Forum > Tucson JM

Ciśnienie w oponach

<< < (3/4) > >>

jacek2:
Przyznaję, że nigdy też nie spotkałem się z radą producenta aby w zimie dopompowywać koła, ale na prosty zdrowy rozum po części wydaje się to zasadne. Choćby po to aby zniwelować różnice ciśnienia przy zamianach temperatury otoczenia..... :mrgreen: (lepsze jest trochę wyższe ciśnienie, niż miało by być za mało powietrza w oponach)

spry:

--- Cytat: "volcan" ---...dlaczego producent zaleca pompować zimą 2.2 zamiast 2.0.
--- Koniec cytatu ---

Gybyś podał  numer strony instrukcji ,gdzie jest to napisane -łatwiej byłoby zrozumieć takie zalecenie .

albert:
W dziale Download są instrukcje obsługi, gdzie jest ten zapis. Dla Tucson JM na str. 8-3.

[ Dodano: 2012-02-20, 18:45 ]
Ja wychodzę z założenia, że zalecenie pompowanie opon do cisnienia większego o 0,2 bara wynika z przekonania producenta,  że przy zmianie opon na zimowe, pompowane są one w warsztacie przy dodatniej temperaturze ok. 20 st. C. Po wyjeździe w warsztatu przy niskiej temperaturze otoczenia ciśnienie spadnie do właściwego i będzie ok.
Na zachodzie wszystko robi się w warsztatach, a nie na podwórku. :mrgreen:

spry:

--- Cytat: "albert" ---W dziale Download są instrukcje obsługi, gdzie jest ten zapis. Dla Tucson JM na str. 8-3. ....
--- Koniec cytatu ---

Faktycznie jest ,ale źle czytacie te informacje.
1/Rynkiem dla Tucsona jest Kanada i USA.Europa to niszowy rynek .Na ameryckich forach możecie poczytać o zimach dla Tucsona
2/Amerykanom wszystko musi być klarownie napisane,bo to barany
3/Zima= Śnieg.
Z tego powodu opony muszą być napompowane mocniej.Wyginanie sie opony jest wskazane dla nawierzchni twardych ,a nie śniegu.Nikt nie będzie czarnego uczył-ma tak zrobić
4/każdy widzi ,ze manual jest zerżniety z amerykańskiego-stad takie wskazówki  :-P
to tyle
przykład?
w na stronie83 napisane:
samochodem  wyposażonym  w opony zimowe nie należy jexdzic szybciej niż 120 km/h.
Przecież mamy do dyspozycji zimówki o indeksie prędkości 200 km/h

albert:
Identyczna uwaga o cisnieniu jest również w instrukcjach obsługi dla innych typów Hyundai, m.in. dla Getza, a ten był wprowadzany na rynek europejski. Zapis ten, wg mnie, nie jest wymogiem koniecznym, raczej asekuranckim i tylko od kierowcy zależy co z tym zrobi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej