Forum > Lantra / Elantra

[Elantra XD] Wymiana paska rozrządu - co i jak ?

(1/7) > >>

MarcinN:
Szykuje mi się wymiana paska rozrządu.

Czy wymienia się sam pasek, czy jakieś dodatkowe elementy? Na jaki koszt się nastawić? Widziałem oferty: pasek BOSH za około 70 zł. Pytanie, czy jest jeszcze coś, o czym nie wiem?

BartBartez:
Wymienia się cały komplet - ZAWSZE. PAsek + rolki i pompa wodna jeśli jest napędzana rozrządem. Omijaj z daleka paski Bosch`a - tylko GATES.

MarcinN:
Napisz, dlaczego trzeba wymieniać wszystko, skoro to pasek jest "wąskim gardłem" i to on naraża na poważne uszkodzenie silnika.

Mam wymieniać pompę wody i rolki co 70 tys km?

valdi:
Pompy wody wymieniać nie musisz, jest ona napędzana paskiem wielorowkowym, razem z alternatorem.
Co do rozrządu, ja za komplet Contitech (pasek i dwie rolki, napinająca i prowadząca) zapłaciłem, jak pamiętam nie więcej niż dwie stówy+sto zł wymiana, tak,  że wymień komplet, jak widzisz to nieduży wydatek.
Co prawda ja mam 1.6 a Ty 2.0 ale części są chyba te same.
Contitech polecam, w Ponym wymieniałem rozrząd  trzy razy i wszystko zawsze grało. O paskach Gates też nie słyszałem nic złego.

BartBartez:

--- Cytat: "MarcinN" ---dlaczego trzeba wymieniać wszystko, skoro to pasek jest "wąskim gardłem" i to on naraża na poważne uszkodzenie silnika.

--- Koniec cytatu ---

A jak sądzisz co się stanie z paskiem gdy rolka się zatrze?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej