Autor Wątek: [Santa Fe SM] Gdzie znajduje się parownik klimatyzacji?  (Przeczytany 3088 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ferudin

• Giełda
Witam.
Mam niewielką nieszczelność w układzie klimatyzacji mojej Sanci. Mechanik od klimy stwierdził że jest nieszczelność w parowniku klimy. Podobno parownik klimy znajduje się za deską rozdzielczą.Żeby dostać się do niego trzeba całą dechę ściągać a to kupa roboty i chyba gra nie warta świeczki. Pytanie moje jest takie czy mieliście taki problem i czy może jest inny sposób żeby się dostać do tego parownika?

tictac1986

• Gość
[Santa Fe SM] Gdzie znajduje się parownik klimatyzacji?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maj 2016, 20:58:11 »
Nie jestem fachowcem w temacie, ale jak mechanik stwierdził, że wyciek jest akurat tam, skoro jest to trudno dostępne miejsce i nie widać go bez jakiegoś demontażu? Załaduj klimę czynnikiem z kontrastem, pojeździj i pojedź na sprawdzenie, będzie można sprawdzić gdzie znajduje się nieszczelność.

Offline ferudin

• Giełda
[Santa Fe SM] Gdzie znajduje się parownik klimatyzacji?
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Maj 2016, 11:30:22 »
Klima została nabita czynnikiem z kontrastem i była sprawdzana ultrafiletem pod maską cała instalacja klimy i wycieku nie stwierdzono. Mechanior przyłożył do środkowego nawiewu w konsoli środkowej jakiś detektor i stwierdził że tędy się ulatnia i że to z parownika klimy który się znajduje przy przedniej szybie pod kokpitem. Mówi że wyciek jest malutki i żeby nie zawracać sobie tym głowy bo więcej wydam na demontaż deski niż dobijać klimę co sezon. Wkurza mnie taka sytuacja bo nie lubię jak mam coś nie sprawne w samochodzie.