Autor Wątek: komputer do Tuska - czy ktoś używa?  (Przeczytany 29000 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bartekzg

• Gość
komputer do Tuska - czy ktoś używa?
« dnia: 09 Luty 2012, 18:21:48 »
Czy ktoś z Was posiada kompa do Tucsona i podłącza do samochodu.
Myślę czy nie kupić kabelka i softu do laptopa. Warto?

Grzech61

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Luty 2012, 20:22:16 »
Wychodzi na to,że Tuskowi komputer nie jest potrzebny.Załatwia nam ACTA  :mrgreen: .A tak na poważnie,to jeśli jesteś "mechanikowaty" to może i warto,ale koszta oprogramowania chyba też nie małe.

bartekzg

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Luty 2012, 15:17:02 »
koszt nie jest taki wielki całość to 200 zł oczywisicie po za laptopem

zbyh

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Luty 2012, 19:54:57 »
Jeżeli to interfejs typu ELM 327 i jego pochodne to sobie odpuść. Urządzenie te :mrgreen: po mimo dołączonych tam programów i zapewnień sprzedawców tego cuda że obsługuje większość aut na naszym rynku tak naprawdę z rzadko z którym może nawiązać połączenie. Stara prawda głosi że jeżeli coś jest do wszystkiego, tz. że jest do niczego :lol: . Nasze koreańskie i japońskie auta można zdiagnozować chyba najlepiej radzącym sobie z nimi urządzeniem o nazwie Hi-Scan ale to już kosztuje ponad 3000 pln. Także szkoda kasy :-/

ROTHMANS

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Luty 2012, 20:29:22 »
No też się właśnie zastanawiałem nad interfejsem
Cytat: "zbyh"
Jeżeli to interfejs typu ELM 327 i jego pochodne to sobie odpuść.

Ale tego nie wiedziałem dzięki za uprzedzenie  ;-)

spry

• Gość
Re: komputer do Tuska - czy ktoś używa?
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Luty 2012, 17:43:39 »
Cytat: "bartekzg"
Czy ktoś z Was posiada kompa do Tucsona i podłącza do samochodu.
Myślę czy nie kupić kabelka i softu do laptopa. Warto?

Nie napisałeś co chcesz badać  :-P .
Jeśli chcesz odczytać błędy serwisowe  oraz wszystkie  parametry silnika -wystarczy jakiś Turbo Gauge włączony w gniazdo diagnostyczne.ja to podłączyłem bo strasznie mi brakowało wiedzy :jaka mam aktualnie temperaturę cieczy chłodzącej.Teraz wiem  :mrgreen: ,mogę z kilkudziesięciu parametrów jednocześnie oglądać  4.ja ustawiłem sobie:temp,obroty,napięcie ładowania i zużycie paliwa.

bartekzg

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Luty 2012, 08:04:04 »
Cytat: "zbyh"
Jeżeli to interfejs typu ELM 327 i jego pochodne to sobie odpuść. Urządzenie te  po mimo dołączonych tam programów i zapewnień sprzedawców tego cuda że obsługuje większość aut na naszym rynku tak naprawdę z rzadko z którym może nawiązać połączenie.

próbowałeś? czy to opinia zasłyszana?

własnie o takim czymś myślałem.

Cytat: "spry"
Nie napisałeś co chcesz badać   .

właściwie to chciał bym odczytać błędy, mieć możliwość sprawdzenia działania np. świec żarowych, parametrów pracy silnika - nic szczególnego.

Znajomy pożyczył kompa i podłączył  do turana. Odczytał, usunął błędy dzięki czemu uruchomił dodatkową nagrzewnice (mini webasto) i praktycznie jednym kliknięciem ustawił dzienne światła - teraz świeci mu tylko przód i gaśnie jak zaciąga ręczny :)

spodobało mi się i dlatego pytam

zbyh

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Luty 2012, 13:01:03 »
próbowałeś? czy to opinia zasłyszana?

Niestety przekonałem się osobiście. Też zasugerowałem się tym że można odczytać kody błędów w Tucsonie itp, ale nie mogę się połączyć. Poczytałem trochę w internecie na temat tego urządzenia i niestety opinie są podobne. A nawet jak uda się połączyć to z tym mini programem nic specjalnego nie zrobisz no chyba że kupisz licencję do szerszego oprogramowania. To jest tylko moja opinia i każdy może spróbować sam, być może się uda. Ja twierdzę że szkoda kasy.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Luty 2012, 13:17:28 »
Posiadam interfejs ELM 327 i jak na razie gawędzi z Gackiem i jest chętny do współpracy.  ;-)

spry

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Luty 2012, 14:52:05 »

właściwie to chciał bym odczytać błędy, mieć możliwość sprawdzenia działania np. świec żarowych, parametrów pracy silnika - nic szczególnego.

Znajomy pożyczył kompa i podłączył  do turana. Odczytał, usunął błędy dzięki czemu uruchomił dodatkową nagrzewnice (mini webasto) i praktycznie jednym kliknięciem ustawił dzienne światła - teraz świeci mu tylko przód i gaśnie jak zaciąga ręczny :)

spodobało mi się i dlatego pytam

Touran i Tucson mają zupełnie innej filzofii rozwiazania elektryczne i inne komputery.Np :aby podlaczyć wiazkę haka holowniczego w Tucsonie,wystarczy kable ciąć i łączyć.W Touranie-nie ,i dodatkowa elektronika i ingerencja w komputer,oczywiście nic wielkiego ale to pokazuje ,że moze nie być analogii.
po drugie:nie ma co za bardzo liczyć na błędy serwisowe.
Jeden bład wskazuje na niesprawność jakiegoś systemu a nie konkretnego elementu.Poza tym masa usterek nie daje błędu.

bartekzg

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Luty 2012, 07:58:54 »
widać więc że nie warto- szczególnie po opinii zbyha. Na tą chwilę odpada zakup takiej zabawki.

dareczekw

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Luty 2012, 21:47:03 »
Osobiście posiadam taki interfejs ELM327 i bardzo dobrze współpracuje z Tucsonem. Głównie przydaje się do odczytywania błędów bo na innych parametrach się nie znam i nie kombinuje aby czegoś nie popsuć. Używałem go wcześniej do GVitary i też nie było problemów z łączeniem się.

zbyh

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Luty 2012, 23:02:23 »
Mówiłem że nie które sie łączą, mój nie.Ja wgrałem interfejs na kompa za pomocą płytki dołączonej do niego, skonfigurowałem porty com. otworzyłem program scal tool net podłączyłem interfejs do gniazda OBDII i do kompa i zero połączenia oczywiśćie porty COM takie same i nic. Może ja coś źle robie, ale robiłem wszystko z instrukcją.

----
Brt: Ortografia

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Maj 2014, 12:26:12 »
Wskrzeszę temat, jestem zainteresowany zakupem jakiegoś intefejsu do Tucsona, ELM 327 ogarnie temat? Jakiego programu używacie?
Chodzi mi głównie o odczyt błedów komputera.

Offline kosmos2011

• Giełda