Forum > i30 GD

[i30 GD] Ślizgające sprzęgło i30

<< < (5/13) > >>

dario_79:
Sprawdź płyn, dolej do odpowiedniej wysokości w zbiorniczku. Płyn hamulcowy jest powiązany ze sprzęgłem jako wspomaganie. Jeśli masz za mało płynu, bądź nawet zapowietrzony układ (ale raczej wątpię, bo musiałbyś w ogóle nie mieć płynu w zbiorniczku) to nie wysprzęgliłbyś w ogóle. Ale jeśli i ty wymieniałeś uszczelniacz i znów ci leje, to chyba trzeba będzie uruchomić powoli ASO. Kosmos2011 pisał, że była akcja serwisowa (chyba w rosji??) z wymianą wałka skrzyni, co prawda w KIA, ale to te same skrzynki. Mi na razie po 3500km nie leje, ale zaczynam się bać jak coraz więcej znajduję postów na ten temat, a ASO narazie milczy. Chyba kupię kamerę endoskopową.

Dariusz G:
Sprawdziłem płyn ale nie jest poniżej min. Przy okazji doleję żeby to wykluczyć. Tylko że mi wymieniali uszczelniacz na półosi a z tego co zrozumiałem to chodziło o uszczelniacz wałka w skrzyni. Na razie umawiam mechanika, szukam sprzęgła i zobaczymy co będzie dalej. Co myślicie czy Valeo wystarczy czy szukać czegoś lepszego?

dario_79:
Tak, to leje głownie uszczelniacz wałka skrzyni. Co do sprzęgła - każdy ma swoją "ulubioną" markę. Ja założyłem Aisin. Jakiś czas temu założyłem to do suzuki swift i śmiga bez problemów. Z drugiej strony to troszkę lepsze sprzęgło wg mechaników. No, ale kilka lat temu do seicento założyłem Luk przeżyło samochód. :) Co do Valeo jest ok, ale uzwazaj na najtańsze wersje z opisem PHC. Są to budżetówki Valeo. Testowane przez znajomego, rozleciało się po roku "słoneczko".

Dariusz G:
Ja dzisiaj obdzwoniłem hurtownie w pobliżu i w zasadzie do wyboru mam dwa LUK 620zł i Valeo 410zł pytanie na co się zdecydować. Nie chciałbym zamawiać gdzieś internetowo bo nie wiem co tam wyjdzie po rozebraniu.

dario_79:
Zamawiając internetem możesz zwrócić do chyba 10 dni (albo coś koło tego) bez podania przyczyny. W sklepie - jak się ugadasz. A w sumie to troszkę drogo za te sprzegła. Mi w hurtowni za Valeo powiedzieli 320zl, Aisin niecałe 400. Dlatego wziąłem lepsze. Po za tym: jesli sprzeglo ślizga, a pomiędzy skrzynią, a silnikiem (jest taka nieduża podłużna szczelina) kapie olej - tarcza do wymiany. O ile zrobiłeś na tym dosłownie kilka tysiecy, to wystarczy sama tarcza. Praktykowałem kiedyś to w innym samochodzie i nie było żadnych niepożądanych efektów, choć na forum mnie chcieli zjeść, że wymienia się całość i już.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej