Forum > Instalacja LPG, CNG, inne
[Getz] Jaka instalacja do silnika 1.1 ?
Matison:
Trochę czasu minęło od ostatniego posta i mam parę pytań co do LPG w Gacku 1.1.
1. Ile kosztuje średnio dobra instalacja do naszych silników. Znajomy montował dobrą instalację do Forda (spalanie na poziomie benzyny, bez spadku mocy).
2. Czy zauważyliście na gazie spadek mocy silnika i jaki jest średni stosunek spalania gaz/benzyna
3. Jak poradziliście sobie z butlą gazową/kołem zapasowym przy niewielkim bagażniku.
Zastanawiam się ostatnio dość poważnie nad takim wydatkiem ze względu że częściej auto jest użytkowane do dojazdu do pracy a zważywszy że maluszek w drodze martwię się czy koło zapasowe nie zabierze mi potrzebnej przestrzeni bagażnikowej potrzebnej na wózek.
kadafi:
U mnie accencie sedanie "normalny" złożony wózek (nie parasolka) wchodzi na styk. Dużo daje koło dojazdowe (jak potrzebuję więcej miejsca) lub po prostu auto kombi :-).
Musiałbyś najlepiej wyjąć zapas ,wsadzić go do bagażnika i próbować z wózkami np. od znajomych jak nie macie jeszcze swojego/swoich.Wtedy zobaczysz co i jak najlepiej pasuje i czy butla w kole przejdzie test.
Opcją ostateczną są zestawy naprawcze.
Złośnik:
Zestawy naprawcze odradzam szczerze. Zwłaszcza, gdy będziesz miał dziecko, chyba najmniej zależy Ci na tym aby bawić się butelkami i duperelami przy kole w trasie, zwłaszcza, że taki zestaw pewnych przypadków i tak nie załata zapas to zapas. Dojazdówka - to jeszcze na styk akceptowalne przeze mnie rozwiązanie. Ale chyba wiesz, że zapas zakładasz i jedziesz dalej, zamiast po nocy szukać speca który ci załata oponę. Najbezpieczniej będzie tak jak proponuje kadafi. Wsadź zapas i zmierz ile masz wolnego miejsca wzdłuż, wszerz i na wysokość i wózek bierz w pudełku o takich max. wymiarach lub mierz na złożonym - najlepiej z kilku centymetrowym zapasem.
robaszek127:
Jeśli chodzi o wózek to spokojnie wchodzi do bagażnika model chicco ponee XS. Składa się fajnie i można niedrogo kupić nawet używany. Duży wózek 3w1 typu na dużych pompowanych kołach wchodzi na przedni fotel po zdjęciu kół. Przydatny na jazdę w terenie nawet po plaży nad morzem gdzie wózek na malutkich kołach nie da rady.
Do tego u siebie kupiłem koło zapasowe dojazdówkę od VW za 30zł 15 calowe i właśnie leży w bagażniku.
CO do zestawów naprawczych jeździłem tak kilka lat w tico. I spokojnie on naprawia jak zejdzie powietrze z przebitego koła. Sprawdziłem sam na sobie w zimę gdzie podczas drogi zeszło z koła powietrze i nabiłem tym sprejem kilka lat już przeterminowanym. Potem koło trzymało ciśnienie i nawet nie byłem z nim u wulkanizatora.
Andy:
--- Cytat: "Matison" ---
1. Ile kosztuje średnio dobra instalacja do naszych silników. Znajomy montował dobrą instalację do Forda (spalanie na poziomie benzyny, bez spadku mocy).
2. Czy zauważyliście na gazie spadek mocy silnika i jaki jest średni stosunek spalania gaz/benzyna
3. Jak poradziliście sobie z butlą gazową/kołem zapasowym przy niewielkim bagażniku.
--- Koniec cytatu ---
1. Stage coś ze 2.3k PLN.
2. Po zamontowaniu i ustawieniu podobnej mapy wtrysku spalanie LPG w stosunku do benzyny wzrosło mi około pół litra, przy czym różnice w osiagach były praktycznie pomijalne. Z biegiem czasu różnica nieco się powiększyła, po 100k+ km na gazie jest już wyczuwalna, ale na akceptowalnym poziomie. Mógłbym kosztem zużycia gazu zwiekszyć moc, ale zwyczajnie nie potrzebuję.
Generalnie założenie isntalacji gazowej to było najlepsze, co zrobiłem dla tego samochodu :-)
3. Dłuższy czas woziłem koło zapasowe w bagażniku, obecnie od roku mam spray do łatania. Jak zobaczyłem, jak mała puszka podnosi z flaka całe 18 calowe koło, od razu wywaliłem zapas :-) Tyle, że jakbym się wybierał gdzieś za granicę, to bym jednak chyba zabrał koło z powrotem.
Nawigacja
[#] Następna strona