Autor Wątek: [i40 VF] problem z kluczem zbliżeniowym  (Przeczytany 18079 razy)

goro

• Gość
[i40 VF] problem z kluczem zbliżeniowym
« dnia: 21 Kwiecień 2016, 12:52:52 »
Panowie pomóżcie!
Mam problem z jednym z kluczyków inteligentnych, który nie działa i nie jest to kwestia baterii. Byłem w dwóch ASO w celu zdiagnozowania problemu - w jednym powiedzieli mi, że mogą go zakodować i "dodać" do immobilisera za 100-150 zł, ale grozi to uszkodzeniem całego modułu i wtedy to "przyjemność" za 4 tys. zł. W ASO w Nowym Sączu, kierownik serwisu poinformował mnie, że kluczyk nie jest w ogóle od tego samochodu i nie można go zakodować, że trzeba wyrobić nowy - koszt klucza 1000zł plus +grot+ kodowanie. Po czym stwierdził - oglądając grot, że raczej wygląda tak samo jak ten z kluczyka działającego. Coś mi tu śmierdzi i myślę, że chcą mnie naciągnąć na kasę...
Gdyby nie autocasco to dorobiłbym klucz u jakiegoś "szpeca" i zapomniał o temacie, jednakże ubezpieczyciel wymaga kluczy z ASO.
Zastanawiam się nad innym rozwiązaniem - kupnem klucza na własną rękę i oddaniem do zakodowania do ASO. Na http://www.koraps.com/shop/item.php?it_id=1468265 oryginalny klucz kosztuje 85 USD. Wtedy zamknąłbym się w ok. 500 zł, ale nie wiem czy to również nie grozi uszkodzeniem modułu i czy w ogóle będzie możliwość zakodowania klucza w ASO.
Proszę doradźcie mi co mam w tej sytuacji robić, bo już zgłupiałem... a tu na pewno są jakieś mądre głowy :D
z góry dzięki!

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwiecień 2016, 20:15:40 »

Dodano: 2016-04-22, 20:15
trafiłeś na idiotów. co prawda nie mam zintegrowanego klucza ale ostatnio kupiłem w USA kluczyk i pilota w sumie za 35$, dociąłem grot za 50zł i w serwisie ASO zaprogramowali mi klucz i pilota po 60zł za sztukę. tak więc robią cię w wała i kity wciskają z teorią uszkodzenia modułu, chyba oni mają uszkodzone mózgi  :mrgreen:. zasada jest jedynie taka, że programując klucz komp programuje nowym kodem, więc musisz dać do programowania wszystkie klucze, ale cena dotyczy usługi, więc ilość kluczy nie ma znaczenia.

Michaello84

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwiecień 2016, 12:59:12 »
a czy auto nie jest na gwarancji? Jeśli jest na gwarancji, powinni Ci to zrobić bezkosztowo.

dragonball

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Październik 2016, 14:31:21 »
Po zakupie uzywanego i40 u dilera hjundaja w UKeju zauwazylem ze tylko jeden z kluczykow dziala prawidlowo. Drugi kluczyk nie dzialal wogole ale byl orginalem. Jako ze samochod jest z AD 2013 zanioslem do serwisu, i po sprawdzeniu potwierdzili mi ze kluczyk owszem nie dziala i nalezy go wymienic jako ze samochod jest na gwarancji odbywa sie to bezplatnie. Oczywiscie w serwisie taki kluczyk zamawiaja wiec nie zrobia tego od reki.
Tak ze jesli samochod ma wazna gwarancje to MUSZA to wymienic na nowy jesli nie zostal uszkodzony przy pomocy mlotka czy w inny absudralny sposob.

Cytat: "goro"
kierownik serwisu poinformował mnie, że kluczyk nie jest w ogóle od tego samochodu i nie można go zakodować, że trzeba wyrobić nowy - koszt klucza 1000zł plus +grot+ kodowanie.

Na takie bzdury mozna panu kierownikowi pokazac ze kluczyk ma orginalny grot a jak sie go otworzy to elektronika jest dokladnie taka sama jak w pilocie dzialajacym. Wiec nie ma mowy o oplacie i ludowych opowiesciach z tym zwiazanych..

patryk88szn

• Gość
[i40 VF] Problem z pilotem oraz centralnym zamkiem
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Październik 2016, 08:38:53 »
/Witam was serdecznie .
Ostatnio musiałem wymienić baterie pilota gdyż pojawił mi sie komunikat o słabej baterii  po wymianie komunikat nie zniknął więc udalem sie do ASO  w ASO postanowili wymienić moduł centralnego zamka (tak twierdza) i od tego czasu zaczęły się cyrki z pilotem oraz całym układem Problem polega na tym ze CODZIENNIE RANO MUSZE AWARYJNIE otwierać auto grotem ponieważ kluczyk zbliżeniowy ani przyciski na pilocie nie działają po wejściu do auta i wciśnięciu  strat włącza się Alarm:O wyłączam i OD TEJ CHWILI PILOT działa przez cały dzień wracając do domu po pracy auto stoi na parkingu kilka godzin(9-11)i apiac od nowa ten sam problem dodam tylko ze bylem w serisie w Niemczech ponieważ tu mieszkam ,teraz mam umówiona wizytę na środę  i mam zostawić im auto na dwa dni . Błagam was pomóżcie bo już dostaje szalu...:(

angel.ag

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Grudzień 2016, 21:33:46 »
Witam,

mam podobny problem z moim kluczykiem do i40
dzisiaj rano pojawił mi się na ekranie komunikat o słabej baterii kluczyka
kluczyk działał jednak normalnie

około południa podjechałem do sklepu
kiedy wróciłem ze sklepu nie mogłem otworzyć samochodu zdalnie kluczykiem, a że akurat byłem w centrum handlowym pobiegłem i wymieniłem baterie
po powrocie samochód nadal nie reagował na kluczyk zdalnie, ale co ciekawe ( czego wcześniej nie sprawdziłem) otwierał się przyciskiem w klamce

po powrocie do domu sprawdziłem zapasowy kluczyk, a on działa jak ta lala

czy jest jakieś programowanie kluczyka, żeby działał zdalnie, lub nie ?
a może kolega z Niemiec coś zaradził ?

