Autor Wątek: [Tucson] Ile wam palą ?  (Przeczytany 103226 razy)

zbyh

• Gość
[Tucson] Ile wam palą ?
« dnia: 14 Luty 2012, 17:05:44 »
Witam posiadaczy Tucsonów i nie tylko. Chciałbym się dowiedzieć ile palą wasze Tucsony ON, mój jak nie było mrozów mieścił się w 9l ON, a teraz pali 12 l w mieście a na krótkich trasach nie wiele mniej. Nie wiem czy coś mu się poprzestawiało czy to przez te mrozy. Czy wy też tak macie ? i to jest normalne? Pozdrawiam.

Grzech61

• Gość
Re: [ Tucson ] Ile wam palą ?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Luty 2012, 17:31:04 »
Cytat: zbyh
..... ile palą wasze Tucsony ON, mój jak nie było mrozów mieścił się w 9l ON, a teraz pali 12 l w mieście a na krótkich trasach nie wiele mniej..../quote]
Bez obawy mam to samo,albo podobnie.Podczas mrozów wyszło mi 11,44 dm3/100 km,dziś 10,78 przy lżejszych mrozach.Wcześniej palił ok 8,5 (raz miałem przebieg 7,43/100.Pełna statystyka mojego spalania na ikonie zużycia paliwa w profilu

zbyh

• Gość
[Tucson] Ile wam palą ?
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Luty 2012, 21:48:16 »
No to jeszcze trochę a osiągnie spalanie benzyniaka. A miało być 8,5l średnie  :-D . Byle do wiosny :mrgreen:

Grzech61

• Gość
[Tucson] Ile wam palą ?
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Luty 2012, 21:56:01 »
Wszystko zależy i od temperatury ,nogi na gazie i jeszcze wielu innych rzeczy.Ja dopiero ucze sie tego auta (przejechałem przeszło 7 tys. km),więc wszystko przede mną.Szału nie ma,ale tragedii też nie.W każdym bądź razie ja na benzynę bym nie zamieniał  :mrgreen:

mada

• Gość
[Tucson] Ile wam palą ?
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Luty 2012, 22:20:55 »
11.5L.  w mieście
pozdrawiam

bartekzg

• Gość
[Tucson] Ile wam palą ?
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Luty 2012, 17:19:04 »
no tak, mi spalanie przy mrozach wyszło 9,31 - jazda mieszana i ekonomiczna po 10 km rano i popołudniu. Na trasie 400 km 80-90km/h 8,1/100 srednia 8,7/100km

A tak z ciekawości to przy jakich obrotach wg was auto pali najmniej tzn czy zmieniacie bieg prz 2tys i tak trzymacie czy jezdzicie na 1800 obrotów czy więcej?

np czy lepiej jechac na 4 i miec 2 tys obrotów czy n piatce i miec 1,7 obrotów?

zbyh

• Gość
[Tucson] Ile wam palą ?
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Luty 2012, 21:37:27 »
Ja przy moim aucie 140KM o Eco drivingu mogę zapomnieć, a to ze względu na filtr dpf, przy mułowatej jeździe szybko się zapycha i zaraz zaczynają się problemy. Dlatego staram się jeżdzić dość dynamicznie ale bez przesady, preferuję obroty w granicach 1800 - 2000, oczywiście zależy na jakim biegu. Dodam jeszcze że tak jak napisał Grzech61 dopiero uczę się i wyczuwam to auto. Natomiast u Ciebie z tego co się orientuję nie ma filtra dpf więc możesz sobie pozwolić na bardziej ekonomiczną jazdę. Trzeba pamiętać jednak że ekonomicznie nie zawsze znaczy oszczędnie.

