Autor Wątek: [ix35 EL] Wymiana samej gałki zmiany biegów  (Przeczytany 15105 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mfax

• Giełda
[ix35 EL] Wymiana samej gałki zmiany biegów
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Grudzień 2018, 17:30:50 »
Nomi ... takie to widziałem, ale zgodnie z moim profilem (mojego IX'a) szukam 6 biegowej, manualnej, a nie 5 biegowej czy automatu.

Offline mfax

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Grudzień 2018, 21:25:05 »
Nomi9 sorry zwracam honor :) Dzięki :)

Offline smok86

• HKP
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Grudzień 2018, 05:33:41 »
Ja kupilem taka: https://www.aliexpress.com/item/5-Speed-Car-Shift-Gear-Knob-Manual-Transmission-MT-Shifter-Lever-Head-Handball-For-Hyundai-Tucson/32838819918.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.2ec84c4d6HtSR8

Niby jest z Tucsona mk1, ale duzo lepiej mi pasuje bo gora jest matowa i do tego jeszcze z aluminium. Wymiarowo i ksztaltem taka sama jak IX35

Offline mfax

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Styczeń 2019, 18:30:22 »
Niestety  :cry:  :cry:  :cry:
Nomi9 & inni użytkownicy ix35 gałka biegów sprzedawana na aliexpress pod linkiem Baificar Store nie pasuje do mojego ix'a 2012  :cry:

Jak widać na załączonym zdjęciu, głębokość oryginału jest mniejsza od zakupionej kopii,  co powoduje, że po wkręceniu gałki bieg wsteczny nie wchodzi.
Głębokość ma duże znaczenie, a do tego doszedłem doświadczalnie, jak wkręcę gałkę 3 obroty mniej to wsteczny wchodzi, tylko, że wtedy cała gałka jet luźna i przy wrzucaniu biegów przekręca się wokół własnej osi  :cry:

W oryginale jest białe, plastikowe wypełnienie, które nie można wyjąć i przełożyć, bo jest zintegrowane z gwintem wewnętrznym.

Pozostaje mi szukanie jakiegoś wypełnienia, które jednak nie może być ani za głębokie, ani za płytkie, nie może być też z gumy, bo będzie zbyt miękkie i po jakimś czasie mogę mieć jakąś nie miłą niespodziankę na trasie  :cry:

Przeprowadziłem też doświadczenie z oryginalną gałkę ... jak się dokręci na maxa, do oporu to bieg wsteczny wchodzi, tylko coś szarpie (odczuwalne ocieranie) ... jeden obrót mniej i wszystko w porządku (gałka dalej stabilna, nie luźna).
Przydałaby się drukarka 3D

Offline nomi9

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Styczeń 2019, 19:50:18 »
Przykro mi że tak się stało ale sprzedawca załączył foto również od strony dolnej podane są też
wymiary zewnętrzne .
Może wystarczy dorobić teflonowy dystans i będzie po problemie lub dogadać się ze sprzedawcą
w sprawiie zwrotu.

Offline mfax

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Styczeń 2019, 19:55:57 »
spoko, przecież Cię nie winię  ;-)

wymiary zewnętrze zamieścił OK, ale wewnętrznych już nie ...

jest ryzyko, jest zabawa  :lol:  wykonanie samej gałki OK, tylko wolałbym zdjąć, założyć, użytkować ...

Faktycznie muszę spróbować zlecić dorobienie dystansu (nie mam warunków zrobienia samemu) albo poszukać z dostępnych podkładek np. w sklepach metalowych, hydraulicznych itp.

Offline Eryk65

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Styczeń 2019, 20:50:21 »
Wszystko pasuje,wystarczy z drążka zdjąć ten plastikowy dystans i gałkę z Alli wkręcić  do oporu.Nic nie chaczy.Orginalną gałkę wypolerować pomalować dowolnym kolorem i dwa razy lakierem bezbarwnym utwardzony i jest jako zapas.Ja jeszcze wymieniłem przedni gril i światła  do jazdy dziennej w lampach przeciwmgielnych .

Offline mfax

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Styczeń 2019, 22:06:29 »
Eryk65 dzięki za porady i pocieszenie :)

też myślałem, żeby zdjąć ten dystans z oryginalnego, ale wg. mnie jest on zintegrowany z wewnętrznym gwintem, a całości nie włożę do kopii, gdzie gwint już teraz pasuje do gałki. Jak się mylę, to sprostuj mnie. ... a co z stalową opaską na rancie od wewnątrz ??

Nie chciałbym zepsuć, stąd moje obawy...

ps. grill wygląda zajefajnie :) chodzi mi po głowie ... dużo miałeś przeróbek (bo ludziska pisali o tym w innym wątku), masz namiary na sprzedawcę?

Offline Eryk65

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Styczeń 2019, 22:46:06 »
Tą tulejkę silikonową ściągasz z drążka i jej nie montujesz z gałką chińską. Orginalną gałkę z tulejką do woreczka i na zapas.Z grilem trochę zabawy bo trzeba troszkę podpilowac poprzycinac bo zaczepy nie pasują, ale dasz radę .

Offline mfax

• Giełda
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Styczeń 2019, 10:43:08 »
Eryk65  DZIĘKI  :!:  :!:  :!:

ufff dobrze, że tak fachowo mi doradziłeś, wszystko działa bez zarzutu  :-)
Moje ewentualne kombinowanie z dystansami prawdopodobnie nic by nie dało.