Nie wiem czy dobrze widzę ale masz chyba dziurę w plecionce. Podjedź do tłumikarza na kontrolę.
Pytanie jaki masz olej w silniku i kiedy był wymieniany, czy poziom oleju w normie?
Cześć,
w moim Gacku plecionka nowa, a dźwięk jak u Gosi, zawsze na zimnym silniku.
Na zagranicznych forach sugerują zużyte popychacze zaworów. Niektórym pomógł nowy olej, ale raczej na krótko. Co ciekawe, problem podobno występuje też w dużo nowszych Hyundaiach - np. 2012 rok (nie tylko Getz).
Ostatnio trafiłem na ten artykuł:
http://www.ceramizer.pl/poradniki/Halasujace-hydrauliczne-popychacze-zaworow.pdf**nie mam absolutnie zamiaru reklamowania producenta - po prostu fajnie wyjaśniają temat. Przynajmniej do mnie to trafia
[ Dodano: 2016-07-18, 10:14 ]Witajcie ponownie. U mnie problem rozwiązał się zaskakująco - po samym uzupełnieniu oleju, który był praktycznie na minimum. Dolałem oleju GM 10W40, który wcześniej był zalany i miałem jeszcze pojemnik od poprzedniego właściciela. Silnik zapala i pracuje od razu w ciszy, nawet po dłuższym postoju.
Przez ostatnie parę tygodni codziennie rano witało mnie to stukanie popychaczy, więc jest radość

Sam olej to żadna rewelacja, z tego co sprawdziłem opinie w internecie. Może nasz Gacek szczególnie go lubi..