Autor Wątek: [i20 PB] [i20 PB] Pierwszy przeglad I20  (Przeczytany 56515 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

archiee

• Gość
[i20 PB] Pierwszy przeglad I20
« dnia: 11 Luty 2012, 19:47:43 »
Witam wszystkich
Zbliza mi sie pierwszy przeglad mojej I20.
CHcialbym zmniejszyc maksymalnie takie koszty i chcialbym sam sobie zakupic rzeczy ktore musza byc wymienione w serwisie.
Bardzo prosze mi powiedziec co jest wymieniane na pierwszym przegladzie jaki jest ewentualny koszt calosci w serwisie i czy oplaca sie kupic wszystko samemu?
Prosze o odpowiedzi.
Pzdr serdecznie
Artur
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2020, 13:14:19 przez Brt »

el capitan

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Luty 2012, 19:55:05 »
Zadałes trudne pytanie;). Ja mam do przegladu jeszcze 10 tys km. ale z ciekawosci popytałem w aso jak to jest. Nie wszędzie przychylnym okiem spojrzą na zakupy we własnym zakresie...Jeśli pozowlą kupic, to nie masz gwarancji, ze nie policza więcej za robociznę i Twoje oszczedzanie diabli wezmą. Jedyna rada obbdzwonic wszystkie aso w Poznaniu lub lepiej wysłać zapytanie o koszta przegladu i negocjować ceny. Masz kilka miejsc do wyboru więc sa swiadomi, że konurencja nie śpi :-P

archiee

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Luty 2012, 20:01:46 »
No jest kilka to prawda.
Ja pytalem w Szpocie i cena samej robocizny to 390zl.
Dlatego chcialem wiedziec co sie na takim przegladzie wymienia
Na bank olej filtr oleju i filtr kabinowy.
Nie wiem czy cos jeszcze?
Moze ktos wie?

djpit

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Luty 2012, 20:28:19 »
ja ze wszystkim płaciłem (z małym rabatem) coś ponad 800zł, (filtr kabinowy, olej,sprawdzenie auta, komputer i chyba tyle już nie pamiętam) , przed przeglądem gość mówił że ok 650zł. Przy kupnie ok 600zł.  Potem gość tłumaczył że pomylił się w liczeniu .... a i tak musiałem zapłacić.  
Takie ceny w krakowie.

Dodam nawiasem ,że koleżanka w nowym golfie płaciła coś ok 600zł. Nawet klasa premium ma podobne ceny. Jakaś porażka wogóle... hyundai to nie mercedes....

jozjag

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Luty 2012, 19:22:08 »
Robiłem przegląd 4 m-ce temu w Szczecinie koszt 608 zł.

Offline de_assis

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Luty 2012, 15:43:04 »
Pierwszy przeglad po roku kosztowal 670zl, w tym: olej Castrol 5W40 136zl, filtr oleju - 20zl, filtr powietrza - 90zl, filtr klimatyzacji 190zl, usluga serwisowa 220zl. Odpuscilem sobie wypisywanie końcowych kwot w groszach.
W tym roku mialem zamiar zakupic swoje częsci, w tym serwisie co robilem powiedzieli, ze jezeli beda to czesci oryginalne to nie ma problemu. Chcialem na forum dopytac forumowiczow co i jak, bo byl temat wlasnie o swoich czesciach i przegladach, ale forum padło no i tak wyszlo, ze w koncu nic nie kupowalem tylko znowu zdalem sie na ASO bo nie wiedzialem do konca co kupic (marki, modele) ... na fakturze dokladnie nie pisze, w aucie nie mialem czasu i checi grzebac jakie tam sa filtry, pozostal jedynie olej ale sam olej to sobie odpuscilem. Drugi przeglad po roku to 560zl, stwierdzili ze nie potrzeba nowego filtra powietrza. Auto jest malo jezdzone. Jak widac z faktury to podciagli sobie na oleju m.in. Ale nie studiuje tego az tak zeby sprawdzac ceny po internecie bo wiadomo, ze jest duzo drozej jak samemu sobie kupic czesci. Generalnie porownujac faktury, to olej drozej 4zl, ale filtr tanszy 2zl w porownaniu do poprzedniego roku i tak to wlasnie kombinuja. Inna sprawa, ze zalezy jak wtedy licza za usluge, choc jak zapytasz to powinni Ci powiedziec, a nie ze beda sie jakos mscic i dawac wieksza stawke za usluge bo nie kupisz od nich oleju. Ja juz w innym temacie pisalem ze niechcacy bylem swiadkiem rozmowy goscia w ASO z kolega to mowil mu ze w ich wypadku na przegladach to malo co zarabiaja, cos na oleju mozna dorobic, a tak to zyja z napraw innych aut itp, napraw gwarancyjnych w ogole nie maja, choc robia jak cos. Co ciekawe na pierwszym przegladzie nawet mi plynu do spryskiwaczy dolali, 1 litr, koszt 4zl, teraz oczywiscie dolalem na ful zbiornik przed wiztyta u nich : )

