Forum > Matrix / ix20

[ix20] Olej silnikowy w ix20 - BENZYNA

<< < (6/14) > >>

weuek:

--- Cytat: "EL-TOMALA" ---Dzisiaj kupiłem Shell Helix Ultra 5w40 → .
--- Koniec cytatu ---

Ciekawy ten olej. Pierwszy raz widzę w karcie kombinację:
3.2 Wysoko rafinowany olej mineralny
13.1 13 02 06

kri$:
Ja używam Motula 100% syntetyk.

kosmos2011:
Kiepski olej typu HC po ok 5-6 tyś km traci parametry i wymiana co rok lub 15 tyś km to gruba przesada. Nie jest dziwne że po pewnym czasie zaczyna ubywać oleju.

weuek:

--- Cytat: "kri$" ---Ja używam Motula 100% syntetyk.
--- Koniec cytatu ---

Ja też, ale mój tylko w połowie. 100% syntetyk nie istnieje (przynajmniej ja nie znam takiego).

kri$:
To poczytaj specyfikacje, jest napisane 100%. Nie żadne dodatki.
8100 X-CLEAN FE 5W-30
W 100% syntetyczny olej silnikowy – Mid SAPS ACEA C2 & C3 – specjalnie opracowany w celu zmniejszenia zużycia paliwa (FE) oraz maksymalnej ochrony silnika. Przeznaczony do najnowszych silników benzynowych i Diesla EURO IV oraz EURO V. Kompatybilny z katalizatorami i filtrami cząstek stałych (DPF). Spełnia także wymagania specyfikacji PSA B71 2290 oraz GM-OPEL dexos2.

[ Dodano: 2017-06-28, 06:47 ]

--- Cytat: "EL-TOMALA" ---Dzisiaj kupiłem Shell Helix Ultra 5w40 → idąc za głosem użytkowników, instrukcji Hyundai' a i doświadczenia kolegi. Wcześniej zalany był Castrol Magnatec 5W40 C3. Zdaniem fachowca z długoletnim doświadczeniem od olei Shel oprócz tego że dedykowany do iX 20 to spełnia ostrzejsze wymagania normowe, przez co teoretycznie jest lepszy a i przy okazji odrobinę tańszy. Po wymianie napiszę jaki był rezultat.
--- Koniec cytatu ---

Ja za 5 litrów Motula 8100 X-CLEAN FE 5W-30, płacę około 125 zł, gdzie tu oszczędność.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej