Autor Wątek: [Santa Fe SM] Pierścienie ABS - jak zdjąć  (Przeczytany 18392 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ferudin

• Giełda
[Santa Fe SM] Pierścienie ABS - jak zdjąć
« dnia: 13 Luty 2012, 10:24:37 »
Czy ktoś z Was wie czy łatwo jest zdjąć pierścień (zębatkę) abs-u z przedniej półosi? Jest to duży problem. Będę wymieniał półoś i tą na którą będę wymieniał ma pęknięty pierścień i chcę przełożyć ten pierścień ze swojej starej półosi.

edit: edcja tytułu

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Luty 2012, 12:10:06 »
Kolego jak już zdemontujesz wszystko aby mieć dobry dostęp, musisz podgrzać pierścień najlepiej palnikiem i wówczas pięknie się zsuwa. Tylko do tej operacji najlepiej zdemontuj gumową osłonę przegubu żeby jej nie upiec i nie stosuj młotkologii na gorącym pierścieniu żeby go nie odkształcić.

Offline ferudin

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Luty 2012, 08:04:28 »
Dzięki za info. Pytanie tylko jeszcze jedno. Czy ten pierścień ściąga się i zakłada w stronę przegubu (do wewnątrz półosi w kierunku wejścia skrzynki rozdzielcze) czy na zewnątrz w stronę koła? Czy trzeba rozpinać przegub?

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Luty 2012, 08:24:15 »
Niestety (ale i lepiej dla pierścienia i wygody pracy) czeka Cię demontaż przegubu razem z półosią, pierścień schodzi w kierunku skrzyni rozdzielczej. Chyba, że będziesz wybijał, jest taka możliwość, ale jak nie musisz, to lepiej ominąć ten zabieg, można odkształcił zębatkę.

Offline ferudin

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Luty 2012, 09:36:06 »
Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Luty 2012, 09:56:23 »
Proszę bardzo, i oby wymiana poszła szybko i bezboleśnie :)

ozzyhw

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwiecień 2012, 21:52:27 »
Czy ktoś wie jak założyć pierścień? Też patent z podgrzaniem? Czy po podgrzaniu pierścień wchodzi lekko czy też go trzeba nabić?
Czeka mnie wymiana i chcę się dobrze do tego przygotować. Liczę na to, że pęknięty pierścień będę mógł łatwo zdjąć/zbić więc pozostanie tylko problem założenia.
Hultay - czy jesteś pewny że pierścień schodzi w kierunku skrzyni rozdzielczej?
Z rysunku wynika że raczej w stronę koła - to by znacznie upraszczało robotę  :-)

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Kwiecień 2012, 15:52:07 »
Ozzy tak samo jak przy demontażu: podgrzać i zakładać. Jakbyś musiał lekko dobijać to bij np przez drewniany kołek żeby nie zdeformować pierścienia.

ozzyhw

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Kwiecień 2012, 17:27:35 »
OK, dzięki.
Przed zakupem muszę jeszcze sprawdzić jaki pierścień zamówić bo są 47 i 52 zęby oraz dwie średnice - 85mm i 90,5mm.
Chwilowo pogoda nie zachęca do czołgania się pod samochodem... :-)

andrew1949

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Sierpień 2013, 12:35:47 »
Jestem na etapie wymiany przednich pierscieni abs w moim santku 2005.Obydwa pękniete.Mam problem z demontażem przegubu zewnętrznego.Prawdopodobnie zardzewiały wieloklin.Mam pytanie jak to zrobic żeby niedoprowadzic do uszkodzenia przegubu i łożyska.Wiem że wszelkie podgrzwanie odpada .Proszę o radę.

ozzyhw

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Sierpień 2013, 15:17:24 »
Kilka dni temu robiłem z kolegą (już drugi pierścień). On zdradził mi dobry sposób - wcale nie wybijał sworznia, rozkręcił dwie śruby na McPersonie :-)
Przy poprzednim też się męczyłem ze sworzniem i to ostro! :-)

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Sierpień 2013, 20:45:39 »
Ja robiłem na wiosnę 2 i u mnie mechanik ściągnął z sworznia i odkręcił śrubę od piasty i pociągnął do siebie i przegub wyskoczył po stronie koła 20 minut roboty potem palnik podgrzał nowy pierścień i nałożył bo tak za cholerę nie chciał wejść

Offline Ericsson

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Czerwiec 2017, 19:32:12 »
Po co wymieniacie pierscien jak mozna latwiej wymianic cale przeguby.

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Lipiec 2017, 00:23:25 »
M.in. po to, że pierścień kosztuje 10 złotych a przegub 350 złotych, poza tym jeżeli coś można naprawić przy mniejszym śladzie ekologicznym - dlaczego tego nie zrobić?

Offline Ericsson

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Lipiec 2017, 00:32:54 »
moze i są tanie ale robota nie do wykonania w domowych wrunkach skoro mowa o oczednosciach.