Autor Wątek: [Matrix] Gaśnie podczas jazdy  (Przeczytany 5486 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nemoo

• Gość
[Matrix] Gaśnie podczas jazdy
« dnia: 03 Styczeń 2016, 22:29:29 »
Wracając z ostatniego wypadu z rodziną z gór, w trakcie jazdy mój Matrix dwukrotnie się wyłączył...tzn  podczas jazdy w normalnym tempie nagle zaświeciła się kontrolka check engine i samochód nagle odciął dopływ paliwa i nie mogłem dodać gazu i po chwili pedał hamulca nożnego również się zablokował, po zatrzymaniu samochodu na poboczu i krótkim postoju (ok. 3 minut) samochód odpalił normalnie i bez świecenia żadnych kontrolek ujechał kolejne 150 km gdzie sytuacja się powtórzyła i również po krótkim postoju bezproblemowo dojechałem do domu. Zaznaczę, że taka sytuacja zdarzyła mi się po raz pierwszy i była dość niebezpieczna ponieważ na dworze mróz a ja wracałem z rodziną. Może ktoś miał podobny problem albo podpowie rozwiązanie. Na mój rozum to mogło być coś z elektryką jutro wybiorę się do elektryka ale wcześniej zapytam tutaj speców :).

Offline TomPL

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Styczeń 2016, 08:31:23 »
To raczej błąd w układzie zasilania paliwa, więc może zatykał się filtr paliwa bo olej napędowy przymarzał?

qba

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Styczeń 2016, 17:46:18 »
Miałem tak raz - chyba 2 lata temu - były silne mrozy. Sytuacja nigdy się więcej nie powtórzyła. Teraz w zimę zawsze dolewam dodatek do diesla.

nemoo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Styczeń 2016, 22:34:10 »
kupiłem sobie sprzęt do  diagnostyki i wyszło że filtr paliwa do wymiany, zacząłem szukać  w internecie i jest kilka do wyboru jaki polecacie dobrej jakości? sam nie będę wymieniał dam do warsztatu żeby wymienili.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Styczeń 2016, 22:59:59 »
Oryginalny filtr jest firmy Knecht i taki kup oznaczenie KC101 lub MANN WK824/2.

nemoo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Marzec 2016, 20:57:28 »
Po wymianie filtra paliwa i dolaniu dobrego power diesla wszystko działa bez zarzutu (filtr był strasznie zabrudzony)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marzec 2016, 22:15:23 »
Wymień jeszcze filtr który jest w zbiorniku paliwa.