Autor Wątek: krzyżak wału - objawy  (Przeczytany 10154 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rarog2691

• HKP
  • **
krzyżak wału - objawy
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Czerwiec 2016, 22:12:00 »
"Mój" mechanik twierdzi, że to ani nie wodziki, ani krzyżak (krzyżaki) tylko coś w środku, w reduktorze. Jeżeli chodzi o inne "efekty" (np. wibracje, o których piszesz), to do tej pory poza tym klekotnięciem nic niepokojącego nie zauważyłem, ale też jakoś szczególnie nie nasłuchiwałem. Muszę się dokładniej wsłuchać i może wtedy coś zauważę. Czy wymiana oleju w reduktorze zmniejszyła hałas? Rozbierałeś reduktor?

pede78

• Gość
krzyżak wału - objawy
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Czerwiec 2016, 22:11:57 »
Napisałem Ci wcześniej odpowiedź. Sprawdź poduszki pod silnikiem jeszcze. Jak wyżej pisałem - reduktor rozbierany, regenerowany, zalewany nowym olejem, wymieniony simmering. Na wyeliminowanie stuknięcia nie miało to wypływu... Być może mówimy o innym dźwięku.

Offline bobek310

• Giełda
krzyżak wału - objawy
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Czerwiec 2016, 22:09:15 »
Cytat: "rarog2691"
"Mój" mechanik twierdzi, że to ani nie wodziki, ani krzyżak (krzyżaki) tylko coś w środku, w reduktorze. Jeżeli chodzi o inne "efekty" (np. wibracje, o których piszesz), to do tej pory poza tym klekotnięciem nic niepokojącego nie zauważyłem, ale też jakoś szczególnie nie nasłuchiwałem. Muszę się dokładniej wsłuchać i może wtedy coś zauważę. Czy wymiana oleju w reduktorze zmniejszyła hałas? Rozbierałeś reduktor?

No i doszedłeś co jest przyczyną?

Offline rarog2691

• HKP
  • **
krzyżak wału - objawy
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Czerwiec 2016, 08:47:40 »
Nie, jeszcze nie, jestem umówiony na 5 lipca z mechanikiem na wymianę oleju i dokładniejszą diagnozę "reduktora", łącznie z jego demontażem, wtedy może się coś więcej wyjaśni. Jak tylko się czegoś dowiem, to oczywiście napiszę.

[ Dodano: 2016-09-08, 20:35 ]
Moja wizyta u mechanika 5 lipca nie doszła do skutku. Oddałem samochód dopiero 31 sierpnia, a dzisiaj go odebrałem. Mechanik rozebrał reduktor i okazało się, że jest on w zasadzie w całkiem niezłym stanie. Także sorry, ale nadal nie znamy przyczyny "klekotnięcia" w momencie wysprzęglania.