Forum > Tucson JM
[Tucson] Ile wam palą ?
zbyh:
Wcześniej jeździłem autami bez komputera pokładowego, i spalanie mogłem ocenić dopiero przy dystrybutorze po tankowaniu i mogę powiedzieć że przy starych dieslach TD styl jazdy miał wpływ na spalanie ( nie lubiły wysokich obrotów ). Tucson to pierwszy samochód z podglądem na spalanie okresowe silnika , nie mylić z chwilowym ( tego nie pokazuje ), i według wskazań kompa czy jadę na mniejszych czy większych obrotach, czy jadę szybciej czy wolniej pokazuje mniej więcej takie samo spalanie. I na koniec moja rada najlepiej nie patrzeć na wskazania kompa dotyczących spalania bo niekiedy można dostać doła :-D
spry:
--- Cytat: "bartekzg" ---ja jednak mam wrazenie ze przy 2 tys pali mniej jak przy 1600-1800 obrotów. Czy to możliwe?
--- Koniec cytatu ---
Oczywiście,zobacz na przebieg momentu obrotowego i krzywą zużycia paliwa.Jazda na 6 biegu z górki przy 1500 obr. będzie super oszczedna ale każde przyśpieszanie lub obciążenie silnika z tych obrotów pożre więcej paliwa niż z 5 biegu o dynamice nie wspominając :-P
aha spalanie:
lato :przecietnie 8,5
zima przecietnie 9,5
jazdy krótkie -do pracy mam 10 km
-w trasie
weekendowa 7,5
szybka 8,0
przy używaniu klimy non stop trzeba dodać 0,5 litra
Nie jest silnik ani oszczędny ani nadmiernie rozrzutny
jacek2:
Kochani, słońce coraz wyżej, za oknem coraz cieplej, więc i zużycie paliwa spadnie odrobinę. Patrzeć tylko kiedy nasz kochany rząd znowu cichutko podniesie cenę litra......
(o paliwie piszę oczywiście) :mrgreen:
bartekzg:
--- Cytat: "spry" ---zobacz na przebieg momentu obrotowego i krzywą zużycia paliwa
--- Koniec cytatu ---
hmm a gdzie mogę znaleźć taki wykres?
spry:
--- Cytat: "bartekzg" ---
--- Cytat: "spry" ---zobacz na przebieg momentu obrotowego i krzywą zużycia paliwa
--- Koniec cytatu ---
hmm a gdzie mogę znaleźć taki wykres?
--- Koniec cytatu ---
Musiałbym kopać bardzo w swoich materiałach,
ale w zamian masz Getza 1,6 diesel.Czerwone to krzywa jednostkowego zużycia paliwa.W każym silniku układ jest podobny-różnica polega na wzajemnym ułozeniu krzywych:mocy,momentu,zużycia paliwa
Nawigacja
[#] Następna strona