Forum > Getz

[Getz] Montaż oświetlenia led

<< < (2/3) > >>

jacob4187:
Cześć,
odkopuję temat ponieważ mam podobną chęć montażu taśm ledowych w nogach, jedna lampeczka na środku w podsufitce mi zdecydowanie nie wystarcza.
Chcę żeby taśmy były wpięte tak samo w lampkę podsufitki żeby się włączały razem z nią. Z tej lampy biegną 3 kolory kabli: zielony, brązowy i czarny. Dostałem się do całego gąszczu kabli pod kierownicą jednak totalnie nie wiem, w której kostce powinienem szukać tych kabli, nie mogę również na kablach znaleźć oznaczeń ze schematu.
Czy ktoś może bawił się z tym i wie, które kable prowadzą pochodzą z lampki?

PS. Zaizolowane kable czarny&brązowy prowadzą do sterownika centralki na pilota.

Hants:
Sciemnianie LEDów tranzystorem?

Good luck!  :mrgreen:

robaszek127:
Kup sobie dodatkową lampkę do podsufitki nad lusterkiem oryginał do getza i nie będziesz musiał dawać jakiś list led. Sam ją zamontowałem bo nie było jej a ta środkowa raczej nie jest idealna.
Dajesz tak dwa mocne ledy tp rurkowy i świetnie oświetla to samochód.

cadamsky:
Jak chcesz dołożyć oświetlenie LED to najłatwiej podpiąć się do wiązki w lewym słupku przy kierowcy. Idzie tam wiązka od lampki sufitowej. Czerwony przewód to stały plus, na zielonym pojawia się minus przy otwartych drzwiach. I tu uwaga: tak podpięte oświetlenie ma cały czas 'plusa' na kabelkach. Trzeba dobrze izolować dodane przewody żeby nie mieć przykrej niespodzianki. Można też skorzystać z mikroprzekaźnika, który się świetnie mieści pod osłoną słupka i puścić na oświetlenie stały minus, a plus po przekaźniku. Bezpiecznie i działa całkiem nieźle.
Podobnie jest z oświetleniem bagażnika. Można go doświetlić paskami led (idealnie się mieszczą po obu stronach półki w boczkach bagażnika) ale biorąc zasilanie z lampki, która już tam jest, też jest stały plus i sterowanie minusem : trzeba porządnie zaizolować przewody.

jacob4187:
Hej, dzięki za odpowiedź. Trochę już byłem zrezygnowany ale może jeszcze się za to zabiorę.
W bagażniku doświetliłem sobie właśnie już jakiś czas temu tak jak mówisz, tylko tam było łatwo bo idą tylko kabelki z lampki więc nie miałem problemu z podpięciem się. Gorzej właśnie było z tą lampką w podsufitce.
Pytanie 1: Czy w tym słupku, gdy go zdejmę, idą tylko te przewody od lampki żebym mógł się bez problemu do nich wpiąć?
Pytanie 2: Mógłbyś mi powiedzieć jaki mikroprzekaźnik najlepiej do tego skompletować?
Pytanie 3: Ciężko jest zdjąć osłonę plastikową słupka? Kiedyś próbowałem ale nie wiedziałem gdzie dokładnie chwycić żeby nie urwać zatrzasków i zrezygnowałem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej