Forum > i30 FD
[i30 FD] problemy z klimatyzacją
matrixx:
witam,osuszacz tam jest zainstalowany fabrycznie,problem może być w przechowywaniu ,skraplacz z osuszaczem musi być zabezpieczony przed wilgocią ,przy takiej wilgotności jaka była w ostatnich dniach ,jeśli doszło do rozszczelnienia trzeba wymienić ten wkład osuszacza.
arni_23:
Jeżeli chłodnica była "zamknięta", czyli nyple pozakręcane, to nic nie powinno się stać, jednak jeżeli coś wycieka z pod korka to raczej czynnika ten układ długo nie zatrzyma.
Trzeba zrobić próbę szczelności i jeżeli się okaże, że chłodnica nieszczelna, to reklamować.
Osuszacz wystawiony na bezpośrednie działanie warunków atmosferycznych, po 48 godzinach nadaje się do śmietnika. Jeżeli piszesz, że kilka blaszek jest pozaginanych to nie wiem czy to jest nowa część, chyba że kurier dał ciała i w transporcie pognietli. Ale tu mogłeś pisać protokół przy odbiorze.
bomanz:
Nyple pozakręcane? Chodzi ci o te żółte zatyczki na zdjęciu? Jedna z nich nie była zatknięta i latała luzem w kartonie. Do tego na zdjęciu widać te zagięte blaszki, są one pogięte w kilku miejscach. Tylko czy te pogięte blaszki mają w ogóle jakiś wpływ na działanie chłodnicy? Na kolejnym zdjęciu widać całą chłodnicę przymocowaną do kartonu. Na zdjęciu jednak widać, że od dołu chłodnica "wisi" na kartonowym uchwycie, ale na górze ten uchwyt był urwany i może przez to wypadła ta żółta zatyczka i powstała ta plama. Nie napisałem najważniejszego ta plama jest jakby tłusta, a nie po wodzie. Napisałem do sprzedawcy, ale jeszcze nie odpisał. Jak sprawdzić czy osuszacz jest dobry?
ps. karton nie był w ogóle uszkodzony
arni_23:
Myślałem, że gorzej to wygląda.
Zacznijmy od tego, że jeżeli jest tam włożony osuszacz, to ten kto wpakował go tam już rozpakowanego musiał być nieprzytomny.
Żeby sprawdzić, czy jest tam osuszacz, trzeba by tego pierścień Segera zdemontować i dobrać się do zakrętki. Jak jest tam ten osuszacz to powinien być zafoliowany.
matrixx:
Na zdjęciu widać że otwory wlotowe są otwarte więc osuszacz był narażony na wilgoć ,skraplacze dobrego producenta zabezpieczone są zaślepką metalową z uszczelką gumową i napełnione azotem pod niewielkim ciśnieniem,co do blaszek muszą być proste aby była jak największa powierzchnia odprowadzenia ciepła ,parę blaszek pogiętych to nie problem,najwyżej wentylator będzie pracował dłużej lub na wysokiej (drugiej)prędkości .
Nawigacja