Forum > Matrix / ix20
[ix20] Olej silnikowy w ix20 - BENZYNA
endriu:
7 rok już leci jak poruszam się tym autkiem z silnikiem 1.4 ani razu nie dolałem ani grama oleju, od zmiany do zmiany tzn. że nie sprawdzam poziomu :-) .
Dider:
El-tomala a jaki przebieg w aucie, ma gaz, jest bezwypadkowy? Dziwne.
Mój ix20 1,4 przez 15tyskm nie zużył nic oleju - jezeził na shell-u. Teraz Venga 1,6 jezdzi na lotos quazar K (niby dedykowany do Kia-więc i do Hyundaia się nada ;)) i po pierwszej wymianie muszę stwierdzić, że ciszej chodzi na zimno niż na tym czym było fabrycznie zalane-mniej słychać to charakterystyczne brzeczenie- (w 1,4 Hyundaia też tak było). W Hyundaiu po roku po zalaniu shellem w serwisie - zimą jakby bardziej i dłużej "brzeczał", ale po rozgrzaniu cichło.
EL-TOMALA:
Przebieg 57 tyś km, poprzedni właściciel wymieniał olej niespełna rok temu. Samochód mam od tygodnia i zauważyłem a raczej zwrócono mi uwagę na głośną pracę, sprawdziliśmy olej i poziomowskaz wskazywał poniżej minimum. Dolałem około 300 ml dopełniając do środka poziomowskazu ( pomiędzy min÷max). Domniemam że przez rok taki właśnie ubytek powstał, zacząłem czytać wątki na innych forach i znalazłem opinie że to norma. Przyznam szczerze zmartwiłem się czytając że Wasze silniki nie "chleją" oleju ponieważ to oznacza że pierwszy raz kupiłem samochód używany któremu będę musiał poświęcić dodatkowy czas i co gorsza pieniądze żeby sprawdzić co jest nie tak. Dziękuję Wam za odpowiedzi.
kri$:
Mam 52.000 km przejechane, i od I przeglądu używam tylko Motula, silnik nie bierze oleju, do następnej wymiany po roku. Silnik pracuje cicho i "aksamitnie" i na postoju jest niesłyszalny.
EL-TOMALA:
Dzisiaj kupiłem Shell Helix Ultra 5w40 → idąc za głosem użytkowników, instrukcji Hyundai' a i doświadczenia kolegi. Wcześniej zalany był Castrol Magnatec 5W40 C3. Zdaniem fachowca z długoletnim doświadczeniem od olei Shel oprócz tego że dedykowany do iX 20 to spełnia ostrzejsze wymagania normowe, przez co teoretycznie jest lepszy a i przy okazji odrobinę tańszy. Po wymianie napiszę jaki był rezultat.
Nawigacja
[#] Następna strona