Autor Wątek: [Getz] [Getz] Montaż oświetlenia led  (Przeczytany 6935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janiu49

• HKP
  • **
[Getz] Montaż oświetlenia led
« dnia: 09 Maj 2016, 14:14:21 »
Witam. Chciałbym zamontować w swoim Gacku oświetlenie led wnętrza samochodu i zwracam się z pytaniem do was gdyż może ktoś już wykonywał takie modyfikacje, gdzie najlepiej podpiąć te ledy chciałbym aby zaświecały się tak jak lampka na suficie gdy otwiera się drzwi tak aby ledy świeciły przy otworzeniu którychkolwiek drzwi oraz odkluczaniu samochodu z kluczyka.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:56:27 przez Brt »

Online robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maj 2016, 18:23:32 »
Ja u siebie do tej lampki środkowej dałem żaróweczkę led z 3 diodami smd5050. DOść mocno to świeci na pewno lepiej niż dawniej zwykła.
Teraz kupiłem tą lampkę dodatkową nad lusterkiem. Tak są 2 żaróweczki i też dam  dwie ledowe.

Offline Scorpio

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maj 2016, 18:47:09 »
Ja zastosowałem adapter c5w oraz płytki z ledami (na zdjęciu jest adapter oraz jedna płytka z 12 diodami, ja zastosowałem dwie takie płytki).

Wali po gałach aż miło  :shock:  :lol:

Zapomniałem dodać że w bagażniku też zmieniłem na rurkową LED (6 lub 9 diód, nawet nie pamiętam).

Offline janiu49

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maj 2016, 13:34:37 »
Dzieki z tych adapterów też na pewno skorzystam ale bardziej chodziło mi o to czy ktoś wie w jakim miejscu wpiąć się w instalację aby podłączyć ledy i żeby świeciły tak jak lampka na suficie po otwarciu drzwi i odkluczaniu samochodu powoli się ściemniajac, bo mam zamiar montować taśmy led do oświetlenia nóg itp  ;-)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maj 2016, 17:44:16 »

Offline jacob4187

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Wrzesień 2019, 14:22:56 »
Cześć,
odkopuję temat ponieważ mam podobną chęć montażu taśm ledowych w nogach, jedna lampeczka na środku w podsufitce mi zdecydowanie nie wystarcza.
Chcę żeby taśmy były wpięte tak samo w lampkę podsufitki żeby się włączały razem z nią. Z tej lampy biegną 3 kolory kabli: zielony, brązowy i czarny. Dostałem się do całego gąszczu kabli pod kierownicą jednak totalnie nie wiem, w której kostce powinienem szukać tych kabli, nie mogę również na kablach znaleźć oznaczeń ze schematu.
Czy ktoś może bawił się z tym i wie, które kable prowadzą pochodzą z lampki?

PS. Zaizolowane kable czarny&brązowy prowadzą do sterownika centralki na pilota.

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Wrzesień 2019, 18:23:43 »
Sciemnianie LEDów tranzystorem?

Good luck!  :mrgreen:

Online robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Wrzesień 2019, 19:19:52 »
Kup sobie dodatkową lampkę do podsufitki nad lusterkiem oryginał do getza i nie będziesz musiał dawać jakiś list led. Sam ją zamontowałem bo nie było jej a ta środkowa raczej nie jest idealna.
Dajesz tak dwa mocne ledy tp rurkowy i świetnie oświetla to samochód.

Offline cadamsky

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Listopad 2019, 21:08:01 »
Jak chcesz dołożyć oświetlenie LED to najłatwiej podpiąć się do wiązki w lewym słupku przy kierowcy. Idzie tam wiązka od lampki sufitowej. Czerwony przewód to stały plus, na zielonym pojawia się minus przy otwartych drzwiach. I tu uwaga: tak podpięte oświetlenie ma cały czas 'plusa' na kabelkach. Trzeba dobrze izolować dodane przewody żeby nie mieć przykrej niespodzianki. Można też skorzystać z mikroprzekaźnika, który się świetnie mieści pod osłoną słupka i puścić na oświetlenie stały minus, a plus po przekaźniku. Bezpiecznie i działa całkiem nieźle.
Podobnie jest z oświetleniem bagażnika. Można go doświetlić paskami led (idealnie się mieszczą po obu stronach półki w boczkach bagażnika) ale biorąc zasilanie z lampki, która już tam jest, też jest stały plus i sterowanie minusem : trzeba porządnie zaizolować przewody.

Offline jacob4187

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopad 2019, 14:07:43 »
Hej, dzięki za odpowiedź. Trochę już byłem zrezygnowany ale może jeszcze się za to zabiorę.
W bagażniku doświetliłem sobie właśnie już jakiś czas temu tak jak mówisz, tylko tam było łatwo bo idą tylko kabelki z lampki więc nie miałem problemu z podpięciem się. Gorzej właśnie było z tą lampką w podsufitce.
Pytanie 1: Czy w tym słupku, gdy go zdejmę, idą tylko te przewody od lampki żebym mógł się bez problemu do nich wpiąć?
Pytanie 2: Mógłbyś mi powiedzieć jaki mikroprzekaźnik najlepiej do tego skompletować?
Pytanie 3: Ciężko jest zdjąć osłonę plastikową słupka? Kiedyś próbowałem ale nie wiedziałem gdzie dokładnie chwycić żeby nie urwać zatrzasków i zrezygnowałem.

Offline cadamsky

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Listopad 2019, 15:36:36 »
U mnie w lewym słupku idzie wyłącznie wiązka od lampy z podsufitki. Są to 3 przewody owinięte razem taśmą: czerwony, czarny i zielony.
Osłona słupka łatwo schodzi. Złap ją u samej góry i delikatnie ciągnij do siebie. Od szyby nic jej nie trzyma, od Ciebie trzyma ją uszczelka drzwi. Osłonka ma jakieś 3 zatrzaski: góra, środek i dół. Na samym dole ma wypustki, które wchodzą w deskę (kokpit). Dasz radę, tylko z wyczuciem.
Przekaźnik to opcja (ja tam wolę bezpieczeństwo). Wystarczy mikroprzekaźnik zwierny (miałem z demontażu na 6 amper, 12 volt) i do tego zwykła dioda prostownicza łączona równolegle z cewką przekaźnika (kasuje indukowane przez przekaźnik przepięcia). Dla mnie ważny był rozmiar, żeby się zmieścił za Osłonką słupka. Pod słupkiem jest więcej miejsca i większy też się zmieści ale nie chciałem kombinować.