Autor Wątek: Włącznik świateł.  (Przeczytany 5854 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sylwester11

• Gość
Włącznik świateł.
« dnia: 08 Luty 2016, 06:24:54 »
W moim Tusconie, benzynie światłą włączają się bez problemu. Problem jest z wyłączeniem. Wyłączenie następuje czasami i za 20 ruchem manetki. Doradźcie od czego zacząć bo to draństwo mnie wykończy.

Offline Mirek

• Giełda
Włącznik świateł.
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Luty 2016, 12:03:54 »
Po zatrzymaniu auta wyciągnij kluczyk ze stacyjki, wysiądź i zamknij drzwi - same zgasną. Ja tam wcale nie ruszam tego wyłącznika - cały czas włączony i jest ok.
Jak chcesz zostawić włączone światła postojowe to jeszcze raz otwórz drzwi i zamknij -taka mała szarada - też to długo opanowywałem ale udało się  :mrgreen:

[ Dodano: 2016-02-08, 12:07 ]
Tylko drugi raz nie wsiadaj do auta i trzymaj kluczyk w kieszeni bo się rychło zgubisz w tych kombinacjach  :mrgreen:

Sylwester11

• Gość
Włącznik świateł.
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Luty 2016, 06:13:19 »
Niestety u mnie to nie działa. Mogę tylko mechanicznie wyłączyć oświetlenie i to nie za każdym razem.
Nie mam opcji automatycznego sterowania światłami na manetce. Pierwsze przekręcenie powoduje włączenie świateł postojowych, drugie reflektorów, przesunięcie do przodu załącza światła drogowe. Nic więcej. Co powinienem sprawdzić?

Offline Mirek

• Giełda
Włącznik świateł.
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Luty 2016, 14:25:13 »
To znowu jakieś inne wyposażenie - myślałem, że wszystkie tak mają jak mój - w instrukcji jest to opisane jako standard.
Sprawdź włącznik/manetkę - miałem podobny problem w PEUGEOT - przypaliły się blaszki gdy młody włączył wszystkie światła razem z reflektorami - aż do wyczerpania akumulatora  :roll:

czaperek

• Gość
Włącznik świateł.
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Luty 2016, 22:17:09 »
Sylwester, mam identyczny rocznik w benzynie jak twój samochód. U mnie , nawet jak światła są włączone, to po wyłączeniu zapłonu i wyciągnięciu kluczyka światła się wyłączają.

Offline Testus

• Giełda
Włącznik świateł.
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Luty 2016, 17:14:03 »
Sylwester11 jesteś pewien, że nie było nic grzebane w elektryce?
Jeżeli nie to wymień manetkę - do wyrwania poniżej stówy na alledrogo

Sylwester11

• Gość
Włącznik świateł.
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Luty 2016, 11:50:43 »
Pewności nie mam. Jeżdzę od pażdziernika i z początku światła się wyłączały dżwignią, automatyki nie sprawdzałem.

alien

• Gość
Włącznik świateł.
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Luty 2016, 23:34:29 »
A sprawdź jeszcze jedna rzecz. może po prostu zaciął Ci się wyłącznik przy drzwiach co gasi światełko na dachu. U mnie tez w Tucsonie swiatła gaszą się same jak otworze drzwi.

Sylwester11

• Gość
Włącznik świateł.
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lipiec 2016, 18:11:22 »
Winny był przekaźnik w kabinie tam gdzie bezpieczniki. Po wymianie jak otwieram drzwi światła same gasną.