Autor Wątek: Szumią tylnie łożyska Scoupe 1994r  (Przeczytany 4419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

on86

• Gość
Szumią tylnie łożyska Scoupe 1994r
« dnia: 17 Sierpień 2008, 16:06:02 »
Witajcie, mam taki problem, a mianowicie zaczęły mi szumieć łożyska w tylnich kołach, a na lewym tylnim kole już czuć stuki. Wiem, że muszę już je wymienić. Byłem w serwisie, ale tam mi powiedzieli, że oni nie wiedzą jak było w Scoupe-czy wymieniało się same łożyska, czy łożyska razem z piastami i nie byli mi w stanie powiedzieć kosztów naprawy. Miał ktoś już taki problem? Jakie polecacie dobre i w miare w przystępnej cenie? Jak się je wymienia bo w sklepie powiedzieli mi, że prawa-lewa strona, a nie przód-tył? Z góry dzięki za pomoc.

Pyros

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Sierpień 2008, 21:28:14 »
Wymienia się te co są już zużyte! Nie ma(albo ja bynajmniej nie słyszałem)zasady jak w przypadku amortyzatorów,że zaleca się wymianę parami(tył-przód) nawet jeśli tylko jeden jest zużyty. Co do łożysk to polecam japońskie Kanaco lub SKfy. Te pierwsze są tańsze a podobnej jakości co SKFy. Nie próbuj oszczędzać i kupować jakiejś taniochy typu JC Auto bo rozpadają się po 1tys km :shock: Co do wymiany to ja zapłaciłem 60zł za robociznę i 80zł za Kanaco. Nie ma potrzeby wymiany piasty.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Sierpień 2008, 21:47:11 »
Ja zawsze wymieniam parami lewe - prawe. Kup łożtyska od poniacza bo są tańsze o wiele a różnią się tylko simeringiem. Zapewne uda się uratować stary albo dobrać nowy po wymiarze

Witek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Sierpień 2008, 23:13:01 »
Nie wiem kompletnie jak jest w Scoupe, ale w Atosie można wymieniać tylko to łożysko, które się zużyło. I tak samo jak Pyros nie słyszałem, by wymieniało się parami...

Jarek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Sierpień 2008, 23:35:39 »
Cytat: "BartBartez"
Ja zawsze wymieniam parami lewe - prawe

Właściwa postawa ;-)
Cytat: "BartBartez"
Zapewne uda się uratować stary

Nie zakłada się ponownie zdemontowanego simmeringa, musi być nowy.

on86

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Sierpień 2008, 23:10:48 »
pytałem w sklepie o łożyska i powiedzieli mi że mają właśnie do Pony. W paczce są dwa-albo na lewą stronę albo na prawą z jakąś jedną kopułką czy osłoną czy coś takiego-i kosztują 44zł(zamienniki, których mi nie polecali) lub jakieś lepsze-nie pamiętam firmy-za 86zł(te natomiast zachwalali). Zastanowiło mnie tylko dlaczego jest jedna ta "osłona" łożyska a nie dwie do kompletu.

Cytat: "Pyros"
Nie próbuj oszczędzać i kupować jakiejś taniochy typu JC Auto bo rozpadają się po 1tys km :shock:

Jakiegoś taniego szmelcu co się rozpadnie po tysiącu kilometrów nie chce kupować bo w miesiącu robie około 3500km, także tanie części nie wchodzą w grę.

on86

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpień 2008, 17:51:35 »
Witam ponownie, byłem dzisiaj w sklepie i rozmawiałem tym razem z właścicielem, który mi wytłumaczył dlaczego są dwa łożyska w paczce. Otóż dlatego, że na jedno koło przychodzą dwa łożyska i ta "osłona" to jest simmering. Te za 44zł są firmy "JC" a te drugie-droższe(86zł) "Kanaco". Za dwa wychodziłoby 172zł, ale właściciel powiedział mi, że da mi rabat i zapłace 155zł. Warto?? Łożyska pasują od PONY.

Pyros

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Sierpień 2008, 18:29:50 »
Pewnie,że warto,bo to są naprawdę dobre łożyska(Kanaco)w przystępnej cenie!!! Jeżeli dużo jeździsz to faktycznie warto wymienić od razu obie strony i będziesz miał spokój zapewne na parę lat ;-) Dlatego nie zastanawiaj się tylko kupuj, zakładaj i ciesz się ciszą :mrgreen:

on86

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Sierpień 2008, 18:41:25 »
powiedzcie mi w takim razie jeszcze tylko jakie są wymiary łożysk na tylnie koła?? Boję się, że jak kupie to nie będą pasować-przezorny ubezpieczony :-P

Będę wymieniał odrazu łożyska na obydwu kołach(tył lewy-tył prawy)-nie ma co czekać.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Sierpień 2008, 23:12:13 »
Cytat: "on86"
Otóż dlatego, że na jedno koło przychodzą dwa łożyska i ta "osłona" to jest simmering

Ameryki to tym nie odkryłeś ;-)

Cytat: "on86"
powiedzcie mi w takim razie jeszcze tylko jakie są wymiary łożysk na tylnie koła??

W Scoupe był tylko jeden rodzaj. Bierz i nie marudź. Tylko nie JC bo to się nawet na frytki nie nadaje

P.S.
Tylko pamiętaj o odpowiedniej sile dokręcania

on86

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Sierpień 2008, 23:17:27 »
Wymianą łożysk to się już zajmie serwis Hyundaia. :-P :mrgreen:

W takim razie dziękuję wszystkim za pomoc, a MODERATORA proszę o zamknięcie tematu.

Pozdrawiam.

maspex

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Sierpień 2008, 17:43:51 »
Panowie...szybkie pytanie- dzisiaj sie przejechalem swoim scoupe pierwszy raz od 10dni i odrazu dziwne halasy... w przerwie otwieralem bebny zobaczyc czy szczeki sie koncza i troche tam poczyscic, normalnie ladnie wszystsko oczyscilem,lozyska nie powypadaly, nalozylem smaru duzo do lozysk,wlozylem kolo, zakrecilem srube kluczem bez przedluzki na maxa,bo wydaje mi sie,ze tak samo na mxa byla przykrecona,ale dzisiaj zrobilem z 2km i jakos dziwnie mi szumi z tylu,nie wiem czy tak juz bylo,bo ostatnio caly czas toyota yaris jezdze,a tam jest mega cisza :D i wszystko mi teraz w scoupe przeszkadza,czy to wina mojego jakiegos nieprofesionalnego dokrecenia bebnow czy tak juz bylo ? Pozdrawiam