Forum > i20

[i20 PB] I20 2009 dezaktywacja/aktywacja poduszki pasażera

<< < (3/3)

Steffan:
Cześć, mam taki problem ze swoim Hyundaiem i20:

Jakiś rok temu zaświeciła się kontrolka airbag na desce rozdzielczej - skasowali mi ją w ASO mówiąc coś o pasach bezpieczeństwa pasażera ale już nie pamiętam dokładnie.
Po roku - jakieś półtora miesiąca temu znowu zapaliła się kontrolka airbag - w ASO odczytali że to błąd nr B2505 (kontrolki włączenia/wyłączenia poduszki pasażera)
Tyle potrafił powiedzieć mi pan z obsługi klienta. Powiedział, że błąd może wrócić a potem pozostaje sprawdzenie wiązki elektrycznej za ok ~400zł u nich w ASO a potem do wymiany sterownika poduszek powietrznych włącznie.

Dziś rano kontrolka airbag po raz kolejny zapaliła się podczas jazdy
Czy miał ktoś może podobny problem?
Mówię o B2505

I dodatkowo mam pytanie: Czy na ten błąd zadziała wyjęcie akumulatora?

A może zna ktoś jakiegoś dobrego elektromechanika w Trójmieście który zerknąłby na to taniej niż w ASO i z lepszym kontaktem z klientem?

I jeszcze mam pytanie jak to jest z działaniem układu przy palącej się kontrolce? Zadziała albo nie zadziała? W ASO gość twierdził, że poduszki nie działają jak pali się kontrolka ale nie sprawiał wrażenie zbyt obeznanego.

rudy51:
Nie słuchaj ASO o wymianie sterownika, kontrolka zaświeci się jak na ułamek sekundy nie będzie połączenia z airbag. Np. wtyczka nie będzie łączyć i wystarczy właśnie przerwa np.na jakimś dołku lub nie rowwniej drodze i moment wyskoczy błąd. Wystarczy sczytać błąd od której to poduszki i rozpiąć w niej wtyczkę przed samym czujnikiem airbag , przeczyscic i zapsikac czymś do styków i ma pomóc .
Niestety ale w ASO pracują wachowcy po studiach co nigdy klucza w ręku nie MIAŁ.

Pozdrawiam

robaszek127:
Jak się świecy kontrolka to oczywiście, że poduszki nie działają od tego właśnie jest. Trzeba sczytać błąd i zobaczyć co boli.
Ja sam jeździłem parę lat i nie miałem wcale kontrolki od poduszki. Nie zwróciłem na to uwagi. Zimą podczas zderzenia poduszki nie strzeliły. Winą było chyba zaśniedziłem styki na sterowniku bo po jego ponownym podpięciu poduszki działają. Kontrolka zaświeci i gaśnie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej