Forum > i30 GD

[i30 GD] Ślizgające sprzęgło i30

<< < (2/13) > >>

dario_79:
Kupiłem sprzęgło Aisin, polecane przez sklep Euro Japan Cars w którym zaopatruje się od lat. Kiedyś wrzuciłem (żonie) tej marki sprzęgło do suzuki swift i śmiga aż miło od lat.
Mam jeszcze jeden problem. Ktoś wie jaki jest rozmiar uszczelniacza wałka skrzyni? Albo jaki jest numer fabryczny, bo nigdzie nie mogę znaleźć. U mnie okazało się, że sprzęgło całe zostało zalane przez olej, dlatego jak wymienię uszczelniacz, to dopiero wymienię sprzęgło.
Nawiasem w sprzęgło w moim i30 jest Seco, a łożysko oporowe Valeo PHC, które totalnie padło.
(I30, 1,6/120KM, rok 2014)

bartwiatr:
Witam

Czy problem ze ślizgającym się sprzęgłem w wyniku zalania olejem z winy uszczelniacza wałka skrzyni nie powinień by zgłoszony i naprawiony na gwarancji w ASO skoro auto ma 2 lata i 30 kkm?

dario_79:
Nie chce miec do czynienia z aso. A to czy powinien czy nie to zależy od kupującego. Chodzi mi dlatego o rozmiar tego simeringu, bo oryginalny to syf, tak samo jak łożysko docisku, które się notorycznie sypie. Założę simering polski albo japoński, sprzęgło wyższej półki i więcej tam zaglądał nie bede. A w aso zakładają to co każe producent i bede sie bujał za dwa rok znowu. Znam przypadek kolegi, któremu dwa razy to robili, w końcu zrobił sam na innej marki częściach i jeździ zadowolony od chyba trzech lat. :)

kosmos2011:
43119-39020

Zamienniki http://www.westpart.com.ua/part/hyundai-4311939020/1997388907/?sort=number&search=1

http://hyundai.afora.ru/eur/i30/heurpa612/vin:search,/mi/43431b21/?param=vin:tmad381baej064911#43113

Z tym łożyskiem to trochę dziwne bo w Twoim aucie montowano już nową wersję z metalową obudową https://www.drive2.ru/l/6993990/

dario_79:
Tak, ja mam metalową obudowę łożyska. Tak czy inaczej szumi jakby miało pół wieku. Tak czy inaczej będzie nowe.

[ Dodano: 2016-04-25, 07:41 ]
Dzięki Kosmos2011 za zainteresowanie tematem. :) Ale ty podałeś numer uszczelniacza półosi jak dobrze to zlokalizowałem. Natomiast mi chodzi o uszczelniacz wałka atakującego (ten pod łożyskiem oporowym) Jak udało mi się dotrzeć do informacji na sieci to numer 43143-4A001. Czy mógłbyś to potwierdzić czy się nie mylę?

[ Dodano: 2016-06-01, 08:13 ]
Dla przyszłych pokoleń:
Uszczelniacz skrzyni biegów się "skończył". Wyjąłem skrzynię, oddałem do serwisu skrzyń biegów, koszt wymiany uszczelniacza 250zł. Samemu bez specjalnego ściągacza łożysk się nie obejdzie. Uszczelniacz jest od środka skrzyni i trzeba całą rozbierać. Wymieniłem kompletne sprzęgło na Aisin. Docisk ogólnie kiepski (jak 30kkm) łożysko dociskowe Valeo PHC szumiało jak by w wodzie było od lat.
Aso chciało mnie upolować na tą usterkę i krzyknęli 1700zł. Sam to zrobiłem za 250zł wymiana uszczelniacza i kompletne sprzęgło 400zł plus olej 70zł. Gwarancja obejmuje tylko obudowę skrzyni!!! Więc spytałem, czy mam ją rozwalić młotem, żeby mi to zrobili w ramach gwarancji. Ogólnie paranoja. Dlatego nie jeżdzę do Aso.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej