Autor Wątek: [Santa Fe CM] Buczenie z tyłu  (Przeczytany 18391 razy)

Offline vanhelsing

• Giełda
[Santa Fe CM] Buczenie z tyłu
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Luty 2016, 09:54:44 »
Jak masz małe doświadczenie z oponami to wskazówką dla Ciebie powinno być oznaczenie kierunku toczenia. Jeśli opony są kierunkowe to mają na boku taką strzałkę i napis "rotation" który pokazuje w którą stronę ma się toczyć opona. Jest jeszcze oznaczenie "outside" które informuje że ten napis ma być po zewnętrznej stronie. Sprawdź to sobie. W sumie te Twoje opony nie są takie stare ale wydaje mi się, że mogą buczeć bo wiele opon typu "all season" po 3-4 latach od nowości zaczyna wyć. To jest sprawka typu bieżnika ale też mieszanki gumowej która traci elastyczność i swoje parametry. Miałem tak z oponami Goodyear Wrangler HP. Bieżnik był jeszcze głęboki, opony miały 4 lata a wyły jak potępione.

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Luty 2016, 09:56:33 »
Wygląda, że są dobrze zamontowane. Jeżeli nie ma strzałek, napisów inside albo outside (zresztą wielu producentów w przypadku opon niesymetrycznych robi zupełnie inaczej wyglądający bok opony i ogromny napis inside od wewnętrznej strony), to nie ma znaczenia po której stronie nabita jest data produkcji / jak są zamontowane opony.

Inna rzecz, że każda opona układa się z czasem do kierunku jazdy (czuć to nawet pod ręką - gdy pociera się bieżnik - jest efekt, jak łuski na rybie - w jedną stronę gładko, w drugą dłoń haczy o kostki) i przy rotacji kołami zmiana kierunku obrotu koła może dać efekt buczenia - jak przy bardzo mocno wyząbkowanej oponie.

Ile tam bieżnika jest? Ze zdjęcia wnioskując - niewiele. Jak je dojedziesz, to kup po prostu 4 nowe opony - tak, jak się powinno w czteronapędówce zrobić i będziesz wiedział co i jak.

Co do opon różnych producentów - teoretycznie ten sam rozmiar często ma zupełnie inną szerokość bieżnika (różnica dochodzi do 2-3 cm...), tak samo inną średnicę (jako nowe - zmiana średnicy opony w miarę zużywania się bieżnika to zupełnie inna sprawa). Dlatego w samochodzie z napędem na 4 koła należy montować 4 identyczne opony - zmniejsza to niepotrzebne napięcia w momencie, gdy ciągną 4 koła.

szyszkin

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Luty 2016, 10:27:31 »
Dzięki.

U mmnie nie widzę ani kierunku ani inside outside.
Ale widać już popękane miejsca na obrzeżach bieżnika.

Problem mam taki, że kupiłbym letnie bo już zimy raczej nie będzie.
Ale w przyszły weekend jadę w góry na ostatni w tym roku wypad na deskę.

I na letnich może być problem.
A na tych co mam się boję.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Luty 2016, 11:05:41 »
Jak nie ma żadnych oznaczeń to znaczy że można montować dowolnie. Jeśli te spękania są na klockach bieżnika, jakieś mini ubytki, drobne pęknięcia to nie problem, bo tak się dzieje na oponach jeśli jeździły trochę po szutrowej drodze, po kamieniach. Ale jak masz spękania z boku opony albo pęknięcia są widoczne w rowkach(czyli już konstrukcja opony) to faktycznie czas na zmianę. Mam super opony w rozmiarze 225/70/16 ciche i głębokie ale 2 szt. Jak byś potrzebował coś dobrego na szybko to pisz.

szyszkin

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Luty 2016, 11:20:17 »
No właśnie jak już kupuje to nówki i komplet. Dzięki oczywiście za propozycję.

A całoroczne to dobry wybór?
Widziałem jakieś testy i bardzo ładnie wypada Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 ale jej chyba nie robią w rozmiarze na mojego santka.

Jakie macie doświadczenia z całorocznymi?

[ Dodano: 2016-02-27, 11:26 ]
Kurcze jeszcze rak pomyślałem (człowiek to jednak głupi jest :) ) Na zapasie mam tylko dojazdówkę.
Czy jak zmienię na chwilę to koło które uważam, że buczy na dojazdówkę i przejadę się kawałek to sprawdzę to koło?

Ma to sens?

tictac1986

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Luty 2016, 17:08:17 »
Ja kupiłem nowe całoroczne Vredestein Quatrac 3 i jestem z nich bardzo zadowolony. Pod względem hałasu są o wiele lepsze niż te na których auto kupiłem, momentalnie po zmianie aż miło i cicho zrobiło się w kabinie. Co do właściwości jezdnych to dla takiego przeciętnego rajdowca jak ja są wystarczające. Na śniegu spisywały się dobrze...no i sezonowe wymiany opon mam z głowy na jakiś czas...więcej pokaże dłuższa eksploatacja...

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Luty 2016, 19:34:46 »
Mam identyczne odczucia :-) Przed kolejną zimą Santek dostanie nowy komplet takich opon.

szyszkin

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Marzec 2016, 08:00:46 »
No ja jeszcze zobaczę bo chciałem jednak mieć dwa komplety. Ale może skończy się na tym, że póki co dokupię jakieś 2 całoroczne.

