Autor Wątek: [i20 PB] [i20 PB] I20 2009 dezaktywacja/aktywacja poduszki pasażera  (Przeczytany 11547 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline de_assis

• Giełda
[i20 PB] I20 2009 dezaktywacja/aktywacja poduszki pasażera
« dnia: 27 Styczeń 2016, 15:40:04 »
Witam,

byłem zmuszony dezaktywować poduszkę pasażera z przodu, i teraz chciałem ją aktywować, tylko trochę się pogubiłem.
Gdy przekręcam stacyjke na środku na panelu pokazuje mi AIRBAG PASSENGER x2 OFF, wydaje mi się ze powinno pisac ON? Nigdy na to nie zwracalem uwagi, bo sek w tym, ze dałem na ON, a wyswietla OFF, próbowałem pare razy i dalej OFF, nie wiem czy tak ma wyswietlac ale wątpie, podejżewam jakiś problem z czujnikiem bądz pod deską bo kurde ta deska kiedyś była rozbierana. Trzeba bedzie chyba jakos rozebrac kolo schowka i zobaczyc, bardzo lekko ten przelacznik dziala, myslalem ze to kluczyk trzeba caly wsunac a tu ledwo ledwo sie wsówa i koniec, moze ktos ma jakies sugestie?
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2020, 13:48:29 przez Brt »

MarcoAntonio

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Styczeń 2016, 19:42:28 »
Witam, jutro sprawdzę jak to u mnie jest i napisze swoje spostrzeżenia

Offline de_assis

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Styczeń 2016, 22:30:26 »
Bardzo Ci dziękuje, żebyś chociaż zobaczył co Ci się zaświeca na środkowym panelu podczas przekręcenia kluczyka ... :)

MarcoAntonio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Luty 2016, 10:47:20 »
Sorki, że dopiero teraz odp, ale zawalony robotą byłem. Kilka razy robiłem na OFF i ON, włączałem zapłon i nie było żadnej różnicy. Chyba, że trzeba silnik uruchomić, ale chyba nie

Offline de_assis

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Luty 2016, 15:23:30 »
Tzn ze jak? Jak dasz na ON albo OFF to ikonka i tak jest taka sama na tym wyswietlaczu nad wejsciem CD? Jaka jest ta ikonka? Bo ja oprócz 3 osob podswietlonych (tylne pasy) mam Airbag passanger x2 OFF i ta ikonka gasnie po chwili, a z tylu te trzy osoby jeszcze chyba chwile swieca. Bardzo was prosze niech jeszcze ktos sprawdzi, wczesniej nie zwracalem uwagi na to a teraz kurde czy ON czy OFF przy wlaczniku poduszki to na wyswietlaczu mam OFF

MarcoAntonio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Luty 2016, 10:22:40 »
Sorki, nie widziałem tego na panelu środkowym, ale u mnie czy na ON czy OFF to też pokazuje się OFF. Wątpię, żeby coś u mnie źle było z komputerem, skoro auto kupiłem jako nowe w 2014 roku. Jeszcze zasięgnę w serwisie informacji, niech oni się wypowiedzą

Offline de_assis

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Luty 2016, 17:10:07 »
Czyli wychodzi na to, że bez względu na jakiej pozycji będzie ustawiony przełącznik akcywacji/dezaktywacji poduszki pasażera, na środkowym wyswietlaczu i tak pisze OFF x2 Airbag Passenger, ja mam z 2009. nie wiem czy Ty juz nie masz innego srodka i czy masz ten wyswietlacz

MarcoAntonio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Luty 2016, 09:24:56 »
Już wszystko wiem, byłem wczoraj zasięgnąć porady w serwisie. Żeby sprawdzić czy to poprawnie działa/ wyłącza, włącza poduszkę pasażera, musi ktoś siedzieć na fotelu pasażera. Jak będzie na pozycji ON to po zapaleniu silnika kontrolka poduszki pasażera zgaśnie, natomiast jak będzie na pozycji OFF to po zapaleniu silnika, kontrolka będzie się nadal świecić. Tylko tak jak mówię, musi ktoś siedzieć na fotelu pasażera. Tyle co udało mi się ustalić, ale myślę, że to już wyjaśnia temat. Pozdro

Offline de_assis

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Luty 2016, 20:10:39 »
Dziękuje za fatyge - obrzerne info. W końcu to sprawdziłem, jak jest ON to zaswieca i gaśnie, jak jest OFF jest tak samo, chyba, ze na miejscu pasażera ktoś usiądzie, wtedy zaraz ponownie zaswieca się OFF

MarcoAntonio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Luty 2016, 18:22:55 »
Nooo fajnie, że mogłem pomóc, hihi. Polecam się na przyszłość ;-)

[ Dodano: 2016-02-21, 18:26 ]
de_assis, masz PW ode mnie, sprawdź

Steffan

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Czerwiec 2016, 06:50:59 »
Cześć, mam taki problem ze swoim Hyundaiem i20:

Jakiś rok temu zaświeciła się kontrolka airbag na desce rozdzielczej - skasowali mi ją w ASO mówiąc coś o pasach bezpieczeństwa pasażera ale już nie pamiętam dokładnie.
Po roku - jakieś półtora miesiąca temu znowu zapaliła się kontrolka airbag - w ASO odczytali że to błąd nr B2505 (kontrolki włączenia/wyłączenia poduszki pasażera)
Tyle potrafił powiedzieć mi pan z obsługi klienta. Powiedział, że błąd może wrócić a potem pozostaje sprawdzenie wiązki elektrycznej za ok ~400zł u nich w ASO a potem do wymiany sterownika poduszek powietrznych włącznie.

Dziś rano kontrolka airbag po raz kolejny zapaliła się podczas jazdy
Czy miał ktoś może podobny problem?
Mówię o B2505

I dodatkowo mam pytanie: Czy na ten błąd zadziała wyjęcie akumulatora?

A może zna ktoś jakiegoś dobrego elektromechanika w Trójmieście który zerknąłby na to taniej niż w ASO i z lepszym kontaktem z klientem?

I jeszcze mam pytanie jak to jest z działaniem układu przy palącej się kontrolce? Zadziała albo nie zadziała? W ASO gość twierdził, że poduszki nie działają jak pali się kontrolka ale nie sprawiał wrażenie zbyt obeznanego.

Offline rudy51

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Sierpień 2019, 23:03:34 »
Nie słuchaj ASO o wymianie sterownika, kontrolka zaświeci się jak na ułamek sekundy nie będzie połączenia z airbag. Np. wtyczka nie będzie łączyć i wystarczy właśnie przerwa np.na jakimś dołku lub nie rowwniej drodze i moment wyskoczy błąd. Wystarczy sczytać błąd od której to poduszki i rozpiąć w niej wtyczkę przed samym czujnikiem airbag , przeczyscic i zapsikac czymś do styków i ma pomóc .
Niestety ale w ASO pracują wachowcy po studiach co nigdy klucza w ręku nie MIAŁ.

Pozdrawiam

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Sierpień 2019, 17:53:54 »
Jak się świecy kontrolka to oczywiście, że poduszki nie działają od tego właśnie jest. Trzeba sczytać błąd i zobaczyć co boli.
Ja sam jeździłem parę lat i nie miałem wcale kontrolki od poduszki. Nie zwróciłem na to uwagi. Zimą podczas zderzenia poduszki nie strzeliły. Winą było chyba zaśniedziłem styki na sterowniku bo po jego ponownym podpięciu poduszki działają. Kontrolka zaświeci i gaśnie.