PS.

Co ASO to inny obyczaj, w jednym pozwola przywiesc  swoje filtry, olej itp, w innym nie. Podzwonilem po kraju po roznych ASO bo mialem pewna awarie i pytalem o ceny i regulamin gwarancji.  Np. cena wymiany szyby w jednym ASO 2450zl, w drugim 1900-2000. W jednym Ci dokladnie wytlumacza co i jak, w innym wrecz Ci mowia BREDNIE, a w trzecim znowu powiedza ze nie wiedza dokladnie i wyjdzie w praniu :)

Kam-mil

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Marzec 2012, 17:42:38 »
U mnie przegląd i20 1,2 po 1. roku kosztował w AD Auto w Olsztynie 691,59zł (w listopadzie 2011).
Filtr powietrza nie był wymieniany, tylko mi oczyścili (przebieg niecałe 10 tys. km). Przy odbiorze kierownik mi wyliczył długą listę co sprawdzili (zawieszenie, itd), oczyścili czujnik ABS itd. i że wszystko jest w najlepszym porządku.
Policzyli:
Obsługa 230zł,
przegląd nadwozia 80zł,
olej Castrol Edge Profesional 5W30 65,01zł x 3,8 litra = 247,04;
Filtr oleju 15,23zł
Filtr pyłkowy 59,66zł x 2 szt. = 119,32zł.
Za usługę liczą sobie sporo, w sumie 310zł, cena filtra oleju ok, za olej też sobie słono policzyli, a ten co wlali to chyba żaden cymes. Filtr kabinowy jest aż nieprzyzwoicie drogi, jakieś zamienniki można chyba kupić 3 razy taniej. Czyżby oryginał miał jakiś wkład węglowy lub pochłaniacz wilgoci?
Chociaż w Toyocie przegląd Yarisa wychodzi podobnie.

Offline de_assis

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Marzec 2012, 22:44:10 »
A Oni tak sobie te koszty rozkladaja zeby dobrze bylo. W tym roku olej drogo, za rok Ci olej wyjdzie 150zl a filtr pylkowy bedzie drozszy i na jedno im wyjdzie.

ZacnyRycerz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Marzec 2012, 00:12:47 »
A ja z ptanie sie dołącze do tematu jesli mozna.
3 tyś temu na pierwszym przeglądzie nie wymienili mi filtra powietrza, spojrzałem pare dni temu, podrapalem sie w glowe, pojechalem do Niedziałka i kupilem oczywiscie zamiennik.

I teraz pytanie! Czy na kolejnym przeglądzie w ASO nikt sie o to nie przyp...doli  :?:
I czy mogę mieć ze sobą swój olej? Bo castrola osobiscie za śmietnik uwazam.

Offline de_assis

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Marzec 2012, 11:55:41 »
Generalnie powinni nie robic problemow ale musisz zadzwonic i sie zapytac, mi tez leja Castrol a w instukcji jest Shell, oczywiscie to bez znaczenia, byle parametry byly te same, ja osobiscie wolal bym Mobil. Zadzwon i ich poinformuj.
Co do tego filtra to wątpie czy sie przygladaja numerom seryjnym czy nazwie, wyciagaja i wkladaja, przeciez oryginal czy zamiennik wygladaja tak samo.

