Forum > i40 VF
[i40 VF] stukanie i uderzanie na kierownicy, trudna diagnoza
Pequeno:
U mnie było tak samo. Wymieniłem krzyżaka kolumny kierowniczej i cisza. Możesz łatwo sprawdzić. U mnie było czuć jak w pewnym punkcie lekko przeskakiwał. Musisz tylko go trzymać i lekko kierownicą obracać. U mnie był ten dolny przy pedałach wyrobiony. Kupiłem używany za 100zł. Nowego nie ma szans kupić, dzwoniłem do serwisu to chcieli mi całą kolumnę kierowniczą wcisnąć.
Kruchy:
Na dole sprawdzałem i jest ok, czyli jeszcze i góry przy kierownicy sprawdzić tak samo? te stuki słychać właśnie pod kierownicą zaraz, myslalem ze może po wymianie gwiazdki coś źle skręciłem lub nie dokręciłem ale sprawdziłem 2 razy i wszystko jest dobrze skręcone.
hajdej:
--- Cytat: Mariusz 71 w 28 Styczeń 2019, 21:14:39 ---Stuki na końcówkach drążków mają inny dźwięk i nie słychać pod samą kierownicą, też miałem to wiem. Zostało mi jeszcze skorzystać z porady klubowicza na rosyjskim forum Hyundai i dodać podkładkę spreżynującą jak na załączonym obrazku i myślę że to będzie to. Jak pierwszy raz mechanik robił w moim aucie i wymienił tą gwiazdkę to mi mówił że stuki są właśnie w tym elektronicznym układzie kierowniczym wałek powoduje te stuki, wyciągnął oryginalną spreżynkę i dał inną i było jeszcze gorzej, spowrotem włożył ta samą, ale o tej podkładce dzisiaj doczytałem więc za jakiś czas znowu odwiedzę mechanika, jak mówi staropolskie przysłowie do trzech razy sztuka :)
--- Koniec cytatu ---
Hej z odświeżę kotleta. Mam te same objawy co opowiesz, zawieszenie ok, zużyte elementy wymienione, gwiazdka wymieniona, lecz nadal stuki pozostały.
Czy Ty robiłeś to co na zamieszczonym obrazku przez Ciebie ? Da radę to samemu ogarnąć, czy tylko jakis majster, pozdrawiam
Hipek:
Witam,
Czy posiada ktoś może te zdjęcia i podzieli się nimi?
Pozdrawiam
szyby1:
Witam. Niech ktoś wrzuci fotki jak to robić najlepiej krok po kroku. Który filmik jest najlepszą instrukcją. Dam radę to zrobić w garażu czy tylko jakiś spec mechanik to ogarnie.
Nawigacja
[#] Następna strona