Autor Wątek: [i40 VF] problem z kluczem zbliżeniowym  (Przeczytany 20460 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: [i40 VF] problem z kluczem zbliżeniowym
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Maj 2025, 17:42:58 »
Naprawdę nie wiem zobacz sobie historię przeglądów w Polsce jak masz datę pierwszej rejestracji i numer rejestracyjny.
Kluczyki może gościu zgubił a dorobił takie bo było taniej jest wiele możliwości. To może nie skreślać auta ale trzeba sprawdzić sobie dokładnie samochód.
Sam kupowałem auto by miało dobry silnik i ciężko było wybrać. Hyundaia już nie chciałem ze względu na słabą blachę, silniki i części dość drogie.

Offline Cobra_JM

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Maj 2025, 17:52:39 »
Pytanie czy to na pewno kluczyki czy może inna elektronika padła , skoro Key Les działa. Ciężko sprawdzić co działa a co nie.
1. rzeczywiście "padły" kluczyki.
2. padła część modułu odpowiedzialna za obsługę centralnego z kluczyków - wtedy pewnie cały moduł do wymiany.
3. bywa że w danym układzie pada sektor odpowiedzialny za coś. B. rzadko tak się dzieje ale się dzieje.
4. specjalista Ci to opanuje ale swoje skasuje - pytanie czy jakby co to ryzykujesz autko tylko z Key Les
Decyzja należy do Ciebie.

Offline Windus

• HKP
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Maj 2025, 20:20:11 »
Cobra_JM orientujesz się jaki koszt takiego modułu?
Żeby nie zaśmiecać wątku tu jest to autko:
http://hyundaiklub.pl/index.php/topic,16383.new.html#new

Offline Windus

• HKP
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Maj 2025, 20:25:48 »
Hyundaia już nie chciałem ze względu na słabą blachę, silniki i części dość drogie.
To jakie masz autko?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Maj 2025, 21:01:58 »
Nigdy nie sądziłem że tą markę kupię ;D Chciałem Bravo z 1,4T plus gaz lub w ostateczności 1.6 lub 2.0 Multijet. A kupiłem Giuliette. Brat ma, w rodzinie też ma a części na olx tanie jak barszcz. Blacharka tańsza niż do mojego byłego Getza.  Kupiłem ropniaka bo odchodzi koszt instalacji gazowej. A silnik z tych jeszcze pancernych 1.6 choć jak wszędzie ma dpf i trzeba patrzeć kiedy się wypala.
« Ostatnia zmiana: 05 Maj 2025, 21:04:16 przez robaszek127 »

Offline Cobra_JM

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Maj 2025, 23:24:06 »
Co do ceny danych modułów to kontakt z ASO, aby wiedzieć co za numer części, a potem szukam w sieci taniej lub odpowiedników.

Niestety Ja mam normalne kluczyki bez key les i mi wszystko działa. Naprawdę mogę Ci doradzić tylko to co napisałem powyżej. Sam po sobie wiem , po awariach które miałem w poprzednich autkach ile to jest zachodu i czasu z lokalizacją przyczyny. Zwykle dawałem sam rade ale przy elektronice to już inna bajka.

Offline malerikula

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Maj 2025, 11:46:49 »
A ja powiem że to normalna sprawa nie wiem czemu pewne modele aut Kia/Hyundai po wymianie baterii  przestaje działać zamykanie,otwieranie. Producent w tym przypadku tak to rozwiązał że kluczyk samochodu programuje/koduję się 2 razy, natomiast: mamy czysty nowy kluczyk z ASO , to pierwsze koduję się rk czyli zamykanie otwieranie a potem immo, i to jest zawarte w nomenklaturze producenta więc ten pracownik ASO nie wiem czemu opowiada bajki. Często mam klientów którzy wymieniali baterie i to często tylko w jednym pilocie i przestał działać kluczyk. Najdalej miesiąc temu miałem kia Rio 2022. Procedura jest  w gds(ASO) czy gscan3 czy Zenith nazywa się "code saveing" dlatego w którymś serwisie powiedzieli że 160zl i 1900zl 160 za zamykanie , a 1900 za fizyczny kluczyk plus kodowanie immo. Ja za takie kodowanie samego pilota (zamykanie/otwieranie) biorę 100zl. Jeszcze raz powtarzam sprawa nie jest dziwna tylko normalna.

