potrafi się zatkać. Zdarza się, że jego elementy przez kolektor dostają się do silnika i niszczą gładzie cylindryczne. Dzieje się tak niemal niezależnie od przebiegu (słyszeliśmy o autach, w których wymieniono silnik po przebiegu 50 i 250 tys. km) i nie ma na to niestety rady (demontażu katalizatora nie polecamy)… Uszkodzenia nie da się wyeliminować, bo producent nie przekonstruował katalizatora …”, koniec cytatu.

Dodam, że w artykule wspomniano, że powyższa usterka nie jest  uzależniona od rodzaju stosowanego paliwa – benzyny. Radzą również, aby nie lekceważyć objawów dławienia się silnika i aby reagować natychmiast.

Moje pytanie, czy ktoś z Forumowiczów miał już problem z katalizatorem i jakie konkretnie były to objawy oprócz wspomnianego wcześniej dławienia się silnika? Osobiście ciekaw jestem, jak jest duża skala tego problemu???

steyr:
Temat był poruszany na AK, tam jeden user pisał że temat dotyczy aut z roczników od 2013 w górę. Podaje link:

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/417778-katalizator-do-i20-9000z%C5%82/

MagdaK:
Czy moge prosic o skan tego artykulu?? Dziekuje.

Kudłaty_1975:
Jutro wieczorem załączę skan.

Proszę.

maxtron:
Dzieki za info.

Tak, czytałem ten artykuł .... rozumiem, że zmieniła się tylko karoseria -  wszystko pozostałe pozostało bez zmian ?  tzn. silnik , zawieszenie itd... ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej