Autor Wątek: Kontrolka AIR BAG  (Przeczytany 2456 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tommaj

• Gość
Kontrolka AIR BAG
« dnia: 23 Sierpień 2008, 16:46:56 »
Zabrałem się za naprawę kierunkowskazów i rozłączyłem parę wtyczek pod kierownicą. Pewnie jakieś licznikowe i od poduchy tak samo. Kontrolka air bagu niestety nie chce od tego momentu zgasnąć (standartowe 6 mignięć i pali się na stałe). Czy ktoś kombinował żeby samemu zlikwidować ten "alarm" ? Czy airbag jest połączony z ECU czy ma własny komputer?

bialas80

• Gość
Kontrolka AIR BAG
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpień 2008, 11:42:21 »
Podejrzewam ze nie dasz rady"sam" tego zrobic...musisz udac sie do serwisu,lub "kogos"co ma wtyki i cała reszte do tego modelu!w celu skasowania błedow co w efekcie uzbroi air bag :mrgreen:

bialas80

• Gość
Kontrolka AIR BAG
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpień 2008, 11:44:59 »
Rozłanczajac wtyczki od air bagu,automatycznie poduszka stała sie nie uzbrojona...bespiecznik od air bagu jest ale on nic nie pomoze...w przywroceniu poprzedniego stanu...u mnie było podobnie!pomogł serwis :lol:

tommaj

• Gość
Kontrolka AIR BAG
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudzień 2008, 00:55:21 »
a teraz ciekawostka
.
zakładałem temat, bo zawaliłem sprawę i rozłączałem air-baga przy podpiętym akumulatorze. . Minęło jakoś trzy miesiące i kontrolka air-bagu nie świeci . Przy przekręceniu kluczyka miga 5 razy i gaśnie co według wszystkich instrukcji jest objawem normalności i sprawności stu procentowej. Nie bylem podczas tych 3 m-cy nigdzie w serwisach i komputerach. Czyżby w Accentach byl jakiś licznik czasowy i jeśli błąd nie powtarza się przez okrec powiedzmy właśnie 3 m-cy to kontrolka gaśnie i układ AIR-BAG sam się uzbraja do poprawnej pracy???? Koleś miał kadeta i tam jeśli wystąpił przypadkowy błąd w kompie i zapalił się CHECK lecz błąd nie powtarzał się dalej to po 20-krotnym przekręceniu kluczyka komputer resetował kontrolkę (komputer) i błąd przestał się wyświetlać. Może te Hyundaje z serii X-3 mają czasowy (3-miesieczny) uklad resetowania niepowtarzajacych sie błędów

e-gen

• Gość
Kontrolka AIR BAG
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Grudzień 2008, 22:34:18 »
Cytat: "tommaj"
Może te Hyundaje z serii X-3 mają czasowy (3-miesieczny) uklad resetowania niepowtarzajacych sie błędów

Jest prawie tak jak piszesz; aczkolwiek ze 100% pewnością mogę powiedzieć że dotyczy to usterek silnika i osprzętu; po x cyklach prawidłowej pracy, ECU gasi CE. Z poduszkami jest być może podobnie ale pewności nie mam.