Autor Wątek: [Santa Fe SM] Niedziałające ogrzewanie tylnej szyby  (Przeczytany 10999 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawcio

• Gość
[Santa Fe SM] Niedziałające ogrzewanie tylnej szyby
« dnia: 09 Luty 2012, 07:39:37 »
Witam, tak jak w temacie nie działa mi ogrzewanie tylnej szyby, a że nie mam garażu a mróz szczypie to może któryś z kolegów miał podobny problem lub ma pomysł co może być tego powodem? Nie wiem też czy to jest powiązane ze soba, ale też nie podswietla mi przycisku od jej wlaczania, natomiat gdy go wcisne to zapala się na nim pomaranczowa dioda. Więc drugie pytanie jak wyjąć ten przycisk? Dodam, że bezpieczniki i podłączenie przewodów do szyby sprawdzone. Z góry dziękuję za pomoc.

[ Dodano: 2012-02-09, 07:40 ]

edit: tytuł

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Luty 2012, 08:12:21 »
podświetlenie przycisku nie ma nic wspólnego z działaniem ogrzewania, ważne, że świeci Ci pomarańczowa kontrolka, po naciśnięciu przycisku. Nie działa Ci żaden pasek na tylnej szybie? Nie powiem Ci jak się wyciąga przycisk, bo w Santa Fe może być inaczej niż w Getzie, ale jak juz wyciągniesz, możesz omomierzem, albo testerem przewodności sprawdzić przewód idący od przycisku do tylnej szyby :)

pawcio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Luty 2012, 09:06:07 »
No właśnie żaden, a że mam go od niedawna to nie wiem czy są też w nim podgrzewane lusterka, ale o ile są to także nie działają ...chyba na dłuższe zabawy przy nim to będę musiał poczekać do wiosny

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Luty 2012, 13:44:55 »
na mrozie latwo sprawdzic czy masz. Wlacz silnik, ogrzewanie tylnej szyby, i po 3 min reka do lusterka, jest to na mrozie bardzo wyczuwalne jak masz podgrzewane. Zalozmy ze dzialaja, wtedy musisz znalezc przerwe na odcinku przycisk-szyba tylnia, ale jak nie dzialaja lusterka, to musisz sprawdzic czy masz je podgrzewane, poprzez wyciagniecie wkladu, jezeli przewody dochodza do wkladu znaczy ze masz podgrzewanie i jezeli ono nie dziala, to w okolicy lusterka, powinienes miec kostke wspolna, ogrzewania tylniej szyby i lusterek i ja musisz pomierzyc w pierwszej kolejnosci.

pawcio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Luty 2012, 18:09:49 »
Dzięki kolego za rady, napewno się przydadzą, zabiore się do tego jak puszczą trochę mrozy.

[ Dodano: 2012-02-10, 08:49 ]
Udało mi sie znaleźć przyczyne :-) i jak sie okazało była banalnie prosta :-/  a mianowicie zasniedziale wsowki przy szybie, wyczyscilem je papierkiem sciernym i po problemie...

spry

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Luty 2012, 17:29:14 »
Cytat: "pawcio"
No właśnie żaden, a że mam go od niedawna to nie wiem czy są też w nim podgrzewane lusterka, ale o ile są to także nie działają ...chyba na dłuższe zabawy przy nim to będę musiał poczekać do wiosny

W niektórych wersjach ,jest podgrzewana tylna szyba,a lusterka nie są podgrzewane.Idiotyczne rozwiązanie ,ale ja miałem taki właśnie model.Sprawdź przekaźnik podgrzewania tylnej szyby.

hakazi

• Gość
Ogrzewanie tylnej szyby wyłącza się odrazu po włączeniu
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Styczeń 2017, 12:04:58 »
Witam
Od paru dni mam problem z włączeniem ogrzewania tylnej szyby,Po wciśnięciu przycisku po sekundzie ogrzewanie się wyłącza,jak przytrzymam przycisk dłużej to w listwie bezpieczników słychać tykanie.
Co może być problemem?Jakiś przekaźnik?a może przycisk?

kamilkarl

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Styczeń 2017, 18:27:54 »
Jesli chodzi o tylną szybe to przekaznik zawszd sie uruchamia. tzn slychac cykniecie i wtedy szyba powinna grzac az jej nie wylaczysz lub auto samo o tym nie zdecyduje, sprawdzilbym bezpieczniki jezeli wylacza sie odrazu, moze byc tez jakies zwarcie. W poprzednim aucie tez mialem cykanie bezpiecznika za kazdym razem gdy wlaczalem kierunki co prawda dzialaly kilka sekund ale gasly i cykniecie za kazdym razem gdy włączyłem kierunek, okazalo sie byc to zwarcie w przewodach i przebicie do karoserii, wziazka przetarla sie w nadkolu

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Styczeń 2017, 19:34:27 »
Hakazi funkcja szukaj/ odnajdujesz temat podgrzewania szyby/ dopisujesz pytanie i czekasz na pomoc.

Sprawdź przekaźnik od podgrzewanej szyby  ten obok jest od elektrycznych szyb i jest chyba taki sam jak od podgrzewania tylnej szyby (sprawdź oznaczenie na obudowie). Zamień miejscami i będziesz mógł wykluczyć lub nie przekaźnik.

hakazi

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Styczeń 2017, 15:29:47 »
Zamieniłem przekaźniki miejscami(Są to te same),sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są ok,nie mam zaśniedziałych wtyków na szybie,nawet wymieniłam dziś przycisk od włączania a nadal nie działa ogrzewanie tylnej szyby,
Co może jeszcze być przyczyną?
Dodam filmik jak wygląda włączanie.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Styczeń 2017, 19:47:13 »
Zajrzyj do tego miejsca.

.
.

compi

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Styczeń 2017, 20:37:03 »
Kosmos dobrze radzi, jak zawsze zresztą. We wskazanym miejscu, tyle że w innym samochodzie, tkwiła ptrzyczyna usterki. Przełamane przewody.