Grzech61

• Gość
[Tucson] Ile wam palą ?
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Luty 2012, 22:18:10 »
zbyh masz rację z tą mułowatą jazdą.Ja jeżdżę "na ucho",a nie na obrotomierz.Może to jest kwestia wyczucia,jeśli wcześniej jeździło się autami,które nie posiadały tego przyrządu.Wyczujesz auto to wiesz,że nie możesz wrzucić wyższego biegu bo go zmulisz.A tak w ogóle to nie lubię jak tłoki w silniku rdzewieją  :mrgreen:

Offline Brt

• Administrator
[Tucson] Ile wam palą ?
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Luty 2012, 08:31:40 »
Ja staram trzymać się zakresu 1800-2500 obrotów.

Średnie spalanie mam 8,5l/100km. W tamtym roku, jak były straszne mrozy + krótkie trasy, spokojnie było powyżej 10l/100km.

bartekzg

• Gość
[Tucson] Ile wam palą ?
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Luty 2012, 15:43:42 »
ja jednak mam wrazenie ze przy 2 tys pali mniej jak przy 1600-1800 obrotów. Czy to możliwe?

zbyh

• Gość
[Tucson] Ile wam palą ?
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Luty 2012, 20:45:56 »
Wcześniej jeździłem autami bez komputera pokładowego, i spalanie mogłem ocenić dopiero przy dystrybutorze po tankowaniu i mogę powiedzieć że przy starych dieslach TD styl jazdy miał wpływ na spalanie ( nie lubiły wysokich obrotów ). Tucson to pierwszy samochód z podglądem na spalanie okresowe silnika , nie mylić z chwilowym ( tego nie pokazuje ), i według wskazań kompa czy jadę na mniejszych czy większych obrotach, czy jadę szybciej czy wolniej pokazuje mniej więcej takie samo spalanie. I na koniec moja rada najlepiej nie patrzeć na wskazania kompa dotyczących spalania bo niekiedy można dostać doła :-D

spry

• Gość
[Tucson] Ile wam palą ?
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Luty 2012, 22:46:59 »
Cytat: "bartekzg"
ja jednak mam wrazenie ze przy 2 tys pali mniej jak przy 1600-1800 obrotów. Czy to możliwe?

Oczywiście,zobacz na przebieg momentu obrotowego i krzywą zużycia paliwa.Jazda na 6 biegu z górki przy 1500 obr. będzie super oszczedna ale każde przyśpieszanie lub obciążenie silnika z tych obrotów pożre więcej paliwa niż z 5 biegu  o dynamice nie wspominając :-P
aha spalanie:
lato :przecietnie 8,5
zima przecietnie 9,5
jazdy krótkie -do pracy mam 10 km
-w trasie
weekendowa 7,5
szybka 8,0
przy używaniu klimy non stop trzeba dodać 0,5 litra

Nie jest silnik ani oszczędny ani nadmiernie rozrzutny

Offline jacek2

• Giełda
[Tucson] Ile wam palą ?
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Luty 2012, 11:03:46 »
Kochani, słońce coraz wyżej, za oknem coraz cieplej, więc i zużycie paliwa spadnie odrobinę. Patrzeć tylko kiedy nasz kochany rząd znowu cichutko podniesie cenę litra......

(o paliwie piszę oczywiście) :mrgreen:

bartekzg

• Gość
[Tucson] Ile wam palą ?
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Luty 2012, 15:46:39 »
Cytat: "spry"
zobacz na przebieg momentu obrotowego i krzywą zużycia paliwa
hmm a gdzie mogę znaleźć taki wykres?

spry

• Gość
[Tucson] Ile wam palą ?
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Luty 2012, 17:43:08 »
Cytat: "bartekzg"
Cytat: "spry"
zobacz na przebieg momentu obrotowego i krzywą zużycia paliwa
hmm a gdzie mogę znaleźć taki wykres?

Musiałbym kopać bardzo w swoich materiałach,
ale w zamian masz Getza 1,6 diesel.Czerwone to krzywa jednostkowego zużycia paliwa.W każym silniku układ jest podobny-różnica polega na wzajemnym ułozeniu krzywych:mocy,momentu,zużycia paliwa