Autor Wątek: [Santa Fe SM] Problem z nawiewem oraz z czujnikiem temperatu  (Przeczytany 3398 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OlafLarry

• Gość
[Santa Fe SM] Problem z nawiewem oraz z czujnikiem temperatu
« dnia: 30 Kwiecień 2016, 11:46:03 »
Hej, witam po przerwie i usunięciu konta (nie wiem co się stało....)
Mam ostatnio problem z nawiewem (przy automatycznej klimie):
Otóż minimalna siła na jakiej może być nawiew to 3 z 4. Czyli da się lekko podnieść moc natomiast nie da się obniżyć ani na 2 ani na 1 ani wyłączyć. Nawet odpinając panel klimy automatycznej nadmuch wali prawie pełną siłą. Na razie jedyne co pomaga to odpięcie bezpiecznika lub wypięcie przewodu zasilania od nawiewu (za schowkiem).
Kilka tygodni temu stało się tak na chwilę, po czym samo przeszło podczas rozruchu. Tydzień temu nawiew zaczął dmuchać i od tej pory nie chce przestać...

Drugi problem to problem z czujnikiem temperatury zewnętrznej - na początku pokazuje ok, później w miarę jazdy temperatura rośnie i zaczyna wskazywać max (ponad 40 stopni...) co jest o tyle upierdliwe, że nawet zimą klima leci na maksa... Czy wymiana czujnika temperatury zewnętrznej pomoże?

santa claus

• Gość
[Santa Fe SM] Problem z nawiewem oraz z czujnikiem temperatury
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Maj 2016, 14:08:23 »
Ad 1 - miałem podobnie tzn. Wiało tylko na 4 lub wcale. Nawalił rezystor dmuchawy. Jest tutaj kilka tematów  na ten temat nawet z rysunkami gdzie i jak się to wymienia.

SamTom

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maj 2016, 16:21:13 »
Witam, a podepnę sie do tematu.

Mi w ogóle temperatury nie pokazuje. Zastanawiam się gdzie jest ten czujnik. Ja mam manualna klimatyzacje a temperaturę na zewnątrz pokazuje tam gdzie kilometry??

OlafLarry

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Październik 2016, 09:13:43 »
santa claus, znalazłem wątek widzę że też miałeś problem. Wymiana pomogła? Czy dobrze rozumiem że do wersji z manualną klimą jest rezystor a z automatyczną tranzystor. Jeśli wymieniłeś to gdzie dorwałeś.

Idzie zima a ja nie poradziłem sobie z problemem od maja.... Moja santka teraz w warsztacie po tym jak mi subaru przód skasowało - wróci będzie okazja do naprawy różnych rzeczy...