Po założeniu dojazdówki najpierw byłem w szoku jak ściąga :)

Jednak buczenie ustało. Było słychać jakieś lekkie ale jakby z drugiej strony. Więc może i druga jest juz walnięta lekko.

Wkurzyłem się i przerzuciłem przód z tyłem. Tylko czekam, aż z żoną będę mógł się przejechać i posłucham dokładnie z przodu i z tyłu. Bo jak jadę sam to ewidentnie mam wrażenie, że buczenie się przeniosło bardziej na tył. Ale pewność będę miał dopiero jak mnie żona przewiezie :)

// edit
Więc tak po przełożeniu przejachałem się jako pasażer przedni i tylni.
I Brigdestone Dueler do wymiany. Teraz dokładnie słyszałem z tyłu a przód się uspokoił.
Dam znać czy po wymianie problem zniknie.

Dzieki i pozdro.

//edit 2
Ok sprawę rozwiązałem tak, że kupiłem komplet używanych zimówek (całkiem dobry stan, ale hałasują) bo miałem jeszcze wyjazd w góry. I jazda po śniegu 4x4 na zimówkach to coś pięknego. Pod górki pod, które kupel nisanem note na dobrych zimówkach nie mógł podjechać. Ja jechałem jak po asfalcie. Nawet celowo zatrzymałem się na sporym skosie i ruszył bez większych problemów.

Teraz jednak chcę kupić zależy mi na tym, żeby były ciche (bo latem chcemy sobie z żoną zrobić sporą objazdówkę) i niedrogie.

Czy ktoś testował: 225/70R16 KORMORAN SUV SUMMER 103H mają 10 lat gwarancji. i 69dB
Jakie polecacie?

Artur_2

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Marzec 2016, 11:39:44 »
Witam,
Jestem tu nowy i chcę podłączyć się do tematu
Od dwóch tygodni pojawiło się u mnie w aucie buczenie. Wydaje mi się, że przy prędkości pomiędzy 50-70 km/h buczą tylne koła. Czytałem wątek, Proszę napiszcie coś więcej o jechaniu slalomem. Jadąc w ten sposób wydaje mi się, że buczenie nasila się gdy skręcam kierownicę w prawo a odbijając w lewą stronę -  cichnie. Czy świadczy to o uszkodzeniu łożyska w tylnym lewym czy prawym kole?

Offline zkit

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Marzec 2016, 19:31:18 »
Przy skręcie w prawo lewa strona się dociąża i świadczy to o uszkodzeniu łożyska lewego.

Artur_2

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Marzec 2016, 21:25:01 »
Dziękuję i pozdrawiam. Zaraz po Świętach Wielkanocnych zajmę się tematem.

jajfa

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Marzec 2016, 12:15:49 »
Cytat: "zkit"
Przy skręcie w prawo lewa strona się dociąża i świadczy to o uszkodzeniu łożyska lewego.

Koło po podniesieniu auta będzie miało luz w przypadku łozyska. Trzeba kupić całą piastę z łozyskiem.

http://www.fox.rzeszow.pl/PIASTA-KOLA-zam-51750-3J000%284,257722,12331%29.aspx

http://www.fox.rzeszow.pl/PIASTA-KOLA-LOZYSKO-HYUNDAI-SANTA-FE-2005-IX55%284,257722,246029%29.aspx

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Marzec 2016, 19:03:24 »
Oryginalna piasta 51750-3J000 to w pudełku Iljin IJ113013 czyli taka jak na poniższej aukcji allegro z tym że trzeba sprawdzić czy sprzedają to co na zdjęciu bo na ich stronie  all-parts.pl http://www.all-parts.pl/advanced_search_result.php?keywords=piasta+santa+&search_in_description=1&x=0&y=0 obie wersje są okraszone tymi samymi fotkami.

http://allegro.pl/piasta-lozysko-przod-tyl-hyundai-santa-fe2-sorento-i6056433409.html#thumb/1

Artur_2

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Marzec 2016, 20:34:32 »
Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem. Rozumiem, że w tym modelu trzeba wymienić komplet i nie bawić się w szukanie samego łożyska bo pewnie nie występuje jako część zamienna lub nie da się wycisnąć na prasie czyli jest nierozbieralne. Przeanalizuję wszystkie informacje i coś wykminię. Pozdrawiam...

szyszkin

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Marzec 2016, 18:23:34 »
Ja bym jeszcze sprawdził czy to na pewno łożysko. U mnie też przy jeździe slalomem dźwięk się zmieniał bo był inny nacisk na opony. Z tym, że łożysko chyba buczy nieprzerwanie a u mnie dźwięk był cykliczny opona była albo zjechana w jednym miejscu albo trochę twardsza.

Zamień koło osiami tył / przód i będziesz wiedział czy opony czy łożyska. Albo wyeliminujesz chociaż opony.

//EDIT
Kupiłem jedak 225/70R16 KORMORAN SUV SUMMER 103H i dzisiaj zamieniłem opony.
OMG jaka cisza :)
Zobaczymy jak się będą sprawowały.

Więc podsumowując temat za buczenie odpowiedzialne były opony.
Bridgestone Dueler H/L ALENZA 235 70 R16 - 4 tydzień 2011 rok  więc wcale nie były jakieś bardzo stare. A o wiele bardziej zużyte niż te UNIROYAL 2007