Autor Wątek: [ix35 EL] Gwizdy oraz stukanie  (Przeczytany 7151 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Artek0

• Gość
[ix35 EL] Gwizdy oraz stukanie
« dnia: 28 Grudzień 2015, 15:09:56 »
Witam! Posiadam Hyundaia IX35, 2.0 CRDI, 184km z 2010r w automacie. Od niedawana trochę niepokoi mnie to auto. Mianowicie podczas przyspieszania w silniku lub w jego okolicach bądź też zawieszeniu wydobywają się dziwne odgłosy. W zależności od przyspieszenia coś gwizda tak jakby turbina i łańcuszek rozrządu hałasował. A w zawieszeniu jakby coś było luźne i hałasowało, nie potrafię opisać tego odgłosu nawet ale jest bardzo denerwujący. Przy spokojniej jeździe nic nie stuka ani nie puka oraz się przyjemnie jedzie. Pomożecie coś?

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudzień 2015, 09:05:57 »
Z Twojego opisu trudno wywnioskować powstałą usterkę. Nie martw się na zapas, bo czasami jest ot jakaś pierdoła mało znacząca i łatwa do usunięcia, a wywołuje tyle hałasu jakby co najmniej pół auta miało się rozpaść. Proponuję znaleźć jakiegoś mechaniora- niech się przejedzie, posłucha i określi usterkę......

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudzień 2015, 10:37:07 »
Obstawiam poczatki problemow ze skrzynia moze jakies lozysko sie konczy... najlepiej podjechac do fachowca sprawdzic autko przy roznych predkosciach jadac z otwartymi oknami i wtedy wyciagac wnioski. Pamietsjmy ze dzwiek potrafi sie roznosic po aucie dlatego mimo szczerych checi trudno jednoznacznie nazwac problem . Daj znac jak zdiagnozujesz usterke wiedzy nigdy za wiele ;)

Artek0

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudzień 2015, 18:47:31 »
Otóż przy spokojniej jeździe jest cisza. Gdy się konkretnie przyciśnie pedał gazu automat i turbina reaguje bez zarzutu jednak ten gwiżdżący głos mnie irytuje.. dosłownie jakby ktoś gwizdał.. Zauważyłem również gdy skręcam w prawo i przycisnę trochę gazu coś stuka jakby w zawieszeniu, dźwięk podobny do stukania dwóch plastikowych klocków. Tak jakby coś "przeskakiwało". Te stuki mogą być wywołane jakimiś luźnymi elementami?

Myślę, że muszę jednak zajrzeć do mechanika, po prostu..

Offline lopek3

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudzień 2015, 19:41:21 »
Cytat: "Artek0"
Zauważyłem również gdy skręcam w prawo i przycisnę trochę gazu coś stuka jakby w zawieszeniu, dźwięk podobny do stukania dwóch plastikowych klocków. Tak jakby coś "przeskakiwało"

A to by wskazywało na uszkodzony przegub zewnętrzny. Podobny objaw miałem w poprzednim aucie.

Artek0

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Grudzień 2015, 22:22:02 »
Myślisz, że to by było to?

Artek0

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Styczeń 2016, 17:23:04 »
Refresh.

Podczas mrozów zauważyłem, że coś ewidentnie hałasuje w okolicy skrzyni biegów.. Dźwięk jakby luźne elementy czy coś..

Offline beam_beer

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Styczeń 2016, 18:30:19 »
A zaglądałeś wogóle pod samochód?
U mnie stukała i gwizdała taka plastikowa niby osłona od spodu. Parę razy ją przykręcałem, sklejałem, w końcu wypierdzieliłem całkiem i spokój.

Tyleże ona jest pod silnikiem, ale to może to?

Artek0

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Styczeń 2016, 13:27:01 »
Sprawa wyjaśniona przyczyną stukania pod skrzynią biegów był element, który stukał o osłonę pod silnikiem. Można zamknąć temat.