Witam,
Chciałbym się was zapytać jak wygląda i jak przebiega wizyta w serwisie bo trochę się cykam iść.
Posiadam Hyundaia i40 po liftingu 2015,
Autko ma jedynie 7 tysięcy km a jest kilka poważnych problemów i nie wiem co z tym zrobić i czy serwis mi pomoże czy obarczy kosztami bo wykręcą się jakoś od odpowiedzialności.
Problem 1
Od nowości ciężko wchodzi pierwszy i wsteczny bieg. Obecnie w okresie zimowym jest jeszcze gorzej. Czasem muszę wcisnąć jeszcze raz sprzęgło bo mi jedynka na skrzyżowaniu nie chce wejść.
Problem 2
Na zimnym silniku zaczął powaznie wibrować pedał sprzęgła gdy zmienia się między 1-2-3 biegami. z 3-4-5-6 ten problem nie występuje.
Jeżdżę dośc dobrze miałem już kilka samochodów nigdy nie zajeździłem sprzęgła a tym bardziej po 7 tys km. Przyznaje raz go zadusiłem na 3 gdyż dojeżdżałem do skrzyżowania i jakoś tak wyszło. Gumy nie palę, nie wiem czemu ten pedał zaczał wibrowaćale jest to już jakiś czas . Na ciepłym silniku się uspokaja co jednak mnie i tak nie satysfakcjonuję.
Problem 3
Odpalenie zimnego silnika powoduje, jakieś takie żężolenie, w okolicach silnika, później się to uspokaja ale po gwałtownym przyśpieszaniu naprzykład na 3 i dotarciu do 3 tys obrotów tez słychać to żępolenie pod silnikiem tak jakby było coś nie dokręcone i pod wpływem wibracji o pewnej częstotliwości zaczyna dzwonić itp.
problem 4
Coś lata w bagażniku na dziurach ale nie mogę tego dokładnie zlokalizować, wydaje mis ię że wewnątrz klapy.
Mieszkam w niemczech, autko jest niemieckie więc myślę że pójdę do niemieckiego serwisu, tylko nie wiem czy zajmą się tymi sprawami czy powiedzą że to moja wina i każą płacić za naprawę skrzyni i sprzęgła.
Co myślicie jak to rozegrać ?
Jeszcze jedno pytanko do was, mój znajomy kupił sobie mazde 6 i kazali mu na pierwszy przegląd przyjechac po 5 tysiącach km na wymiane oleju...czy my z Hyundajami też tak mamy ? Bo ja mam już 7 tysięcy i nie byłem na żadnym przeglądzie boje się żeby mi nie przepadła gwarancja.
Pozdrawiam