Autor Wątek: [Accent LC] błąd P0172 - check engine  (Przeczytany 4839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hajp

• Gość
[Accent LC] błąd P0172 - check engine
« dnia: 13 Luty 2016, 08:17:19 »
cześć

mam pewien problem, który dotyczy Accent LC '05 1,5 benzyna (auto mojego taty), mianowicie zapala się check engine, po podłączeniu kompa jest błąd P0172 (system to rich bank 1). Czytałem już kilka postów o tym błędzie i tak, przewody WN - wymienione, świece - wymienione, filtr powietrza - wymieniony. Co do EVAP to był wymieniony po zakupie auta, czyli parę lat temu i jaki czas było ok, a potem znowu zaczął się bak zapowietrzać (być może filtr węglowy jest do wymiany o ile dobrze wyczytałem), więc zawsze po tankowaniu jest zostawiane 1,5-2 obroty niedokręcenia korka paliwa i było dobrze - więc sądzę, że to nie z tym związane.
W LC z 2005 nie ma klasycznego przepływomierza, więc ten temat odpada ale z postu:
http://www.hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=28984
za radami Kosmosa najbliższymi tematami do sprawdzenia jest cewka i MAP.
Czy macie jakieś inne pomysły co można jeszcze co może być przyczyną tego błędu?
Ojciec zauważył, że check się zapala w momencie gdy włącza się wentylator od chłodnicy.

pozdro

Offline kondzik25

• HKP
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Luty 2016, 15:26:37 »
to mi wyskoczyło po googlach:

Witam
Walczyłem z czymś takim przez rok. U mnie check pokazywał błąd P0172 - zbyt bogata mieszanka. Check się świecił i silnik działał pozornie normalnie. Po skasowaniu błędu samochód dławił się do momentu kiedy znowu się check zapalił. Sprawdź świece, kable WN, filtry i przyjrzyj się układowi evap ale nie w ASO gdzie podepną do kompa i stwierdzą że jest ok tylko u mechanika który go zdejmie, rozbierze i zobaczy czy nie jest zapaskudzony. Wymiana lub jego demontaż powinno pomóc - u mnie pomogło.

może znowu evap

hajp

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Luty 2016, 21:33:58 »
jakie wartości powinna mieć pozycja 'ignition' ?