Autor Wątek: Brak biegów - 85 tyś km  (Przeczytany 4312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kamil8

• Gość
Brak biegów - 85 tyś km
« dnia: 03 Grudzień 2015, 14:16:53 »
Wbijanie biegów – TUSCON -  85 tyś km
Ciekawe co  może być przyczyną następującego objawu. Odpalam silnik , wrzucam „jedynkę” która ładnie się zagnieżdża bez zgrzytów i oporów ale auto nie jedzie ( jakby LUZ). Dopiero po "wysprzęgleniu" i wrzuceniu na inny bieg i ponownym wrzuceniu na „jedynkę” samochód rusza. Podobne objawy mam podczas jazdy gdy zmieniam biegi  z dwójki na trójkę – zamiast trójki mam LUZ. Olej sprawdzany. Skrzynia nie huczy, wszystko ładnie wchodzi ale nie za każdym razem jest wrzucany bieg.  Przy szybkiej zmienianie biegów na wysokich obrotach tez mam takie objawy – nawet z „piątką” jest czasem ten sam rebus.  Czyżby synchronizator/y? Może mieliści takie historie?

Offline DarekTucson

• Giełda
Brak biegów - 85 tyś km
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudzień 2015, 20:45:55 »
Najpierw sprawdź napędy (linki) dźwigni zmiany biegów ,może tu leży problem?

kamil8

• Gość
Brak biegów - 85 tyś km
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Luty 2016, 08:04:36 »
Dzieki za podpowiedz.
Linki są OK. Diagnoza: uszkodzenie w skrzyni. Dzisiaj skrzynia zostanie ściągnięta i zobaczymy co jest przyczyną.

[ Dodano: 2016-03-02, 11:21 ]
Odebrałem auto. Ogólnie nic nie zostało uszkodzone. Wymienione zostały tylko łożyska i teraz biegi wchodzą za każdym razem. Przy okazji wymieniłem sprzęgło
Koszt wszystkiego 2k. Mój wniosek : dużo zależy od użytkownika auta i producenta - to jest jednak Hyundai.