Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] 2.2 CRDI 155KM D4EB padające silniki?
Piotrek79:
Właśnie nagar na smoku masz z nieszczelnych podkładek pod wtryskami.
Podkładki możesz kupić gdzie chcesz tylko żeby były takie jak mają być (wymiary)
Jak wyjmiesz wtryski trzeba wszystko dobrze wyczyścić (wtryski,gniazda w głowicy najlepiej delikatnie przefrezować,składasz tak jak było i tyle nic nie musisz ustawiać.
Jak masz podpalone gniazda w głowicy to trzeba więcej frezem zebrać a wtedy dajesz trochę grubsze podkładki.
No i wymiany oleju robić tak do 15 tysięcy i będzie ok. Jak wymieniam tak 11/12
lukaszpiast:
Dokładnie tak jak kolega pisze a do tego przy każdej wymianie stosuj płukankę 10 minutowa Tec2000 albo LiquiMolly ten silnik musi być czysty u mnie olej czarniec zaczyna po około 400km i to niby diesel , w niejednej benzynie odrazu robi się czarny . Stosuje olej Shell Helix Ultra Diesel 5W40. Jak masz sporo syfu na smoku to napewno podkładki masz wywalone pod wtryskami zrób z tym porządek jak najszybciej odrazu 4 do wymiany plus pasta ceramiczna na wtryski i między podkładkę a wtryskiwacz też , potem odrazu na kanał wlej płukankę i zostaw go na wolnych obrotach 10 min a jak masz sporo nagaru to i 25 min nie zaszkodzi zlej ten syf wymień filterek oleju i te gumkę w filtrze oleju jak nie wymieniales zalej olejkiem świeżym i masz spokój na dłuższy czas kolego ;) no nie stety Jak dbasz tak masz ;) silnik odwdzięczy ci się za to napewno ;) a i mi jest miło że pomogłem komuś zapobiec awarii silnika .
ELETomek:
--- Cytat: "Marcin1985" --- Po wymianie podkladek trzeba jakos ustawiac wtryski?
--- Koniec cytatu ---
Jeśli każdy wtrysk wróci dokładnie na swoje miejsce to nie trzeba ich ustawiać (kodować)
Marcin1985:
No i bylem rano i faktycznie cyka jutro jade po podkladki i odrazu biore sie za wymiane smok czyscilem niedawno wiec nie bede zrzucal znowu miski tylko wyplukam silnik i swierzy olej zaleje.jakim frezem czysciles gniazda?
lukaszpiast:
Ja nie miałem frezów więc kolega się tym zaja ja mu pomagałem , przyluz do wtrysku frez od strony rozpylacza i porównaj jak będzie na szerokość taki jak ftrysk to będzie pasował są różne wiec musisz sprawdzić musi luźno wejść w gniazdo .
Nawigacja
[#] Następna strona