Co do tych olejow ...
Leja mi Castrol 5W40, jezeli chcialbym np. zamienic na 5W50 to mozna? czy moze sie cos stac?

btn

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Marzec 2012, 23:27:09 »
Hej,
ja na poprzednim forum pisałem ze szczegółami o moim pierwszym "razie" (przeglądzie znaczy się  ;)). Tak na szybko to powiem, że:
- przedtem wypytałem we wszystkich pobliskich ASO o koszty, własny olej itp.
- na olej się zgodzili, taniej jest kupić na necie Mobil1 niż brać od nich jakiegoś shitowatego Castrola
- w ASO któryś filtr (ten, co to go są dwie sztuki) zamontowali z zamienników - nawet im nie trzeba było tego sugerować i to mnie ucieszyło
- kosztów nie pamiętam, chyba w ASO wyszło coś koło 300, plus mój olej (coś mniej niż 200) i w sumie wyszło chyba mniej niż 500 (jak znajdę fakturę, to uszczegółowię).

Pozdrawiam

Offline Jacaw

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Maj 2012, 09:23:31 »
Zbliża mi się pierwszy przegląda za około miesiąc. Niestety pech chciał, że parę dni temu nieco przytarłem mojego i20 o słupek. Jest nieco rysek na boku, powiedzmy takich 6 cm długich i z 3 mm szerokich. Zdrapanie nie doszło raczej do metalu i widać tylko biały podkład. I czy na przeglądzie mogą się tego czepiać, bo jakoś nie uśmiecha mi się w ASO płacić za malowanie ? Czy ktoś miał podobny przypadek ?

Kam-mil

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Maj 2012, 19:28:40 »
Cytat: "Jacaw"
Zbliża mi się pierwszy przegląda za około miesiąc. Niestety pech chciał, że parę dni temu nieco przytarłem mojego i20 o słupek. Jest nieco rysek na boku, powiedzmy takich 6 cm długich i z 3 mm szerokich. Zdrapanie nie doszło raczej do metalu i widać tylko biały podkład. I czy na przeglądzie mogą się tego czepiać, bo jakoś nie uśmiecha mi się w ASO płacić za malowanie ? Czy ktoś miał podobny przypadek ?

Teoretycznie co roku ASO ma robić przegląd nadwozia - to warunek gwarancji na lakier i perforację. W praktyce może się zdarzyć, że wpiszą w książkę "bez uszkodzeń" i tyle.
Na malowanie nie musisz się godzić - ryzykujesz co najwyżej utratę gwarancji. Wpiszą w książeczkę przeglądów nadwozia "rysy na boku" i w razie rdzy czy złażenie lakieru z tego elementu Hyundai nie uzna gwarancji. Moim zdaniem nie ma podstaw do uchylenia się od gwarancji w razie rdzy lub wad lakieru na innych elementach.
Ostatecznie możesz skorzystać z AC - sprawdź ile byś musiał zapłacić drożej w przyszłym roku i za dwa lata. Serwisy żyją z likwidatorami szkód w wielkiej przyjaźni - likwidator nawyszukuje szkód, opisze, obfotografuje. Serwis po 3 dniach odda Ci samochód jak nowy, a ubezpieczycielowi wystawi fakturę na kilka- kilkanaście tysięcy. (Np. plastikowy kołpak Hyundaia i20 w ASO -260zł, itd). Ty zachowujesz pełną gwarancję.  I wszyscy będą szczęśliwi.

Offline Jacaw

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Maj 2012, 17:50:25 »
Czy ktoś może się orientuje jaki filtr kabinowy pasuje do i20 z 2011 (czyli tureckiej) ? Pytam, bo znajomy, który handluje częściami do japończyków i koreańczyków mówił mi, że podobno Hyundai dokonał drobnych zmian i filtry z wersji indyjskiej i tureckiej są inne (nieco inny rozmiar). Niestety w tej chwili nie mam kontaktu z tym znajomym.

Przy okazji, to dzwoniłem dziś do ASO i powiedzieli, że w przypadku jakiś uszkodzeń lakieru, to je zaznaczają w książce serwisowej i tyle. Potem oczywiście jak pojawi się tam rdza to pewnie będzie problem.

gromyk

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Maj 2012, 11:39:13 »
Potwierdzam. Filtry wersji tureckiej są szersze i krótsze oraz posiadają "płetwę" prowadzącą. W aso powiedzieli mi, że zamienniki jeszcze się nie pojawiły;(