Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Co jakiś czas zapala się kontrolka Check  (Przeczytany 4239 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Matison

• Gość
[Getz TB] Co jakiś czas zapala się kontrolka Check
« dnia: 21 Kwiecień 2016, 21:52:18 »
Witam

W ostatnim czasie zapala mi się kontrolka Check i po ok 100km gaśnie i jest spokój a po czasie znów mi się ona zapala bez żadnego powodu. Czyli nie ma żadnych szarpań silnika czy spadku mocy po prostu samoistnie się zapala i gaśnie by znów po czasie się zapalić.

Się zastanawiam czy to nie jest bardziej informacja o zapisanym błędzie ponieważ w grudniu pękł mi jeden przewód zapłonowy i wiadomo kontrolka migała jak oszalała a autem trzeba zjechać a po wymianie i przejechaniu 100km zgasła albo czy to po prostu przez klekoczącą osłonę katalizatora bo jednej śruby mocującej brakuje (najpewniej odkręciła się przy jeździe na 3 cylindrach) lub to inna jakaś usterka.

Może ktoś naprowadzi mnie gdzie szukać problemu ewentualnie od razu skasuje błąd, podaje stan auta:
- Auto ma ok. 82tyś przebiegu
- Świece zapłonowe wymienione w czerwcu 2015
- Przewody zapłonowe wymienione w grudniu 2015
- Auto nie daje żadnych problemów z luzem zaworowym ponieważ pali normalnie i nie ma spadku mocy
- Słychać jedynie klekotanie łożyska najpewniej na pompie wody zbliża się w końcu czas wymiany rozrządu.

Chyba że jest jakiś sposób na odczytanie błędu bez podpinania pod komputer.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:57:17 przez Brt »

grzesiek402

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwiecień 2016, 12:12:48 »
Raczej nikt ci nie wyczaruje odpowiedzi bo powodów zapalenia się lampki może być mnóstwo - dziwne tylko że sama gaśnie.

Kup sobie na znanym serwisie aukcyjnym ELM327 (może być nawet z komunikacją bluetooth). Kody błędów odczytasz wtedy nawet na smartphonie. Koszt z przesyłką to ok. 40 złotych. Z odczytem parametrów na smartphonie może być problem (u mnie tak było) ale po podłączeniu do laptka działa już ok. Czasami sprzedawcy oferują gratis adapter bluetooth pod USB (gdybyś nie miał blutka w kompie).

amig

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwiecień 2016, 14:36:31 »
http://www.hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6081

Przeczytaj moją historię. U Ciebie może ale nie musi być podobnie

Matison

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Kwiecień 2016, 16:13:01 »
Na pewno skuszę się na ten ELM327 na pewno się przyda nawet na przyszłość.

amig dziękuję za linka. Zobaczę co to za błąd i dam znać pewnie trochę czasu minie zanim go odczytam i napisze.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Kwiecień 2016, 21:24:51 »