Forum > Accent

jakie opony :)

<< < (4/13) > >>

81wilku:
Ja mam pytanko takie. Mam dwie zimówki, założyć je na przód czy na tył? Narazie nie mam hajsu na drugi komplet:(

IgoReCzeK:
Witam. Z racji napędu na przednią oś w Accencie ( większości Hyundai'ów - poza serią Genesis ) oraz w głównej mierze tejże osi odpowiedzialnej za skuteczność hamowania, osobiście zamontował bym opony zimowe na przód. Musisz się jednak liczyć z tym, że podczas dłuższego hamowania na śliskiej nawierzchni zarzuci Ci tyłem za każdym razem ( przy pozostawieniu ich na letnich gumach ). ;/ Pozdrawiam Igor.
P.S.
To jest jubileuszowy 500 post popełniony na forum HFP. :mrgreen:

Witek:
U mnie w Atosie taki system funkcjonował przez parę lat i jako, że mieszkam w górach występowało bardzo często zjawisko nadsterowności. Oczywiście powinno się zakładać na koła napędowe, ale proponuje jak najszybszy zakup opon także na tył.

chris.fm:
witajcie. nadchodzi czas wiosny i wypada zmienić opony na letnie. poradźcie mi: teraz mam zimowe 13 175/70 a w garazu leżą letnie 14 175/70. czy moge je załozyc do mojego accencika a jeśli nie to dlaczego. wiem że to nie jest rozmiar zastępczy do tego auta ale innych nie mama. pozdrawiam.

vesoly:
Rozmiar 13" i 14" określa wewnętrzny rozmiar opony ale równocześnie średnicę felgi.
Nie da się zamontować opony 14" na feldze 13" bo spadnie.
Poza tym opona 175/70R13 ma inną średnicę zewnętrzną niż 175/70R14. Jest większa o prawie 3cm więc było by ryzyko obcierania o nadkola. Więc nawet jakbyś znalazł odpowiednie felgi czyli 14" to i tak nici z montażu tych opon u Ciebie. Przykro mi.
Przy okazji polecam kalkulator:
http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator,-,dobor,rozmiaru,opon,204.html

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej