Autor Wątek: Przerysowana szyba czołowa, czy da się coś zrobić?  (Przeczytany 5431 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jiGsaw

• Gość
Przerysowana szyba czołowa, czy da się coś zrobić?
« dnia: 22 Sierpień 2008, 19:14:43 »
Wycieraczka przerysowała mi szybę w 3 miejscach, rysy nie są głębokie, ale dość szerokie i poważnie utrudniają mi widoczność. Kupiłem niedawno ten samochód i stało mi się to chyba 2. dnia eksploatacji. Co dziwniejsze - wycieraczki są w stanie db+ gumki nie są luźne ani zużyte, nie wiem jak to się mogło stać ;/

Czy zna ktoś z Was może jakiś sposób na usunięcie takich rys albo chociaż zminimalizowanie ich? Żadne szorowanie, mycie itp. nic nie zmieniło. Wymiana szyby to dość kosztowna inwestycja niestety

Brt85

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpień 2008, 20:08:17 »
Są firmy zajmujące się usuwaniem odprysków po kamyczkach itp ogólnie naprawianiem szyb. Myślę żę warto podjechać i dowiedzieć się co i jak.
Poszukaj w necie kogoś blisko siebie.
Z tego co pamiętam koszt usunięcia takiego odprysku to około 100zł. Ale to każdy przypadek rozpatrują indywidualnie.

Pozdrawiam
Brt

Witek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sierpień 2008, 21:38:41 »
Jak szyba jest zarysowana na całej długości to myśle, że taniej wyjdzie wymienić szybe. Firmy zajmujące się takimi przypadkami biorą kupę kasy za pojedyncze odpryski, a jak jest rysa na całej długości to może być problem. Oczywiście wszystko zależy od głębokości i długości takiej rysy.

Jak utrudnia widoczność to można się pozbyć dowody rejestracyjnego - trzeba uważać.

jiGsaw

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sierpień 2008, 00:37:46 »
Byłem w firmie zajmującej się szybami i koleś mi powiedział, że nic nie da się zrobić, trzeba wymienić. Nawet nie oglądał tych rys, a koszt to 270zł;/. Stąd moje podejrzenie, że może chce po prostu zarobić, a naprawdę da się to taniej załatwić.

kml

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Sierpień 2008, 08:09:25 »
jiGsaw, słuchaj co powiedział Ci spec a nie szukaj dziury w całym. Myslisz ze pozbycie się tych rys oraz wypolerawanie szyy tot aka prosta sprawa? Otóż nie, jest to bardzo skomplikowane a efekt takiego zabiegu często jes taki, że nie widać co sie dzieje bo szyba jest nierówno spolerowana. 270 PLN to nie 600 PLN jak np w passacie więc nie jest aż tak tragicznie ;] A jak tylko załozysz nową szybe to poczujesz róznice :)

Vex

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Sierpień 2008, 10:38:45 »
Ciesz sie ze tak malo. Popytaj jeszcze w innych zakladach w celu porownania ceny.

mihu_24

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Sierpień 2008, 10:42:21 »
Cena jest OK - wymieniałem kiedyś szybę w Pony jakieś trzy lata temu- cena była podobna do tej "Twojej"

jiGsaw

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Sierpień 2008, 12:18:08 »
Jakbym akurat był przy kasie to wierzcie, że ten topic by nie powstał, a szyba by już była dawno wymieniona. No nic, dzięki za pomoc, niedługo uderzam do roboty jak dobrze pójdzie to się coś grzebnie :)

kml

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Sierpień 2008, 14:49:13 »
jiGsaw, mozesz próbować ale osobiście to bym za to nie dał wiecej niż 20 zeta więdząc że efekt będzie mizerny, że o złej ocenie odległości z powodu takiego polerowania nie wspomnę...

Witek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Sierpień 2008, 15:47:11 »
Cena zreperowania odprysku na szybie, małego odprysku to czasami 100 - 150 zł.

kml

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Sierpień 2008, 16:07:39 »
Cytat: "Witek"
Cena zreperowania odprysku na szybie, małego odprysku to czasami 100 - 150 zł.

Wiem :> a potrafi być drożej...

Witek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Sierpień 2008, 19:38:24 »
kml, dokładnie, a jak szyba jest przerysowana, to naprawa mija się z celem