proszę o jakąś podpowiedź :)

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Sierpień 2017, 21:22:53 »
Witam, znajomy w swoim aucie ma taki problem, ze kluczyk zbliżeniowy działa idealnie - jest wykrywany itp itd. Jednak nie działają przyciski na pilocie - myślałem, że to co u mnie,czyli słaba bateria - jednak po wymianie problem nie zniknął. Problem w tym, że kolega ma tylko jeden kluczyk :/

dragonball

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Kwiecień 2018, 14:30:00 »
Po kolejnych 2 latach(samochod ma 4lata) padl mi kolejny kluczyk (drugi z kolei) wymieniony na gwarancji..
Tym razem klucz byl widziany przez samochod ale nie dzialaly przyciski(pierwsyz kluczyk umarl kompletnie)

Offline Zawach

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Kwiecień 2018, 17:58:45 »
Witam mam taki sam problem kupiłem hyundai i40 sedan i mam 2 inteligentne kluczki z systemem zapalania start stop ani jeden ani drugi kluczyk nie działają zadne przyciski  jedynie mogę zamykać i otwierać samochód guzikiem w klamce  
Jak naprawić pilot żeby działały guziki w pilocie ? dodam ze wymieniłem baterie na nowe
Gdzie jest ta zaślepka do otwierania dzwi kluczykiem ręcznie  ??

Offline michal90

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Kwiecień 2018, 20:31:45 »
Gdzie jest ta zaślepka do otwierania dzwi kluczykiem ręcznie ??

Offline Windus

• HKP
  • **
Odp: [i40 VF] problem z kluczem zbliżeniowym
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Maj 2025, 13:32:01 »
Cześć.

Panowie wiem, że temat stary ale może pomożecie.
Otóż chciałbym kupić i40.
Wszystko jest pięknie poza jednym ale...
Nie działają oba kluczyki - otwieranie/zamykanie.
Key Less działa poprawnie. Można otworzyć auto, odpalić i jechać.
Sprzedawca twierdzi, że jego syn wymienił baterie w obu jednocześnie i to spowodowało rozkodowanie kluczyków.
Podobno nie wolno wyciągać baterii z dwóch kluczyków jednocześnie - tak usłyszał w serwisie. Wg niego koszt naprawy ok. 160 zł - kodowanie kluczyków.
Ale dzwoniłem do tego samego serwisu i panowie nie kojarzyli tematu.
Twierdzili, że to może być coś innego ale też może tyko rozkodowanie.
Ogółem koszt od 250 zł - kodowanie do 1900 zł pilot plus kodowanie (za kluczyk).
Także spory rozstrzał.
W drugim serwisie w innym mieście podobne ceny.
Dzwoniłem do kilku ludzi zajmujących się naprawą kluczyków i mówią, że dość dziwna sprawa, że padły 2 jednocześnie.
Dodatkowo podobno nie ma znaczenie, że wyciąga się baterie z dwóch jednocześnie.
Ma ktoś doświadczenie z takim przypadkiem?
Będę wdzięczny za pomoc.

p.s. kluczyki podono wysyłają sygnał ale są rozkodowane (wg lokalnego mechanika).

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Maj 2025, 14:09:18 »
Dziwna sprawa by dwa kluczyki się rozkodowały. Ja dorabiałem kluczyk to za zwykły z immo bez otwierania drzwi centralnym zapłaciłem 200zł w Łodzi. Za pełny wołają ok400zł z sterowaniek centralnym. Klucz dodatkowo płatny lub trzeba kupić taniej na ali.
Tu albo są dorobione tylko w tańszej wersji lub był jeden główny i ten się rozprogramował? Teraz jak nie masz na wzór to dorabiane będzie drogie. Mi gościu powiedział, że jakieś 1200zł zamiast tych 400.

Offline Windus

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Maj 2025, 14:36:37 »
Każdy z kim rozmawiam twierdzi, że dziwna sprawa.
Sprzedawca mówi, że to serwis twierdzi, że nie można wyciągać baterii z dwóch kluczyków jednocześnie.
Lokalny "magik" mówi, że to bez znaczenia.
Ale wszyscy są zgodni, że to dość nietypowa sprawa.
Ogółem jutro miałem jechać po to auto ale się wstrzymam. 

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Maj 2025, 16:42:01 »
Nie wiem pierwszy raz słyszę o wyjmowaniu baterii w 2 pilotach. Przecież jak u mnie jeden pilot główny ma wszystkie funkcje a drugi jest tylko z funkcją zapalania. Zrobić to się da bo masz dwa kluczyki ale to już droższa opcja wyciągania z samochodu i kodowania kluczyków by centralny działał.
Jedynie co to tylko wtedy szukać taniego magika co to zrobi. Ja w Łodzi znalazłem najtańszego co wziął 200zł za podstawowy kluczyk. I zrobił to na poczekaniu. A tak  250-500 wołali.

Offline Windus

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Maj 2025, 17:02:01 »
robaszek127 myślisz, że warto "pchać" się w takie auto?