Forum > Matrix / ix20
[ix20] Olej silnikowy w ix20 - BENZYNA
Slavco:
Panowie , bo widze ,ze kazdy ma jakieś swoje doświadczenie dot jazdy na różnych olejach .Ja tylko jak w temacie czy mogę dolać tego z orlenu czy trzymac się zasady dolewac tylko taki jaki jest w hultajku ?
ELETomek:
Castrol nie jest jakimś egzotycznym olejem, trudnym do zdobycia. W każdym sklepie z olejami lub na stacji BP powinien być dostępny, więc nie wiem czemu chcesz dolewać orlenowski. Oleje tej samej klasy niby się mieszają. Ale, ale zawsze jest jakieś ale ;-) Jak napisał nadamus - jak nie ma pilniej potrzeby to nie mieszać. Takie też jest moje zdanie.
nadamus:
tylko że nie zamierzam trzymać się zaleceń producenta bo zaleca stosowanie interwału 30kkm- moim zdaniem to za dużo. oleje edge 0w40 spełnia pozostałe wymagania (klasa lepkości - jest rzadszy, klasa API SN - producent zaleca SL).
Oleje A5 to są oleje typu longlife wiec wymiana co 15kkm (tak bede robił) raczej nie ma znaczenia.
Slavco:
Dzięki , wszystkim .
Pozdrawiam
ELETomek:
--- Cytat: "Slavco" ---Panowie , bo widze ,ze kazdy ma jakieś swoje doświadczenie dot jazdy na różnych olejach
--- Koniec cytatu ---
Trafne spostrzeżenie. Oceny olejów na forum jest bardzo subiektywne. Ja nie odważę się stwierdzić, że olej X jest lepszy od oleju Y. Jak widać nawet w tym wątku opinie wzajemnie się wykluczają.
Nawigacja
[#] Następna strona