Autor Wątek: [i30 FD] Niedziałające tylne światła pozycyjne - przyczyna?  (Przeczytany 13066 razy)

mattish1

• Gość
Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum. Wcześniej chciałem napisać już w jakiejś innej kwestii, ale już nie pamiętam o co chodziło :)

Przeszukałem całe forum i niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
W ostatnim czasie, maksymalnie 1-3 dni temu, w moim samochodzie pojawił się problem z tylnymi światłami, gdyż nie świecą symetrycznie dwie żarówki z tyłu. Światło stopu przy hamowaniu świeci. Światło cofania działa.

Jaka może być tego przyczyna?

Uszkodzona w jakimś miejscu wiązka kabli?

Bezpiecznik? Z góry założyłem, że nie, bo myślałem, że powinny paść całe lampy (nie wiem, tylko zgaduję, jak się mylę, to bardzo proszę o sprostowanie)

Załączam zdjęcie, jak to wygląda na żywo.

Pytam najpierw, bo nie chcę grzebać, gdzie nie trzeba :)

Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
[i30 FD] Niedziałające tylne światła pozycyjne - przyczyna?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Luty 2016, 21:37:26 »
Żarówki sprawdziłeś?

Czy podświetlenie tablicy i przednie postojowe działają?

karol0773

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Luty 2016, 03:58:14 »
Troszkę nie wiem jak to sobie wyobrazić :( nie symetrycznie czyli jedna słabiej od drugiej? Wyciągnij całe lampy (chyba 5 śrubek w jednej ) i tam zobaczysz wiązki :) jakieś 15 min roboty. Po odkręceniu lamp szarpnij za nie bo trzymają się na bolcach metalowych

mattish1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Luty 2016, 12:18:41 »
Podświetlenie deski rozdzielczej działa. Wszystkie inne światła działają, z przodu, z tyłu cofania, awaryjne. Odkręciłem jedną lampę i wiązki przy reflektorach są całe, żarówki nieprzepalone. Mam listę bezpieczników, więc sprawdzałem czy na jeden reflektor przypada więcej niż 1 bezpiecznik, ale z tego co widzę, to nie.

Napisałem "symetrycznie" nie działają, a nie "nie działają symetrycznie", co by znaczyło, że nie działa z jednej strony ;) Nie działają po obu stronach.

Czy gdzieś po drodze mogła zostać uszkodzona wiązka odpwiedzialna za te dwie żarówki na tym samym poziomie?

piwi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Luty 2016, 12:35:37 »
Przede wszystkim zacznij od sprawdzenia, czy do kostki lampy dochodzi napięcie na wszystkich wymaganych pinach.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Luty 2016, 13:09:34 »
Jak dla mnie może to być kwestia podstawki żarówki, oprawki w lampie. Nie ma gdzieś styku a druga oprawka (druga pozycja) jest połączona do niej szeregowo i dlatego nie świecą obie. Od tego bym zaczął właśnie. Wyjął żarówki pozycyjnych i delikatnie dogiął styki i sprawdził czy działa. Jeśli nie to prześledził z miernikiem wiązki od lamp aż do pierwszej złączki.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Luty 2016, 13:32:07 »
Cytat: "mattish1"
żarówki nieprzepalone

Podłączyłeś 12V i widziałeś że świecą?

Są dwa niezależne układy (wiązki) dwa bezpieczniki i dwie masy.  

http://hyundaiklub.pl/forum/dload.php?action=file&id=131

http://www.fotosik.pl/zdjecie/0a8fff974de30bc0

http://www.fotosik.pl/zdjecie/63a0999e7fb16a91

mattish1

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Luty 2016, 16:11:34 »
Cytat: "kosmos2011"

Są dwa niezależne układy (wiązki) dwa bezpieczniki i dwie masy.  

Dziękuję za wszystkie wskazówki i będę po kolei wszystko sprawdzał. Zaraz się do tego zabieram.

Rozumiem, że dwa bezpieczniki w skrzynce z bezpiecznikami? Bo mam wydrukowaną rozpiskę i wynika z niej, że za cały reflektor + jakiś dodatkowy element odpowiada jeden bezpiecznik. Jeśli chodzi o jeden bezpiecznik na lewą stronę i drugi na prawą, to tak, rozumiem.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Luty 2016, 16:25:27 »
Tylne pozycje na schemacie oznaczone są jako Rear combination lamp - Tail lamp.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/ab094ffde0c82e45

MarcoAntonio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Luty 2016, 18:30:37 »
Witam, z tego co wiem, żarówki w tylnych lampach są dwu- włóknowe, Może przepaliło się włókno od stopów? Ale trochę dziwne, że od razu w obu lampach, sprawdź ;-)

mattish1

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Luty 2016, 20:20:43 »
No właśnie przypuszczałem, że nie o bezpieczniki ani o żarówki chodzi. Odkręciłem cale lampy, popatrzyłem na przewody, wszystko wyglądało w porządku, zamieniłem miejscami przy jednej lampie żarówkę z samej góry z tą niżej, która nie świeciła, okazało się, że żarówka jest w porządku. Potem dobrałem się do bezpieczników jak kosmos2011 sugerował. Efekt? Pali się teraz tylko jedyna górna żarówka po prawej stronie... Myślałem, że może coś z bezpiecznikiem jednym, bo wyjąłem oba naraz i myślałem, że zamieniłem je miejscami. Wyjąłem znowu i zamieniłem jeden na drugi. Efekt? Nic się nie zmieniło - pali się tylko jedna najwyższa żarówka po prawej stronie.

Co to za cyrk?

PS. Samochód mam od roku. Pierwszy raz grzebałem przy bezpiecznikach i nie mogę uwierzyć: kto pozwolił na tak idiotyczne rozwiązanie, że klips do wyciągania bezpieczników koło drzwi, jest umieszczony w komorze silnika :o

piwi

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Luty 2016, 21:23:38 »
Może przy wyciąganiu bezpiecznika zrobiło się zwarcie i pech chciał, że akurat jedna z żarówek się przepaliła. Sprawdź żarówki raz jeszcze.
Tak jak pisałem wcześniej, sprawdź napięcie zarówno na kostce przyłączeniowej do lamp jak i w samej oprawce żarówki.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Luty 2016, 21:34:41 »
Cytat: "MarcoAntonio"
z tego co wiem, żarówki w tylnych lampach są dwu- włóknowe

Z tyłu są cztery żarówki i wszystkie jedno-włóknowe.

karol0773

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Luty 2016, 20:03:50 »
ja mam przeciwmgielne dwuwłóknowe razem z mijania

Offline GRZECH

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Maj 2017, 09:57:36 »
Proszę o pomoc.
Nie wiem jak mam się zabrać aby dostać się do tylnej lampy i wymienić żarówkę tylną oświetlenia pozycyjnego, która jest w lampie zespolonej.
Proszę o instrukcję.