Online Kuba M

• HKP
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Lipiec 2025, 14:45:45 »
Podczepię się pod temat.

i40 mam od wczoraj, więc może czegoś nie ogarnąłem - a może ten system u mnie nie działa prawidłowo.

Mam kluczyk ze sobą, oddalam się od auta, nie słyszę, żeby się zamykało. Jak nacisnę na klamce przycisk, to piszczy cicho, ale się nie zamyka. W dodatku świeci się wyświetlacz - widoczna jest tarcza zegara. Czy to jest prawidłowe działanie? On się w końcu zamknie? Nie słyszę trzasku drzwi oddalając się od auta.

Wyłączyłem ten system w ustawieniach i pstrykam pilotem. Wczoraj działało, dzisiaj raz znowu nie chciał się zamknąć. Wywalało, że kluczyka nie ma w pobliżu (?) i znowu piszczał tak cichutko. Może to dlatego, że zostawiłem w USB kabel od telefonu? Odpaliłem go, sprawdziłem, że w ustawieniach system bezkluczykowy nadal był wyłączony, wyjąłem kabel USB, zgasiłem i już się zamknął z pilota. Ale trochę mnie to niepokoi. Będzie taka sytuacja, że będę się spieszył, a nie mogę zamknąć auta...
« Ostatnia zmiana: 27 Lipiec 2025, 14:52:00 przez Kuba M »

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Lipiec 2025, 16:15:00 »
Masz Dwa piloty? Jeśli tak to sprawdż zachowanie używając drugiego pilota. i prewencyjnie polecam sprawdzić napięcie baterii w pilocie lub po prostu ją wymienić... koszt niewielki a będzie pewność i dopiero wtedy szukać dalej.

Online Kuba M

• HKP
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Lipiec 2025, 19:25:21 »
Dziękuję za odpowiedź.

Aktualizacja - najprawdopodobniej nie jest to kwestia automatycznego otwierania drzwi. Dziś przy wyłączonej tej funkcji problem wystąpił 3/4 razy. Świeci się ikonka kluczyka na żółto po lewej stronie deski rozdzielczej. Pomaga ponowne odpalenie i zgaszenie auta, ale to głupie :) Wymieniłem baterię, ale problem nadal wystąpił. Muszę w takim razie sprawdzić drugi kluczyk. Dziękuję! :)

Online Kuba M

• HKP
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Lipiec 2025, 15:46:16 »
Aktualizacja - trochę namieszałem, przepraszam. Nie wyłączyłem funkcji keyless entry, chyba nawet nie ma takiej opcji (wyłączyłem ryglowanie podczas jazdy..). Po prostu nie umiałem jej obsługiwać (przycisk na klamce).. Przepraszam za zamieszanie.

Zmieniłem kluczyk, zmieniłem w nim też profilaktycznie baterie. Problem (ikona żółtego kluczyka, auto nie chce się zamknąć, wyświetlacz pośrodku nie gaśnie) wystąpił tylko raz na powiedzmy 8-10 zgaszeń. Wystąpił, gdy zapomniałem przerzucić bieg na P (został na D) - być może od tego system zwariował. Ale to też byłoby głupie, bo co to ma do rzeczy, po przerzuceniu na P nadal świecił się kluczyk... ale możne znowu szukam zależności tam, gdzie jej nie ma (kabel USB nie ma znaczenia).
Częstotliwość jakby zmalała, ale może jest jeszcze jakaś przyczyna inna - gdzieś wyczytałem, że jak akumulator jest słaby, to nieraz to wariuje. Auto pewnie stało u dealera, a teraz jeździ - może się podładował trochę :P Albo znowu wymyślam.