Autor Wątek: [i30 GD] Kontrolka poduszki pasażera i pasów  (Przeczytany 8518 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SphunaR

• Giełda
[i30 GD] Kontrolka poduszki pasażera i pasów
« dnia: 12 Grudzień 2015, 16:21:36 »
Od paru dni jestem właścicielem i30.
Wydaje mi się, że na początku świeciła mi cały czas lampka na kokpicie, że poduszka pasażera jest włączona (Airbag ON) i 3-4 czerwone kontrolki od pasów.

Aktualnie gdy włączę zapłon to tak jest - świeci się ta od poduszki i 3 (małe) od pasów (chyba, że jest pasażer to również ta duża, dopóki nie zapnie pasa). Po przejechaniu kilkudziesięciu metrów blokują się drzwi, moment później gasną kontrolki od pasów i gaśnie kontrolka od poduszki. Czy tak powinno być?
Jeśli nie, to co może być nie tak?

I jeszcze jedno pytanie.. bo po 2 dniach odkąd mam auto spaliła mi się już żarówka. I nie wiem czy po prostu długo nie była wymienia czy w tym modelu występuje dalej problem z przepalaniem się żarówek?

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudzień 2015, 16:49:05 »
Co do kontrolek od pasów to moźesz pod siedzeniem wyjąć wtyczkę i się już nie zaświecą na kokpicie + dźwięk :) Z zarówkami to różnie jest, wymien i zobaczysz na ile ci starczy ;)

Offline SphunaR

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudzień 2015, 16:55:01 »
Właśnie wolę, żeby były <no i pikanie mi działa> i nie chodzi mi o ich odłączenie :)
Zastanawiam się czy zawsze powinny się świecić wszystkie 3-4 i kontrolka poduszki pasażera czy nie...?
Noo i po co są 4 kontrolki od pasów?

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudzień 2015, 17:32:37 »
Mi się świecią 2 kontrolki a po chwili gasną. Jak miałem podpięty przewód to jak nie zapiołem to pikało. Po zapięciu moich lub innych pasów kontrolka zmieniała się na zielono. Nawet jak jechałem w 3 to się domagał zapięcia ich pasów, za dobre te czujniki ;) Na ucisk chyba działaja? Ja jezdze bez pasów, niebezpiecznie ale mi wygodniej do czasu...

Offline SphunaR

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Grudzień 2015, 09:51:03 »
Tyyylko chyba masz FD?
A ja GD  i pewnie dlatego inaczej to wygląda ;)
Ktoś z GD mógłby się wypowiedzieć jak to wygląda u niego lub jak to powinno działać?

piwi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Grudzień 2015, 22:33:25 »
U mnie jest tak samo i jest to prawidłowe. Kontrolka poduszki pasażera świecić się będzie cały czas tylko wtedy gdy tą poduszkę dezaktywujesz. Co do kontrolek pasów - gasną po pewnym czasie i jest to prawidłowe. W końcu czemu miałyby się świecić jeśli pasy są zapięte lub jeśli nikt na danych fotelach nie podróżuje.

[ Dodano: 2015-12-13, 22:39 ]
Zapomniałem o istotnym fakcie że kontrolka poduszki pasażera składa się z dwóch kontrolek - on i off. Kontrolka on świeci się na początku podróży przez chwilę i przypomina, że poduszka pasażera jest aktywna. Kontrolka off będzie świecić się cały czas po dezaktywacji tej poduszki.

Offline SphunaR

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Grudzień 2015, 22:39:55 »
Dzięki wielkie ;)
I wszystko jasne.
Posiedziałem teraz z dwoma osobami w aucie i też rozkminiłem jak to działa.
Temat można zamknąć  8-)

lukasz_1410

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Październik 2016, 17:33:03 »
Taka sytuacja:

Ostatnio odebrałem samochód z salonu. Przez pierwsze kilometry gdy ktoś siedział na tylnych siedzeniach, a nie zapiał pasów to powyżej danej prędkości pojawiał się sygnał dźwiękowy i migała ikonka w panelu - przynajmniej tak mi się wydaje, że tak było. Więcej, na początku po bardzo krótkim czasie od odpalenia samochodu wszystkie kontrolki pasów w panelu gasły.

Kontrolka pasów pasażera przód od razu gaśnie gdy nikt nie siedzi, lub zapiął pasy.

Obecnie po odpaleniu samochodu kontrolki pasów tylnej kanapy palą się ok 1 min i przy prędkości 50km/h niezależnie czy ktoś siedzi czy też nie, lub SIEDZI i nie zapiął pasów nie ma żadnej sygnalizacji.

Czy moglibyście sprawdzić jak to działa u Was? Czy czujnik na tylnej kanapie wykrywa od razu gdy tylko ktoś usiądzie z tyłu (z niezapiętym pasem).

Z góry wielkie dzięki.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Październik 2016, 18:37:44 »